Proef verbeterde wegwijsborden voor fietsers tussen Utrecht en Bilthoven
Heb jij vorige week deze bakfiets met camera gespot op de snelfietsroute Utrecht-Amersfoort tussen Utrecht en Bilthoven? De provincie Utrecht doet mee aan een proef om wegwijsborden voor fietsers te verbeteren. Binnenkort kun jij de nieuwe wegwijsborden die hier gefilmd werden zelf online testen!
Makkelijker je route vinden op de fiets
We fietsen met z'n allen steeds meer in Nederland. Goed nieuws, want fietsen is lekker duurzaam, goed voor de gezondheid en handig om files te mijden. De Nederlandse fietsagenda 'Tour de Force' wil de kwaliteit en veiligheid van regionale fietspaden verbeteren. Ze investeren daarom naast onderzoek naar de beste belijningen op fietspaden ook in onderzoek naar nieuwe wegwijsborden. Zeker nu er steeds meer (snelle) fietsers bij komen is dit aan verbetering toe. De proef wordt gedaan op drie fietsroutes in Nederland. In de regio Utrecht op de route tussen Utrecht en Bilthoven, onderdeel van de snelfietsroute Utrecht-Amersfoort.

foto: Nieuw ontwerp wegwijsbord waar snelfietsroute duidelijk op wordt aangegeven
Waar moeten betere wegwijsborden aan voldoen?
Vooraf aan de proef is onderzoek gedaan onder fietsers waar betere wegwijsborden aan moeten voldoen. Op basis hiervan zijn de nieuwe borden voor de test ontworpen. De belangrijkste uitkomsten can het onderzoek waren:
- Het gebruik van kleur, vorm, contrast en aanvullende herkenbare logo’s en/of nummers op de bewegwijzering spelen een belangrijke rol in een betere beoordeling, zichtbaarheid en herkenbaarheid.
- Ook vooraankondigingsborden en routevervolgborden scoren hoog, waarbij de locatie, hoogte van het bord en de zichtbaarheid belangrijk zijn.
- Aanvullende oriëntatieborden, zoals een netwerkplattegrond of routevork, helpen fietsers zich beter te kunnen oriënteren op de snelfietsroute. Gebruikers willen hier ook graag de afstanden op kunnen zien.
- Ook is verbetering mogelijk op: het ontwerp van het bord, de bevestiging op de route, grondmarkering en belijning.
- Er moet veel aandacht zijn voor het beheers- en onderhoudsaspect. De uitvoerbaarheid, de materiaalkosten en de kwaliteit van het materiaal spelen een belangrijke rol in een duurzame realisatie.
Jij kunt de nieuwe borden straks ook testen!
De video-opnames zijn gemaakt zodat fietsers de nieuwe borden straks online kunnen testen. Naar verwachting gaat de online test eind november van start. Houd de website en social media kanalen Facebook en Twitter van Goedopweg in de gaten zodat je direct mee kunt doen. De verschillende proeven in Nederland moeten uiteindelijk leiden tot aanvullingen en verbeteringen voor landelijke CROW richtlijnen voor fietsbewegwijzering. De verwachting is dat in het voorjaar van 2020 de nieuwe wegwijsborden definitief worden geplaatst op de drie testroutes (Utrecht-Bilthoven, Deventer-Apeldoorn en Eindhoven). Daarna volgen meer regionale fietsroutes.