De Stijl Snelfietsroute
Gedeputeerde Mariëtte Pennarts heeft het eerste beeld ‘Chogokin’ van de 'De Stijl snelfietsroute' officieel geopend. Dit eerste beeld maakt deel uit van de toekomstige snelfietsroute tussen de stad van Rietveld (Utrecht) en de stad van Mondriaan (Amersfoort). De steden worden verbonden door tien bijzondere beelden van kunstenaar Boris Tellegen.
Lekker doorfietsen met uitzicht
De fietsroute verbindt twee steden met elkaar die een link hebben met de kunststroming De Stijl, die dit jaar honderd jaar bestaat. Zo is Amersfoort de geboortestad van Piet Mondriaan en werd Gerrit Rietveld in Utrecht geboren. Fietsers kunnen met relatief hoge gemiddelde snelheden grote afstanden fietsen over deze snelfietsroute. De recreatieve route zal daarom ook woon-werkverkeer aantrekken. Het levert winst op voor diverse trajecten én het is goed voor het milieu.
Tien hoge kunstwerken
De tien beelden van Boris Tellegen vormen met hun hoogte van ruim 6,5 meter en een omvang van ca 55 x 55 cm een klassiek bouwelement: een vierkante paal of zuil. Ze kunnen worden geassocieerd met grenspalen, totempalen of heipalen. Alle beelden hebben een zelfde contour, maar zijn ontworpen vanuit de plek waar ze staan. Dit zijn stedelijke plekken of prachtige natuur. Nog dit jaar worden ook de beelden langs de route in Utrecht en Soest geplaatst. In het voorjaar van 2018 moeten alle kunstwerken een plekje hebben gekregen.
De aanleg van de fietsroute start later en moet voor een snellere verbinding tussen Utrecht en Amersfoort zorgen. De route is 19 kilometer lang en start vanuit Utrecht op de Kleine Singel. Het einde is bij station Amersfoort.