Mobiliteit blijvend anders door corona
Anders reizen, met andere vervoermiddelen en op andere tijden. Of misschien helemaal niet reizen, omdat veel werkenden hebben aangegeven meer uren thuis te willen werken. Een ding is zeker: zelfs als de coronabeperkingen weg zijn, zal de mobiliteit in de regio Utrecht blijvend anders zijn. Dit voorspelt mobiliteitsadviseur Annemieke Stoppelenburg van Goedopweg in een artikel in het AD.
De coronacrisis heeft ook het werk van Goedopweg behoorlijk veranderd. De Utrechter verleiden om op een ander tijdstip van huis of werk te vertrekken was lange tijd het hoofddoel. Hiervoor werden verschillende middelen ingezet, waaronder financiële prikkels. "Het was heel effectief", vertelt Annemieke in het AD. "Maar dat gaan we niet meer doen." Door het thuiswerken werden de wegen en het openbaar vervoer leeg. Goedopweg moest op zoek naar nieuwe uitdagingen. Al snel bleken die te liggen in de kansen die corona biedt om nieuwe gewoontes ook door te zetten in de toekomst.

""Sommige werkgevers zijn al aan het verbouwen en gaan het kantoor meer zien als een clubhuis, een plek voor ontmoeting, de plaats waar ontwikkeling en innovatie plaatsvindt, creativiteit wordt aangeboord."
Annemieke Stoppelenburg | Mobiliteitsadviseur Goedopweg
Anders reizen
Uit onderzoek onder Utrechtse bedrijven blijkt dat anders reizen nadrukkelijk op de agenda is gekomen. Dan gaat het niet alleen om reizen met andere vervoersmiddelen, maar ook reizen op andere tijden. Door de nieuwe ontwikkelingen gaan bedrijven ook nadenken over de rol van het kantoor. Annemieke zegt daarover in het AD: "Sommige werkgevers zijn al aan het verbouwen en gaan het kantoor meer zien als een clubhuis, een plek voor ontmoeting, de plaats waar ontwikkeling en innovatie plaatsvindt, creativiteit wordt aangeboord. Maar niet om per se te werken.”
Mobiliteit blijvend anders
Of we door de coronacrisis massaal blijven thuiswerken of bijvoorbeeld de auto voor de fiets verruilen durft Annemieke niet te zeggen. Onze samenleving is volgens haar ingericht op de maandag, dinsdag en donderdag door de parttime-cultuur en 9-to-5-metaliteit. Maar een ding is volgens Annemieke wel zeker: "Als we straks van alle beperkingen af zijn, zal de mobiliteit wel blijvend anders zijn."
Lees het interview met Annemieke in het AD