Hoe geef je leiding aan thuiswerkers?
Veel mensen werken nu vanuit huis. Dat vraagt van werkgevers een andere stijl van leidinggeven. TNO heeft in haar blog aandacht besteed aan leidinggeven op afstand. De belangrijkste adviezen van TNO vind je hieronder.
Vertrouwen
Voor leidinggevenden is leidinggeven op afstand wennen. Medewerkers die thuiswerken zijn ‘uit beeld’. Daarmee is het lastig om te controleren of ze wel goed aan het werk zijn. En dat heeft ook geen zin. Als leidinggevende steunt u medewerkers vooral door ze duidelijk te maken dat u vertrouwen heeft in hun vaardigheden, deskundigheid en betrokkenheid. Toon ook begrip voor het feit dat werk en privé wat meer door elkaar lopen. Het vertrouwen dat u uw medewerkers nu geeft en het begrip dat u nu toont, zullen zich op langere termijn uitbetalen in minder stress en een hogere betrokkenheid. Vind u het als leidinggevende lastig om het vertrouwen te geven? Vraag dan eens om advies bij collega’s die meer ervaring hebben met leidinggeven op afstand.
Duidelijke informatie
Zeker als medewerkers thuis werken en het niet mogelijk is om even langs te lopen, is duidelijke informatie is over wat er van ze wordt verwacht, essentieel om op een prettige manier te kunnen werken. Daarbij zijn 3 punten van belang: stuur op resultaten, ga na of de opdrachten duidelijk zijn en check de haalbaarheid.
Zorg ervoor dat u als leidinggevende goed bespreekt met de medewerkers welke resultaten er worden verwacht: wat moet er gebeuren, wanneer moet het af en welke kwaliteit moet er worden geleverd? Check of het echt duidelijk is wat de bedoeling is. Daarbij geldt niet ‘wie zwijgt stemt toe’. Vraag om een bevestiging, dus een medewerker die zegt dat de opdracht helder is en dat hij of zij weet wat er wordt verwacht. Let zeker in deze tijd goed op of opdrachten wel haalbaar zijn. Vraag ook dit expliciet na. Geef medewerkers vervolgens de ruimte om zelf te bedenken hoe ze de resultaten realiseren. Als het resultaat door een team wordt gerealiseerd, laat medewerkers dan samen de werkverdeling bespreken.
Ben je werknemer en weet je niet goed wat er van je verwacht wordt? Trek dan aan de bel bij je leidinggevende. Dat is misschien makkelijker gezegd dan gedaan, maar alleen als je aankaart dat je knelpunten ervaart, weet je zeker dat je leidinggevende hiervan op de hoogte is. Zeker als je op afstand werkt, kun je niet zomaar verwachten dat een leidinggevende het kan raden. Maak concreet waar je tegen aan loopt. Welke opdrachten, taken of verwachtingen zijn onduidelijk? Als je leidinggevende niet gevoelig is voor jouw ‘bel’, vraag dan bij collega’s na of zij dezelfde problemen ervaren en als dat zo is, laat ze dan zelf ook aan de ‘bel’ trekken.
Houd contact
Een goede relatie tussen leidinggevenden en medewerkers en tussen medewerkers onderling is belangrijk. Houd actief contact, niet alleen per email, maar pak ook af en toe de telefoon om echt even te vragen hoe het gaat. Waak ervoor dat je als leidinggevende helemaal in beslag wordt genomen door het managen van deze crisis en daardoor niet meer beschikbaar bent voor uw medewerkers. Organiseer naast inhoudelijke overleggen ook eens een informele online bijeenkomst, bijvoorbeeld een gezamenlijke koffiepauze of grijp een verjaardag aan om gezamenlijk iets te organiseren. Zorg ervoor dat medewerkers zich verbonden blijven voelen met de organisatie en met het team.