In debat over de toekomst van Lage Weide
Moet er een parkeerverbod komen voor vrachtwagens? Zijn windmolens nodig om de eigen energie op te wekken? En willen ondernemers meebetalen aan een mooiere omgeving? Het Lagerhuisdebat Lage Weide leert ons dat de grote uitdagingen die we in Utrecht hebben veel discussie opleveren. Verschillende belangen laten zich niet vanzelfsprekend samenvoegen. Zelfs niet als de uitdagingen zo groot zijn als in het leefbaar en bereikbaar houden van onze mooie regio.
Tijdens het Lagerhuisdebat Lage Weide begin deze maand gingen vijftig ondernemers, politici, vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties en inwoners met elkaar in gesprek over vijf stellingen rond de toekomst van het bedrijventerrein.
Geparkeerde vrachtwagens
De eerste stelling werd ingebracht door Martin Ritmeester, facility manager bij Baxter Healthcare: ‘Het parkeren van vrachtwagens op Lage Weide moeten worden verboden.’
“Nu zie je her en der op de openbare weg vrachtwagens en trailers geparkeerd staan”, stelde hij. “Dat leidt tot dubbelparkeren en onveiligheid voor fietsers en personeel. Zorg dus voor een eigen parkeerplek voor vrachtwagens en voor een parkeerverbod voor daarbuiten.” Nagenoeg alle deelnemers waren het eens met zijn stelling.
Gemeenteraadslid Martijn van Dalen van de Utrechtse VVD was niet zo enthousiast over een parkeerverbod. “Dat werkt alleen als we een goede locatie hebben, waar ze dan wel kunnen parkeren. Dan pas kan je een verbod handhaven.” Wouter de Valk van Goedopweg twijfelde ook over een verbod. “Ik ben het eens dat het kan werken, maar de verantwoordelijkheid alleen neerleggen bij de gemeente gaat wat te ver. We moeten ook nadenken over de locaties waar de vrachtwagens naar op weg zijn, de bedrijven.”
Werkgeversbenadering Goedopweg heeft met het team werkgeversbenadering expertise in huis voor het productief navigeren tussen verschillende belangengroepen. De vanzelfsprekende groepen zijn de overheden verenigd in Goedopweg, werkgevers en werknemers. Per gebied of branche wordt dit uitgebreid met specifieke belangen van werkgeversorganisaties en bewonersbelangen. Meer weten? Neem contact op met werkgevers@goedopweg.nl.
Meebetalen aan aantrekkelijker Lage Weide
Fondsmanager Kyra Kasel van het Ondernemersfonds Utrecht mocht de tweede stelling inbrengen: ‘Ik wil best meebetalen aan een aantrekkelijkere bedrijfsomgeving’. “Daar kan toch niemand tegen zijn”, begon ze haar pleidooi. “Een meer aantrekkelijke omgeving zorgt voor een beter vestigingsklimaat, is fijner om in te werken en biedt dus economische waarde.” Volgens Kasel is het meer dan alleen de gemeentelijke opgave. Ondernemers moeten solidair zijn en meebetalen. In Utrecht doen ze dat overigens al automatisch via het Ondernemersfonds. Als Lage Weide, net als het industrieterrein De Wetering-Haarrijn aan de overkant van de A2, meer wil investeren in de omgeving, moeten ondernemers wel meebetalen. “Hogere kwaliteit kost nu eenmaal meer geld.” Het merendeel van de deelnemers is het ook met deze stelling eens. Zoals ontwerper Esther Derks. Ze maakt elke dag een lunchwandeling over Lage Weide. “Het kan allemaal beter en groener”, vindt ze. Bestuurslid Henk Stamhuis van Industrievereniging Lage Weide (ILW) is zeker voorstander om daarvoor geld van ondernemers te besteden, maar hij wil niet zomaar de bijdrage verhogen. “We moeten eerst zo goed mogelijk kijken hoe we het efficiënt kunnen inzetten, zodat alle ondernemers er profijt van hebben.”
Beloning voor ondernemers
Tjark De Vries, directievoorzitter van Strukton Rail Nederland, bracht de derde stelling in: ‘de vervuiler betaalt, de schoonmaker ontvangt.’ Hij stelt dat Lage Weide de ambitie heeft om de komende jaren vijfduizend minder auto’s minder naar het industrieterrein te laten komen. Als ruil daarvoor vindt hij dat Lage Weide een betere toegang moet krijgen tot de A2 David Oude Wesselink, statenlid van GroenLinks, vond het onzin. “Voor de infrastructuur hoef je als ondernemer niet mee te betalen, maar je zorgt wel voor extra vervoer op de wegen.” Rik van der Graaf, gemeenteraadslid in Utrecht namens de ChristenUnie, vond dat er juist iets tegenover mag staan als de ondernemers op Lage Weide veel inzet tonen om werknemers buiten de spits te laten reizen of meer thuis te laten werken.
Lage Weide moet meer banen bieden
De vierde stelling werd ingebracht door Taco Jansonius, procesmanager fysieke leefomgeving, die met zijn bedrijf Typisch Taco ook op Lage Weide zit. ‘Lage Weide is het aan de stad verplicht om de komende twintig jaar 50 procent meer banen te bieden’. Utrecht groeit, ook buiten het centrum, stelde hij. Er komen 60.000 woningen bij, zo’n drieduizend per jaar. Naast woningnood zijn er ook hard nieuwe banen nodig, aldus Jansonius. Lage Weide is het oudste industrieterrein van de stad, waar al 18.000 mensen werken. “Dat moeten er 27.000 worden.” Hoe krijg je dat voor elkaar? “Onder meer door ruimtelijke verdichting, en door mbo-studenten beter op te leiden voor de toekomst.” Momenteel is Lage Weide nog te veel onbekend en onbemind. Er moet dan ook meer aandacht komen voor werken op Lage Weide.
Windmolens op het industrieterrein
De laatste stelling was de meest gevoelige. Statenlid Jeroen Bart van GroenLinks stelde: ‘Windmolens op Lage Weide zijn een goede zaak.’ De discussie over de komst van windmolens op Lage Weide loopt al tien jaar en de urgentie is volgens Bart groter dan ooit. “Er is sprake van een klimaatcrisis, steeds meer bedrijven verduurzamen en er valt ook nog eens een goede boterham aan te verdienen. Het elektriciteitsnet heeft het zwaar, daarom is het juist belangrijk om het dichtbij op te wekken.” Lage Weide is een van de grootste stroomverbuikers van heel Utrecht en verbruikt volgens Bart 117.800 MW per jaar aan stroom. Zelfs als alle daken met zonnepanelen zouden zijn belegd, kan het industrieterrein dat niet opwekken.
Maar een windmolen in je achtertuin, wie zit daar op te wachten? Zeker niet de bewoners van de nabijgelegen wijken in Maarssen. Inwoner Chris van Heuveln is daar heel duidelijk over. Hij woont zo’n 800 meter van Lage Weide en is fel tegen. “Er zijn genoeg onderzoeken gedaan die laten zien hoe schadelijk windmolens kunnen zijn voor bewoners.” Ook gemeenteraadslid Mieke Hoek van de lokale partij Vechts Verbond in Stichtse Vecht is tegenstander. De komst van windmolens leidt volgens haar tot ontzettend veel hinder, zoals slagschaduw en lawaai.” Bart snapt de zorgen, maar vindt ook dat je juist daarom dit goed moet onderzoeken. “GroenLinks wil in ieder geval het gesprek blijven aangaan.”
Tameling sluit het Lagerhuis af met de conclusie dat iedereen wel wil bijdragen aan meer duurzaamheid en levendigheid op Lage Weide.“Blijf in ieder geval in gesprek met elkaar, deel goede ideeën!”, gaf hij de deelnemers mee.