Een elektrische fiets kopen: waar moet je op letten? 6 handige tips!
Van de elektrische stadsfiets tot de supersnelle speedpedelec, elektrische fietsen (ook wel e-bikes genoemd) komen tegenwoordig in alle vormen en maten. Eigenlijk heel logisch: korte ritten van zo’n tien tot vijftien kilometer kosten veel minder moeite met een goede elektrische fiets. Ook bieden werkgevers steeds meer mogelijkheden aan om bijvoorbeeld lease-fietsen mogelijk te maken voor hun werknemers. Maar waar moet je nu eigenlijk op letten bij de aanschaf? We geven je een aantal praktische tips zodat ook jij binnenkort gewoon met die e-bike naar je werk kunt!
1. Het type e-bike
Er zijn allerlei verschillende soorten elektrische fietsen te vinden: stadsfietsen, bakfietsen, vouwfietsen of snelle speedpedelecs. Je kunt deze verschillende e-bikes onderverdelen in twee groepen: de ‘normale’ e-bikes en de high speed e-bikes.
- Normale e-bikes
Elektrische stadsfietsen, vouwfietsen en bakfietsen vallen onder de ‘normale’ e-bikes. Dit zijn fietsen met trapondersteuning die ervoor zorgen dat het fietsen een stuk makkelijker (en vooral sneller) gaat. De maximale snelheid is 25 kilometer per uur, en je mag met deze fietsen gewoon op het fietspad fietsen. De normale e-bikes zijn ideaal voor kortere afstanden tot zo’n 20 kilometer. - De speedpedelec
En dan heb je de high speed e-bike, ook wel de speedpedelec genoemd. Ook deze fietsen komen met trapondersteuning, maar wanneer je flink bijtrapt kun je hier snelheden van wel 45 kilometer per uur mee behalen. Dit maakt dat de speedpedelec officieel onder de categorie ‘bromfietsen’ valt en de verkeersregels voor bromfietsen gevolgd moeten worden. Denk aan een geel bromfietskentekenplaatje en het dragen van een helm. De speedpedelec is bij uitstek geschikt voor langere afstanden van boven zo’n 25 kilometer.
Extra tip: weet je niet goed wat voor e-bike het beste bij je past? Dan kun je de verschillende mogelijkheden gewoon uitproberen in één van de testcentra in Utrecht!
2. De soort rit
Welke elektrische fiets je uiteindelijk koopt, hangt grotendeels af van de ritten die je er al dan niet dagelijks mee maakt. Gebruik je de fiets alleen voor korte ritten zoals de boodschappen? Dan is een simpele e-bike met lichte trapondersteuning voldoende. Wil je er daarentegen dagelijks probleemloos mee naar het werk of fiets je langere afstanden? Dan heb je meer aan een fiets met een sterkere accu.
3. De motor en de fietsbeleving
De elektrische fiets komt met een voorwiel-, achterwiel-, of middenmotor. De voorwielmotor is in de naaf van het voorwiel geplaatst en geeft je het gevoel dat je voortgetrokken wordt wanneer je fietst. De middenmotor zit aan de as van de trappers bevestigd en zorgt ervoor dat je eerder het gevoel hebt op een normale fiets te fietsen. De elektrische fiets met een achterwielmotor geeft je juist weer het gevoel de wind in de rug te hebben. Je kunt de verschillende motorlocaties uitproberen om te kijken welke motor het beste voor jou aanvoelt.
4. Het vermogen van de accu
Hoe hoger het vermogen van je accu, hoe groter de actieradius van je elektrische fiets. Welk vermogen het beste bij jou past hangt af van de afstanden waar je jouw e-bike voor gaat gebruiken. Hoe langer de afstand: hoe meer vermogen je wilt hebben. De capaciteit van de accu wordt uitgedrukt in Wattuur (Wh) en hoe hoger de waarde, hoe beter. Een accu van 360 Watt per uur heeft een dubbele actieradius ten opzichte van een 180 Wh-accu en brengt je over het algemeen twee keer zo ver. Kijk bij het kopen van een elektrische fiets dus altijd goed naar de aangegeven Wh.
Extra tip: het is niet noodzakelijk, maar het kan wel fijn zijn om de accu van je elektrische fiets af te kunnen halen. Zo kun je deze makkelijker opladen!
5. De mogelijkheden tot trapondersteuning
Naast de motor en accu zijn de sensoren voor de trapondersteuning een ontzettend belangrijk onderdeel van je elektrische fiets. Hoewel niet iedere e-bike standaard met trapondersteuning komt, kan dit wel toegevoegde waarde bieden. Probeer maar eens een e-bike met, en zonder trapondersteuning uit in één van de testcentra in Utrecht: je merkt het verschil meteen! Er zijn twee verschillende soorten sensoren te onderscheiden: de rotatiesensor en de trapkrachtsensor.
- De rotatiesensor
De rotatiesensor reageert alleen op het rondgaan van de trappers. Dit betekent dat een rotatiesensor je bij het wegrijden niet direct ondersteuning biedt, maar pas wanneer het wiel begint te draaien. De rotatiesensoren bieden je daarentegen wel altijd de maximale ondersteuning: zonder dat dit afhankelijk is van de hoeveelheid kracht die je zet. - De trapkrachtsensor
De trapkrachtsensor reageert op jouw rijgedrag. De trapkrachtsensor biedt je ondersteuning op basis van de hoeveelheid kracht die jij tijdens het fietsen zet. Trap je lekker actief door, dan krijg je meer ondersteuning en fiets je dus direct een stuk sneller. Dit maakt het rijden van een e-bike een stuk natuurlijker!
6. De prijzen en mogelijkheden
Zoals in bijna alle gevallen geldt ook hier dat goedkoop vaak duurkoop kan zijn: maar dit betekent nog niet dat een goedkopere e-bike altijd van mindere kwaliteit is. Je kunt elektrische fietsen namelijk net als gewone fietsen in allerlei verschillende prijsklassen aanschaffen. De luxe, vaak duurdere modellen, komen met meer snufjes en juist al deze extra foefjes maken ze wat duurder. Over het algemeen heb je al een goede elektrische fiets vanaf zo’n €1.500.
Met deze tips wordt het kopen van en reizen met een elektrische fiets hopelijk makkelijker voor je. Zo kun je optimaal genieten van de voordelen ervan: geen files, een goede gezondheid en een beter milieu!