Fiets je mee? Ontdek Utrecht door de ogen van een toerist
Het lijkt wel alsof Nederlanders op de fiets geboren zijn. Veel buitenlanders staan vol bewondering te kijken hoe wij met losse handen schuin de bocht door fietsen. De filmpjes van de beroemde (of beruchte) fietsspitsen in Utrecht worden over de hele wereld bekeken en gedeeld. Nergens ter wereld liggen zoveel gladde, brede fietspaden. Nergens ter wereld heeft de fietser zo vaak voorrang. Do as the Dutch en ontdek met deze mooie fietsroute onze provincie!
Rondje Kasteel de Haar
De fietsroute ‘Rondje kasteel de Haar’ is een prachtige fietstocht van ca. 46 kilometer (inclusief aanfietsroute). Heen via Utrecht, Maarssen en Breukelen en terug over Kockengen, Leidsche Rijn en de Meern kom je langs unieke plekken. Fiets je mee?
Tip!
Als je onderstaande fietsroutes gaat ontdekken,
registreer dan je rit met de Ik fiets app op je smartphone! Voor elke
fietskilometer ontvang je een spaarpunt en deze punten kun je nu
inwisselen voor een handig fietsrouteboekje met nog meer mooie routes in
de provincie Utrecht. Zo ontdek je altijd weer iets nieuws, gewoon bij
jou om de hoek! Ga naar www.ikfiets.nl/aanbod/app en download de Ik fiets app direct.

Oud, modern en modern dat oud lijkt
De fietstocht is een reis door de tijd. Van de middeleeuwse werven in de oude binnenstad van Utrecht, langs de statige buitenverblijven uit de 18e en 19e eeuw langs de Vecht tot het mozaïek van nieuwbouwstijlen in de grootste (en meest fascinerende) Vinex-wijk van Nederland, Leidsche Rijn.
Opmerkelijk is de wijk Op Buuren in Maarssen. Kijk je even snel dan lijkt het of er aan de overkant van de Vecht een schilderachtig Hollands stadje ligt met grachtenpandjes en bruggetjes, waarop elk moment een rustieke visser op klompen aan kan komen lopen met een Goudse pijp tussen de tanden geklemd. Kijk je iets beter dan zie je dat het allemaal net nieuw gebouwd is. Een moderne woonwijk met de sfeer van een Hanzestadje.
Dit wil je gezien hebben
De route is afwisselend. Er is veel te bekijken, maar onderstaande highlights wil je in elk geval gezien hebben.
- Kasteel de Haar
Van buiten heeft het wel wat weg van Sisi-paleis. De Haar is niet voor niets het meest luxueuze kasteel van Nederland. Het ligt middenin een landschapspark, ooit aangelegd om er een volmaakte eenheid mee te vormen. De zalen en kamers geven een intiem inkijkje in het leven van de hoogste standen in Nederland in de 19de en 20ste eeuw. De pasteltinten van de kostbare stoffen in de kamer van de barones en het gedetailleerde en overvloedige houtsnijwerk van meubels en beelden brengen je terug in de tijd van een mondaine elite. Maar die sprookjesmuren zijn gebouwd op de fundamenten van een 15e-eeuws kasteel. Toen draaide het minder om luxe en meer om strijd en woonden er op het kasteel geen chique wereldburgers maar heren die wisten hoe ze met zwaarden om moesten gaan.
- Het Lint Leidsche Rijn
Heb je wel eens een ‘artist impression’ gezien van een stadsarchitect? Waarop mensen zijn weergegeven die genieten in het ‘overvloedige groen’ of staan te kletsen op de gecreëerde ‘ontmoetingsplaatsen’? Met het Lint in Leidsche Rijn is die architectendroom werkelijkheid geworden. Een brede groene strook die door de wijk meandert. Een park met een unieke vorm, vele malen langer dan het breed is. Waarop moeders met hun dochters rollerskaten. Marathonlopers en marathondromers hun rondje rennen. Waarlangs mensen op bankjes bijpraten of in de berm picknicken. De fietsroute kruist het Lint alleen maar. Wij raden je aan om je fiets neer te zetten en het lint een stukje lopend te volgen en de unieke sfeer te proeven.
- De straatjes en grachtjes van Maarssen
Maarssen heeft een verrassend leuk centrum. Zelf noemen ze het met wat overdrijving ‘little Amsterdam’. Is het echt zo grootstedelijk? Dat niet, maar sfeervol is het zeker. Met grachtjes en van die geveltjes waarvoor toeristen uit de hele wereld naar Nederland komen. En genoeg cafés om je te verleiden af te stappen. Mogen we je hierbij even waarschuwen? Het is net te ver fietsen naar Utrecht om er een echt gezellige middag (of avond van te maken).

- De polderweg langs Kortrijk
Misschien komt het door de wind in de rug. Misschien door de zon die warme stralen over de velden werpt. Of de witte wolken die in de blauwe hemel hun best doen om te lijken op de beroemde Hollandse luchten van de 17e -eeuwse meesters. Zwart-witte koeien zwaaien met hun staarten. Zwaluwen pikken insecten uit de warme avondwind. En kievieten en scholeksters roepen in de velden. De weg is recht. Maar links en rechts liggen oude boerderijen. Op deze stille polderweg is het Nederlandse landschap op zijn mooist.
Onderweg wat eten
Onderweg kom je voldoende gelegenheid tegen om lekker wat te eten, wat te drinken op het terras, en even bij te komen van je fietstocht en indrukken. Een paar suggesties die de moeite waard zijn voor het nemen van je welverdiende pauze:
- Broeder Franciscus Maarssen (Breedstraat 6, Maarssen)
Gewoon een goed café in het centrum van Maarssen. Met speciaalbieren op de tap en een open sfeer. Een prima plek om wat te drinken en te ‘mingelen met de locals’.
- Landhuis in de stad (Park Oog in Al 1, Utrecht)
Het terrein van de oude Cereolfabriek en het aangrenzende park Oog in Al zijn veranderd van een slaperige plek in een bruisende buurt. Je kan prima terecht bij Buurten in de oude fabriek om iets te eten of te drinken. Of ga bij mooi weer zitten op het terras onder de oude bomen, bij het Landhuis in de stad.
- Loetje Breukelen (Stationsweg 1, Breukelen)
Als je flinke trek hebt, vind je in een mooi verbouwde 18e-eeuwse setting, een vestiging van Loetje. Subtiel? Niet echt, maar de biefstukken zijn uitstekend klaargemaakt. En het ligt maar een klein stukje van de route.
Win een fietspakket!
Wil je ook een goed gevuld fietspakket van Goedopweg winnen? Hou dan ons wekelijks blog in de gaten en mail jouw eigen leuke fiets-verhaal naar: info@goedopweg.nl. Lees meer over de actie op onze actiepagina.
Deel jouw fietsverhaal