Eerste resultaten enquête Stationsgebied Utrecht bekend
De eerste resultaten van de enquête over de veiligheid en bereikbaarheid van station Utrecht Centraal zijn bekend. Goedopweg bespreekt de resultaten met de betrokken werkgevers en overheidsinstanties en maakt in september de maatregelen bekend.
De online enquête vond dit jaar plaats van 14 april tot en met 16 juli. Het doel was om zicht te krijgen op het reisgedrag van mensen die van, naar of via station Utrecht Centraal reisden. We gebruiken de inzichten om passende oplossingen en maatregelen te bedenken om het Stationsgebied veilig en bereikbaar te houden voor iedereen.
Trein en fiets populair
1.886 mensen vulden de enquête in. 38 procent hiervan kwam uit een ander deel van de stad Utrecht, 24 procent uit een ander deel van het land en 18 procent uit een ander deel van de provincie Utrecht. Voor 26 procent van de deelnemers was het Stationsgebied de eindbestemming. 26 procent moest in een ander deel van het land zijn en 22 procent in een ander deel van de stad. De deelnemers reisden vooral per fiets of per trein naar het Stationsgebied en weer verder. De belangrijkste redenen hiervoor waren gemak, bereikbaarheid en het hebben van geen alternatief.
Het grootste deel van de mensen reisde vanwege werk (45 procent) en een kwart vanwege een sociale gelegenheid (28 procent). Het reizen gebeurde vooral tussen 09.00 en 16.00 uur. De drukste dag was donderdag en de rustigste dag zondag. 43 procent van de deelnemers verwacht na het opheffen van de coronamaatregelen wekelijks van, naar of via het Stationsgebied te blijven reizen. 22 procent denkt (bijna) dagelijks en 25 procent denkt 1 tot 3 keer per maand van, naar of via het Stationsgebied te blijven reizen.
Drukte zorgt voor ergernis
Deelnemers noemden het Stationsgebied een mooie locatie maar ook onoverzichtelijk. De drukte rondom het gebied en op de fietspaden zorgt regelmatig voor ergernis en onveilige verkeerssituaties. Goedopweg gaat de uitkomsten van de enquête analyseren en bespreken met gemeente Utrecht, provincie Utrecht en de tien grootste werkgevers uit het gebied, zoals NS, ProRail, VodafonzeZiggo en Rabobank. De maatregelen en oplossingen volgen in september.
Goedopweg bedankt alle deelnemers voor het beantwoorden van de vragen. De enquête is een onderdeel van de Gebiedsaanpak Station Utrecht.