Ken je deze mooie fietsinnovaties al?
Een deel van de toekomstige Snelfietsroute Utrecht - Veenendaal wordt gedoopt tot ‘Het Fietspad van de Toekomst’. De provincie wil op deze route ruimte bieden aan innovaties op fietsgebied. Tijd voor wat inspiratie! Deze mooie fietsinnovaties presenteerden zich tijdens de aftrap-expositie ‘Het Fietspad van de Toekomst’.
Zonne-energie uit fietspaden
Easypath maakt betonnen fietspadelementen met zonnecollectoren. Zo levert het fietspad energie op. Die energie kan gebruikt worden om bijvoorbeeld omliggende gebouwen of straatverlichting van stroom te voorzien. Een andere innovatie maakt het mogelijk om zomerse warmte op te slaan via het fietspad. In de winter wordt de groene energie dan weer gebruikt om het fietspad sneeuw en ijsvrij te houden. Handig! In 2020 start een proef met deze technologie op het fietspad van de toekomst.
Veiliger oversteken met slim systeem
Vaak zien automobilisten fietsers die opduiken bij een oversteekplaats pas laat. Ook zijn fietsers zich vaak niet bewust van hun eigen kwetsbaarheid. Hoe kun je automobilisten nou tijdig waarschuwen? De BikeScout volgt de snelheid en afstand van naderende fietsers. Met die informatie wordt de aankomsttijd berekend. Automobilisten worden vervolgens met een LED-indicatie in de weg gewaarschuwd voor naderende fietsers. Zo maakt de BikeScout oversteken voor fietsers veiliger.
Twinkelende stenen zijn kunst en innovatie
De projecten van studio Roosegaarde maken gebruik van lijnen die opladen gedurende de dag en duurzaam verlichten in het donker. Samen met Heijmans werken ze aan slimme wegen met licht, energie en informatie die communiceert met de verkeerssituatie. Het Van Gogh fietspad is een kunstig voorbeeld. De duizenden twinkelende stenen (geïnspireerd op Van Goghs schilderij de sterrennacht), worden overdag opgeladen en komen in de avond tot met groene energie tot leven.
Fietsketting vermindert snelheidsverschillen
De snelheidsverschillen op fietspaden nemen toe. Gewone fietsen, e-bikes, speed pedelecs en elektrische bakfietsen gaan over het pad. Dit voelt niet altijd veilig voor alle gebruikers. De Fietsketting van Sweco brengt snelheidsverschillen op slimme punten terug. Fietsers worden met een visuele campagne gestimuleerd om in een groep te gaan fietsen, de ‘Fietsketting’. Groepen fietsers krijgen vervolgens voorrang bij het slimme verkeerslicht op het volgende kruispunt. Zo worden snelheidsverschillen kleiner en gaan fietsers veilig en vlot door groen. Bekijk ook deze animatie.
Sleutelen met de Utrechtse fietscommunity
Repack bikeshop wil de Utrechtse fietscommunity sterker maken. En zij weten: veel fietsers hebben thuis niet de ruimte en de tools om aan hun fiets te klussen. Daarom introduceerden ze de D.I.Y. Bike Shop. Met volledig uitgeruste werkbanken voor fietsers om te gebruiken. Om je droomfiets te bouwen, of om gewoon even wat onderdelen te vervangen. Gratis als je onderdelen bij Repack koopt en 11 euro per uur als je ze zelf meebrengt. Smeren maar!
Eerlijke en duurzame fietsen uit Vietnam
Bamvélo is wil onderhoudsvrije fietsen van bamboe maken in Vietnam. Hun belangrijkste principe: maatschappelijke winst gaat voor financiële winst. Als de crowdfund campagne slaagt, gaan ze samen met hun lokale partner 8.000 gezinnen een beter, veiliger en gelukkiger toekomstperspectief geven. Niet alleen door het creëren van werkgelegenheid maar ook met opleidingen en sociale programma’s. De fietsen worden helemaal ‘lean’: de beste gebruikerservaring zonder overbodige onderdelen
Standaard voor markeringen op doorfietspaden
Loendersloot ontwikkelde in samenwerking met KeuzeWeg en Van Rens Mobiliteit een standaard voor markeringen voor doorfietspaden. De markering kan fietsveiligheid een impuls geven en moet vooral het aantal eenzijdige fietsongevallen terugdringen. Het ontwerp is ontwikkeld vanuit het perspectief hoe weggebruikers informatie verwerken. Een zeer aanwezige dubbele middenmarkering benadrukt visueel het bestaan van twee weghelften; een geribbelde doorgetrokken kantmarkering benadrukt extra zintuigelijk de beperking van de fietsruimte. Op een deel van de snelfietsroute Utrecht – Amersfoort is deze standaardmarkering al aangebracht.
Samen met diverse gemeenten spant de provincie Utrecht zich in om zeven snelfietsroutes te realiseren. Een van die routes loopt van Utrecht naar Veenendaal, over de Utrechtse Heuvelrug, waarin de provincie samenwerkt met de gemeenten Bunnik, Zeist, Utrechtse Heuvelrug, Rhenen, en Veenendaal en met de Universiteit Utrecht. De provincie Utrecht wil op deze snelfietsroute ook plaats bieden aan innovaties op fietsgebied en er op die manier een 'Het Fietspad van de Toekomst’ van maken. De aftrap voor het ontwikkelen van innovatieve toepassingen werd gegeven op 15 juli. Na de zomer wordt er ook een prijsvraag uitgeschreven om zoveel mogelijk goede ideeën te verzamelen. Het beste idee wordt zo mogelijk ook uitgevoerd