Samen aan de ontbijttafel voor veiligheid en bereikbaarheid onderwijs
Hoe komen alle scholieren, studenten, docenten en andere medewerkers in het onderwijs veilig op de plek van bestemming in de regio Utrecht als het onderwijs weer open gaat? Over deze en andere vragen spraken de deelnemers aan het allereerste Goedopweg Onderwijs Ontbijt Regio-Utrecht (OOR-U) op vrijdag 21 mei. Aan de bijeenkomst deden vertegenwoordigers van zowel primair- als voortgezet- en middelbaar beroepsonderwijs mee. Ook vervoerder NS was vertegenwoordigd.
Ook verschillende bestuurders van een aantal Utrechtse onderwijsinstellingen namen deel aan de online ontbijtsessie die vanwege de coronamaatregelen via Zoom werd gehouden. Daarom zat iedereen aan zijn eigen ontbijttafel, maar wel met een ontbijt dat werd thuisbezorgd namens Goedopweg. Ruim een uur praatten de aanwezigen met elkaar over het veilig op- en doorstarten van het onderwijs en het duurzaam bereikbaar houden van de Utrechtse onderwijsregio.
Uitdaging voor Utrechts onderwijs
De onderwijsinstellingen in Utrecht staan voor een grote uitdaging. Hoe krijgen ze alle scholieren, studenten, docenten en ander onderwijsgerelateerd personeel veilig op de plek van bestemming nu er versoepelingen zijn? Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) vroeg de onderwijsinstellingen om hierover na te denken, uitgaande van verschillende scenario’s die hen mogelijk te wachten staan. Om te zorgen voor een veilige en comfortabele terugkeer en om piekdrukte en onveilige situaties zoveel mogelijk te voorkomen, is het belangrijk dat onderwijsinstellingen en vervoerders hierover met elkaar praten en samen komen tot oplossingen. Zo kan iedereen weer veilig leren, studeren en werken.
Tijd- en plaatsonafhankelijk leren
De deelnemers aan het onderwijsontbijt spraken daarom ook over het vinden van kortetermijnoplossingen, zoals grote hoorcolleges online geven, een introductieprogramma starten na de 'hyperspits' en roosters aanpassen om het onderwijs te spreiden. Ook bespraken de deelnemers hoe je tijd- en plaatsonafhankelijk leren goed organiseert en wat docenten daar zoal voor nodig hebben. Alle betrokkenen erkenden het belang van goed samenwerken in deze uitdagende situatie en zien het als een maatschappelijk probleem dat ze met elkaar moeten oppakken. Het continu reageren en aanpassen op veranderende omstandigheden is een grote uitdaging en dit vraagt veel van mens en organisatie.
Verbindende rol
Goedopweg zet zich in om de samenwerking tussen overheid, Utrechtse onderwijsinstellingen en vervoerders te versterken en vervult hierin een verbindende rol. De komende tijd organiseert Goedopweg meerdere ontbijtsessies. De erstvolgende sessie is op vrijdag 18 juni. De ontbijtsessies zijn bedoeld voor bestuurders van Utrechtse onderwijsinstellingen, vervoerders, lokale politici en andere betrokkenen. Wil je deelnemen aan de ontbijtsesssie? Stuur dan een e-mail naar onderwijs@goedopweg.nl onder vermelding van OOR-U en jouw gegevens. Ga voor meer informatie naar de speciale pagina's over de Onderwijsaanpak op deze website.