Sustainable Campus Challenge: groene toekomst vooral door veranderen gedrag
Voor de Hogeschool Utrecht was een dag niet genoeg en daarom werd er een hele week van de Duurzaamheid gehouden. 130 Studenten van de HU, de Universiteit Utrecht en het ROC zijn in deze week met de Sustainable Campus Challenge vier dagen aan de slag gegaan om oplossingen te vinden voor de verduurzaming van het Utrecht Science Park (USP). Zij deden dit aan de hand van vier thema’s: Energie, Circulariteit, Mobiliteit en Leefbaarheid.
Mobiliteit
De HU werkte voor deze week samen met een aantal organisaties die een thema onder hun hoede hebben genomen. Voor Goedopweg was dit Mobiliteit. Hoe maak je het USP duurzaam bereikbaar? Onder deze centrale vraag hingen weer vijf andere vragen waar in totaal zes teams mee aan de slag zijn gegaan. “De teams hadden veel ideeën”, vertelt Marjolein van de Stok die namens Goedopweg het thema begeleidde. “Van goed gedrag belonen, parkeren op het USP duurder maken, het USP afsluiten voor benzine-auto’s tot een actieve rol van de overheid. Het kwam allemaal langs.”
Gedragsverandering
Wat Marjolein verraste was dat veel oplossingen die de deelnemers bedachten te maken hebben met gedragsverandering. “De deelnemers kwamen veel minder met technische oplossingen”, zegt Marjolein. “Ik zie hierin wel een ommezwaai in het denken. Jongeren gaan veel meer uit van het idee dat wij mensen de oplossing zijn om de wereld duurzamer te maken. We moeten dat zelf doen, maar dat is niet vrijblijvend. De deelnemers aan de challenge geven de overheid hier een belangrijke rol in. Het verminderen van uitstoot en het weren van auto’s kwam in de ideeën pas veel later aan bod. Verder vond ik het opvallend dat niemand aan de fiets dacht.”

"Jongeren gaan veel meer uit van het idee dat wij mensen de oplossing zijn om de wereld duurzamer te maken. We moeten dat volgens hen zelf doen, maar dat is niet vrijblijvend."
Marjolein van de Stok | Mobiliteitsmakelaar Goedopweg
Datapatch
Een jury koos van elk thema de twee beste ideeën. Voor Mobiliteit eindigde het team dat de Datapatch heeft bedacht op de eerste plaats. In dit plan krijgt iedereen een patch op zijn arm die emoties detecteert en aan de hand hiervan als een soort “virtual reality” keuzes laat zien in je ogen. Zo zie je dat de fiets je meer beweging oplevert en beter is voor het milieu, terwijl het compenseren van de uitstoot van de auto je veel meer kost.
Het team dat op de tweede plek eindigde binnen het thema Mobiliteit bedacht de Printer die grondstoffen uit het afval van het hele USP hergebruikt om producten te maken. Het derde team zag een USP zonder openbaar vervoer voor zich waar ondergrondse loopbanden mensen van de ene naar de ander plek gaan brengen.
Award
De winnaar van het thema Mobiliteit, Data Patch, mocht met de winnaars van de andere thema’s strijden om de award. Die ging naar de finalist uit het thema Circulariteit. Dit team bedacht een manier om koffiedik uit de apparaten op het USP te recyclen en dit te gebruiken als grondstof voor koffiebekertjes. De award werd tijdens een online bijeenkomst uitgereikt door de Utrechtse wethouder Lot van Hooijdonk van Mobiliteit.
Groene toekomst
De teams die in de top 3 eindigden binnen het thema Mobiliteit gaan hun plannen presenteren aan een aantal werkgevers op het USP. “We werken op dit moment al samen met lokale overheden en werkgevers aan het duurzaam bereikbaar houden van het Utrecht Science Park”, zegt Marjolein. “Een aantal ideeën past heel goed in de plannen die wij samen met de organisaties maken. De Sustainable Campus Challenge geeft hoop voor de toekomst. Die wordt, als we afgaan op de plannen die de deelnemers deze hebben bedacht, groen. Aan de studenten zal het niet liggen.”
Terugblik
Ga voor een terugblik op de Dag van de duurzaamheid naar de website van de Hogeschool Utrecht.