Lossen nieuwe maatregelen de files weer op?
Bumperklevers en ochtendspitsen: ze waren er weer toen we eind september terug mochten naar kantoor. Nu we weer 50% thuis moeten gaan werken, zal dat gevolgen hebben voor de doorstroomsnelheid op de weg. In welke mate? En wat kunnen we doen om structureel minder in de file te staan?
Goedopweg heeft ten doel om bedrijven te ondersteunen en adviseren in hun proces om te zorgen dat er minder gereisd wordt, gespreid gereisd wordt en met andere vervoermiddelen dan de eigen auto. We zaten qua files nog niet op het niveau van 2019, maar we willen voorkomen dat we weer op dat punt terecht komen. Daarom gaan we onderzoeken wat er precies speelt en wat we kunnen doen om onze aanpak te verbeteren.
In de regio Utrecht reden er in september en oktober van dit jaar 10% minder auto’s op de snelwegen dan in dezelfde periode in 2019. In de spits zelfs 16% minder. Het kan zijn dat dit komt door toegenomen thuiswerken. Of dat echt zo is, gaan we onderzoeken. In deze regio heeft de helft van de inwoners werk dat thuis uitgevoerd kan worden. Grotere bedrijven die bij Goedopweg zijn aangehaakt, hebben tijdens de coronaperiode thuiswerken en hybride werken verankerd in hun beleid of werken daar aan. Veel kleinere bedrijven moeten dit nog organiseren. Uit onze steekproeven blijkt dat zo’n 55% van de inwoners van de provincie Utrecht thuis een werkplek heeft ingericht. Doordat er in de media veel geschreven wordt over teruggaan naar kantoor, wordt de indruk gewekt dat dit gangbaar is. Een risico daarvan is dat het dat vervolgens ook wordt.
Waarom keren de files terug?
In de media werden verschillende redenen genoemd waarom de files waren teruggekeerd. Zo werd er bij veel bedrijven niet meer thuisgewerkt of was er nooit beleid ontwikkeld hoe en waar men zou werken na de verplichte thuiswerkperiode. Mensen die naar kantoor gaan, doen dat vaak op dezelfde dagen – te weten dinsdag en donderdag. De groei van het OV-gebruik blijft achter bij de verwachtingen. Uit een enquête van ons bleek dat de verplichting van het mondkapje daarbij een rol speelt. Ook wordt geschreven dat ons rijgedrag is verslechterd, door ongeduld, ontwenning en zelfs werken tijdens het rijden. Voor driekwart van de ondervraagde automobilisten blijkt de eigen auto belangrijk te zijn.
Onderzoek naar mobiliteitsveranderingen.
Voor ons blijven er nog best een aantal vragen openstaan. Wat is er nodig om structureler niet te reizen en meer thuis te werken? Is het echt zo dat personeel vooral op dinsdag en donderdag naar kantoor reist? In hoeverre is er voor hen de mogelijkheid om thuis te werken of anderszins de spits te mijden? Als ze die mogelijkheid hebben en toch in de spits reizen: waarom is dat dan? Welke belemmeringen zijn er op het gebied van hybride werken en hoe kunnen we die wegnemen? Hoe reizen voormalige OV-reizigers nu? Is het autogebruik door corona toegenomen?
Begin 2022 starten we hier een groot enquête onderzoek naar. Werkgevers zullen we telefonisch interviewen over mobiliteitsveranderingen in hun beleid en de problemen waar Goedopweg ze eventueel bij kan helpen. Op basis van de data die we hieruit genereren willen we werkgevers in de regio helpen met een mobiliteitsaanpak die werkt en ook op de lange termijn zorgt voor minder files op de weg.