Kerstcadeau voor je medewerker: een nieuwe leasefiets?
Het leasen van een fiets lijkt vaak lastiger dan het leasen van een auto. Als werkgever berekent u de belastbare waarde van de fiets door het aantal gereden privékilometers per jaar te vermenigvuldigen met de kilometerprijs. Iets wat bij de fiets natuurlijk allesbehalve makkelijk is, want de gereden kilometers zijn lastig te registreren. Dat verandert. Vanaf 1 januari 2020 is er daarom een nieuw, vast bijtellingspercentage voor de leasefiets.
7% vast bijtellingspercentage
Veel organisaties, zoals de fietsersbond en de ANWB, hebben actief gelobbyd voor deze verandering. Dat maakt dat het vaste bijtellingspercentage voor de leasefiets slechts 7% is geworden. Bij alleen zakelijk gebruik is er zelfs helemaal geen bijtelling. Het grote voordeel? Fietsen ter waarde van een paar duizend euro worden gereduceerd tot maar een paar tientjes per jaar voor de medewerker.
Is dit aantrekkelijk voor mij als werkgever?
De leasefiets geeft u als werkgever de mogelijkheid om iedere medewerker een goede fiets naar keuze aan te bieden. Daar zullen veel medewerkers blij mee zijn, niet in de eerste plaats omdat fietsliefhebbers daarmee een concurrerender alternatief hebben voor de leaseauto.
Wat de leasefiets heel aantrekkelijk maakt voor de medewerker is de ontzorging en de service. U kan als werkgever uw medewerker op de eerste dag meteen zijn nieuwe snelle fiets mee naar huis geven. Reparatie, onderhoud, alles is gedekt.
Duurdere fietsen aanbieden
Een leaseregeling met vast bijtellingspercentage maakt een leasefiets financieel aantrekkelijker. Het vaste bijtellingspercentage zorgt er dan ook voor dat duurdere (elektrische) fietsen, zoals de speed pedelec, in beeld komen. Werknemers kunnen met deze fietsen snelheden tot wel 45 kilometer per uur behalen. Voor veel medewerkers een ideale manier om van- en naar het werk te reizen en de files te omzeilen. Een helm is dan natuurlijk wel verplicht!
Combinatie met leaseauto
Voor medewerkers met een leaseauto is de leasefiets een erg fijne, makkelijke optie. Hou je namelijk ruimte over in je leasebedrag? Dan kunnen zij die ruimte gebruiken om een leasefiets te nemen. Die ene dag in de week dat je niet op pad bent, kunnen zij dan lekker met de fiets naar het werk.
Leasefiets staat los van werkkostenregeling
Via de werkkostenregeling (WKR) kunt u als werkgever zaken vergoeden waar een werknemer privévoordeel van kan hebben. Denk aan gereedschap, tablets, sportabonnementen of kerstpakketten. Heeft u uw WKR al volledig benut? Geen zorgen, de leasefiets valt niet onder die WKR-regeling. Dat biedt dus meer mogelijkheden om leasefietsen ter beschikking te stellen. Lees meer over de WKR-regeling en de aanschaf van een elektrische fiets voor uw werknemers in onze blog.
Extra administratie
De nieuwe leasefiets-regeling kent ook een aantal nadelen. Zo kan het zijn dat je er extra administratie bijkrijgt of dat je de administratie anders moet inrichten. De medewerker met een leasefiets heeft namelijk nog steeds recht op een kilometervergoeding voor de ritten die gemaakt zijn met de auto of het OV. De hoogte van de vergoeding bepaalt u zelf. Echter, een te hoge vergoeding maakt het in sommige gevallen lastig om te concurreren met de regeling voor een leasefiets.
Het cadeau van Goedopweg
Al met al is de leasefiets een mooi cadeau onder de kerstboom. Wel is het verstandig om van tevoren alles goed te regelen en te weten welke verplichtingen u als werkgever aangaat. Goedopweg helpt u graag door inzicht te geven in de mogelijkheden en de kansen voor jouw organisatie. Onze mobiliteitsscan geeft u alle informatie die u nodig heeft om aan de slag te gaan met de leasefiets en de mobiliteit. Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek. Gaan uw medewerkers in 2020 op een nieuwe, snelle fiets naar het werk?