Niet meer appen op de fiets: hoe zit dat precies?
Je hebt het nieuws vast al wel meegekregen: vanaf 1 juli 2019 mag je niet meer met je mobiel op de fiets. Even snel een appje sturen of de telefoon opnemen is dus binnenkort verleden tijd. Word je gesnapt? Dan volgt er een flinke boete.
Deze regeling is in het leven geroepen om het verkeer in Nederland nog veiliger te maken. Maar wat zijn de regels nu precies, wat mag je wel of juist niet en hoe hoog is de boete?
Hoe gevaarlijk is de smartphone op de fiets?
Eigenlijk lijkt het logisch. Het gebruik van een smartphone in het verkeer, of dit nu op de fiets of in de auto is, brengt gevaren met zich mee. Even snel een appje sturen of een telefoontje opnemen leidt nu eenmaal af; zelfs wanneer je denkt dat je de beste multitasker ooit bent. Geloof je het niet? Vraag jezelf dan maar eens af of jij de roze olifant gezien zou hebben!
Hoe vaak zorgt telefoongebruik voor ongelukken?
Je zou denken dat dit betekent dat we de telefoon wel in de tas laten. Helaas tonen cijfers aan dat ruim 20% van de (snor)fietsers bezig is met de telefoon! Daarnaast wordt de telefoon ook nog eens vaker gebruikt om te appen of sms’en dan om te bellen. En het plaatsen van een Facebook update of typen van een appje brengt natuurlijk meer afleiding met zich mee dan het aannemen van een telefoontje. Naar schatting heeft het telefoongebruik bij zo’n 9% tot 18% van de ongevallen met letsel een rol gespeeld.
Alle ins- en outs van de nieuwe regeling
Hoewel er voor bestuurders van gemotoriseerde voertuigen al sinds 2002 een verbod geldt, gaat dit verbod nu ook op voor de fietsers. De verleiding van het bellen, lezen of schrijven van berichten is nu eenmaal te groot geworden. Maar wat als je toch echt je Google Maps nodig hebt om de weg naar je eindbestemming te vinden?
- In overtreding
Wanneer je in het verkeer (in de auto en dus ook op de fiets) een mobiel apparaat in je handen hebt, ben je in overtreding. - Het gebruik van navigatie
Het gebruik van navigatie is toegestaan; maar alleen wanneer het geen afleiding vormt. Zo mag je de navigatie alleen handsfree gebruiken. - De boete
Word je betrapt? Dan volgt er direct een boete. De hoogte van deze boete is nog niet bevestigd, maar staat voor nu op €95,-. - Uitzonderingen voor gebruik
Je mag je mobiele apparaat wél gebruiken wanneer je stilstaat. Wil je dus een ander nummer opzetten? Stop dan even. - Wat wel mag
Handsfree navigeren en/of muziek luisteren is toegestaan; zolang je het apparaat maar niet in je handen neemt. Wel moet je ervoor zorgen dat je het omgevingsgeluid nog kunt horen door het volume wat lager te zetten of één oor vrij te houden bijvoorbeeld.