Mobiliteitsscan geeft De Rooy inzicht in eigen verkeersstromen
Van elektrische vrachtwagens tot alternatieve brandstof. De Rooy Transport & Logistiek is een van de koplopers in de transportwereld als het gaat om duurzaamheid. Directeur Peter de Rooy wil nog verder verduurzamen. Daarom liet hij door Goedopweg de mobiliteitsscan uitvoeren. En wat bleek? Bijna driekwart van de medewerkers zou best met de fiets naar het werk kunnen komen. ‘Het is niet iets dat moet, maar we gaan het wel promoten.’
Duurzaamheid staat hoog in het vaandel van het familiebedrijf uit ‘t Goy, dat 120 mensen in dienst heeft. “We zijn daar bijna 13 jaar geleden mee begonnen met als doel om CO2-uitstoot te verminderen”, vertelt De Rooy. “Een makkelijke manier daarvoor is de rechtervoet van de chauffeur. Minder brandstofverbruik leidt tot minder CO2 en tot minder kosten. Daarom zijn we gaan kijken naar alternatieve brandstoffen, zoals LNG en CNG. Zeven jaar geleden zijn we gestart met de eerste elektrische vrachtauto’s. Binnenkort schaffen we drie nieuwe aan. We zijn bezig om van oude accu's zelf een batterijopslag te bouwen om andere voertuigen weer van stroom te voorzien.”
"Ik kan iedereen aanbevelen om een mobiliteitsscan te laten uitvoeren. Je krijgt echt een heel goed inzicht in je eigen verkeersstromen. En wat er gebeurt als je mensen stimuleert om op een andere manier te gaan werken."
Peter de Rooy | Directeur De Rooy Transport & Logistiek
Mobiliteitsscan
Maar de duurzaamheidsambities van De Rooy gaan verder. Via de ondernemersvereniging van de gemeente Houten, waar ’t Goy bij hoort, kwam hij in contact met Goedopweg en de mobiliteitsscan. “Met deze tool krijg je in één oogopslag duidelijk wat je als bedrijf nu aan CO2 uitstoot en hoe dat is als je woon-werkverkeer verandert. Met de scan hebben we gekeken waar elke werknemer bij ons vandaan komt en hoe die naar het werk komt. Als je binnen een straal van 10 kilometer woont, wat is dan mogelijk met fiets, openbaar vervoer of met elkaar meerijden? De scan van Goedopweg maakt dit allemaal heel goed inzichtelijk. Op basis van de scan kijken we wat we kunnen veranderen in het woon-werkverkeer om CO2 te besparen. Meer fietsen komt ook nog eens de gezondheid van de medewerkers ten goede.”
E-bikes
Uit de scan kwam naar voren dat de meeste werknemers uit de buurt van het bedrijf komen, uit Houten, Wijk bij Duurstede en Cothen. Maar omdat het bedrijf gevestigd is in het buitengebied is het lastig om met het openbaar vervoer naar het werk te komen. Het overgrote deel van de medewerkers komt dan ook met de auto.
“De belangrijkste conclusie uit de mobiliteitsscan is dan ook dat zo’n 65 procent van onze mensen op de e-bike naar werk kan komen in plaats van met de auto”, vertelt De Rooy. “Dat maakt voor hen qua reistijd weinig tot niks uit. Nu we dit weten gaan we kijken hoe we onze medewerkers zover krijgen om meer gebruik te maken van e-bikes. Samen met Goedopweg werken we dit nu verder uit. Het gaat om een cultuurverandering. Het is niet iets dat moet, maar we gaan het wel promoten. We kijken hoe we het kunnen stimuleren, bijvoorbeeld door fiscale maatregelen of door te kijken naar de reiskostenvergoeding. Ook moeten we als werkgever zelf natuurlijk zorgen voor de juiste faciliteiten hier op het bedrijfsterrein, zoals een goede fietsenstalling en oplaadmogelijkheden.”
Aanbevelen
De Rooy Transport & Logistiek is een van de eerste mkb-bedrijven in de regio Utrecht die de mobiliteitsscan van Goedopweg heeft gebruikt. “Ik kan het iedereen aanbevelen”, zegt De Rooy enthousiast. “Het is echt laagdrempelig en ook gratis. We hebben eerst een inventarisatiegesprek gehad, waarin Goedopweg de scan uitlegde. Na afloop hebben we het rapport/tool gekregen om in te zien. Nu hebben verder contact over tips en tricks. Je krijgt echt een heel goed inzicht in je eigen verkeersstromen. En wat er gebeurt als je mensen stimuleert om op een andere manier te gaan werken.”
Gebiedsaanpak
Als voorzitter van de Ondernemersvereniging Kleine Kernen (OKK) is De Rooy ook betrokken bij de overkoepelende vereniging Ondernemend Houten. Samen met de gemeente Houten en Goedopweg werken de ondernemers aan een gebiedsaanpak voor duurzamer woon- en werkverkeer. “We zetten de mobiliteitsscan daarvoor dan ook breder in”, vertelt De Rooy. “Nu zijn we samen een kleine 70 bedrijven in en rond Houten aan het benaderen met de mobiliteitsscan. We willen kijken waar alle werknemers vandaan komen. Waar is behoefte aan, waar niet? Wat kunnen we als ondernemersvereniging doen om de bereikbaarheid beter en duurzamer te maken? We willen inzichtelijk maken hoe de stromen lopen. Hier op het industrieterrein rijdt wel een bus, maar het is zo’n slechte verbinding. Hoe maak je dit nu inzichtelijk zodat we goed kunnen overleggen met de provincie over betere busverbindingen?”
Samen met de gemeente willen de ondernemers kijken hoe het anders kan. De Rooy: “Binnen Houten kennen we al het concept dat vrijwilligers ouderen en hulpbehoevenden rondrijden met golfkarretjes. Misschien kunnen we daarmee wel samenwerken in de ochtend- en avondspits om werknemers van NS-station Houten naar kantoor en industrieterrein te brengen? Of we kunnen kleine elektrische busjes inzetten. Nu is dat nog niet rendabel maar we onderzoeken de behoefte eraan. Als die er is kunnen we ook professionele chauffeurs voor dat vervoer inhuren vanuit de ondernemersvereniging en gemeente. Maar daarvoor moeten we eerst de inzichten krijgen. En die hopen we te krijgen met de mobiliteitsscan.”
Vraag de gratis scan aan
Wil je ook weten waar je bedrijf staat op het gebied van mobiliteit? Wil je kosten besparen of meer werknemers op de fiets naar het werk laten komen? Vraag dan ook de mobiliteitsscan van MobilityAnalyst aan, die Goedopweg gratis aanbiedt aan ondernemers. Hiermee kom je te weten waar jouw bedrijf staat. Aan de hand van de mobiliteitsscan kijken we samen welke stappen je kunt nemen en helpen je om kansen te pakken. Neem contact op met een van onze mobiliteitsadviseurs.