De perfecte snelfietsroutes, waarom duurt het nog even?
Met de fiets in de file staan voor het stoplicht, een hobbelig fietspad dat je snelheid afremt of achter die slome fietser fietsen waar je nét niet langs kan. De provincie Utrecht wil er wat aan doen. Zeven nieuwe snelfietsroutes moeten fietsen door de regio zo comfortabel mogelijk maken. Toch duurt het even voordat de snelfietsroutes er zijn. Waarom? Wij vroegen het ‘projectmanager snelfietsroutes’ Hans van Engelenburg.

"Mensen denken: pak toch een asfalteermachine, dan ligt de snelfietsroute er binnen drie maanden!"
Hans van Engelenburg, projectmanager snelfietsroutes
Wat is een snelfietsroute?
“Een snelfietsroute is een snelle fietsverbinding. Je hoeft er zelf niet snel te fietsen, de route zelf is snel!” Zoals eerdergenoemd, zijn snelfietsroutes fietspaden waar je comfortabel, veilig en snel kan doorfietsen. Hiervoor moeten fietspaden worden verbreed, obstakels als paaltjes en hoge drempels worden weggehaald en het wegdek lekker ‘smooth’ gemaakt worden, zodat je er als fietser overheen kan zoeven. “Fietsers krijgen zo veel mogelijk voorrang. Daarom proberen we, als het kan, de stoplichten voor hen op groen te krijgen.”
Waarom worden de snelfietsroutes gemaakt?
De belangrijkste reden voor het maken van de snelfietsroutes is het vergroten van de bereikbaarheid van de regio. “De provincie Utrecht ziet de fiets als een serieuze en noodzakelijke oplossing. Het aantal inwoners groeit, er is gewoon te weinig ruimte om de fiets niet te gebruiken. Maar, als je ziet wat voor fietsfiles er nu al staan, dan weet je dat je iets moet doen!”.
Oké, kom maar door met die snelfietsroutes! Waar wachten we nog op?
Bij het maken van de snelfietsroutes is er met drie aspecten rekening gehouden. Ten eerste wordt gekeken naar welke route vaak gereden wordt en of deze route interessant is voor verschillende reizigers. Vervolgens worden de kosten in beeld gebracht en moet de provincie Utrecht samenwerken met de gemeentes waar de snelfietsroutes doorheen lopen.
Vervolgens worden de snelfietsroutes zorgvuldig opgebouwd. Het maken van een snelfietsroute bestaat uit de volgende stappen:
- De intentie: er wordt gekeken naar de samenwerking tussen de provincie Utrecht en de gemeentes. Er worden afspraken gemaakt en er wordt besproken welke onderzoeken belangrijk zijn (denk aan onderzoek naar planten en dieren).
- De uitvoeringsovereenkomst: er wordt gekeken hoe het onderzoek wordt uitgevoerd, wie wat gaat doen en wat het gaat kosten. Hier wordt ook het beheer besproken, want als de perfecte snelfietsroute er eenmaal ligt moet het asfalt wel netjes en glad blijven. “Dan heb je alleen met elkaar aan tafel gezeten, dan is er buiten nog niets gebeurd. Maar dan ben je wel een jaar verder.”
- De aanbesteding: Er moet iemand gevonden worden die de snelfietsroute gaat maken. De snelfietsroute moet dan nog gebouwd worden.
- De bouw: De aannemer upgrade de huidige fietsroutes tot snelfietsroutes.
- De overdracht: “Daarna moet het nog aan de beheerders overgedragen worden. In totaal, als alles goed gaat en alle partijen komen eruit, dan ben je van intentie tot overdracht 3 jaar bezig ongeveer.”

"Ik vind het juist leuk om rekening te houden met al deze stappen. Zo ontstaan er zeven perfecte routes waar iedereen plezier van zal hebben!"
Hans van Engelenburg, projectmanager snelfietsroutes
Is het 100% zeker dat elke snelfietsroute er komt?
Nee, als een gemeente niet meedoet of het komt financieel niet rond, dan kan het zijn dat een van de snelfietsroutes er niet komt.
Kunnen mensen nu ook over de routes fietsen, ook al zijn de snelfietsroutes er nog niet?
Ja, het zijn allemaal bestaande fietspaden, die worden opgeknapt en aan elkaar verbonden. Als je de weg goed weet zou je hem nu ook al kunnen rijden. Toch is het zo dat het soms lastig is om de weg te vinden.
Waarom zouden mensen moeten wachten op de snelfietsroutes?
"Ze hoeven helemaal niet te wachten, gewoon gaan fietsen!"
Via Goedopweg blijf jij goed op de hoogte van alle ontwikkelingen van de snelfietsroutes. Nu nog even geduld, straks comfortabel, veilig en snel van A naar B op de fiets!