Studenten Hogeschool Utrecht buigen zich over fileprobleem tijdens tweedaagse Hackathon.
Om studenten na te laten denken over het thema mobiliteit, heeft Goedopweg samen met de Hogeschool Utrecht, in oktober een hackathon georganiseerd. In de tweedaagse hackathon werkten vijftien studenten, die de minor Big Data for Smart Media en Business doen, aan een vraagstuk dat geformuleerd is door Goedopweg; Hoe ernstig is het fileprobleem nu, in vergelijking met het fileprobleem in een jaar zonder corona?
De studenten zijn aan de hand van een door Goedopweg geleverde dataset met het vraagstuk aan de slag gegaan. Studenten gebruiken de programmeertaal Phyton om de dataset te visualiseren en zo meer inzicht te creëren in de problematiek, en zo data uit verschillende jaren met elkaar te vergelijken.
Gedurende de twee dagen kregen de studenten begeleiding van docenten van de Hogeschool Utrecht, en een medewerker van Goedopweg. De studenten kwamen al snel tot (verschillende) inzichten. De pijnpunten in de files werden snel geïdentificeerd: deze treden met name op in de ochtend- en avondspits.
"Goedopweg vindt het belangrijk om mobiliteit ook bij jongeren onder de aandacht te krijgen en ze te prikkelen om na te denken over mobiliteit in de toekomst. De studenten van nu zijn immers de forenzen van de toekomst."
Goedopweg
Er kwamen veel vragen over het onderwerp mobiliteit en over Goedopweg zelf. Het onderwerp mobiliteit is ook voor hen iets waar zij iedere dag mee te maken hebben. Studenten ervaren zelf hoe vol de tram is als hun college om half 9 ’s ochtends begint, en enkele studenten gaven aan last van de verkeersomstandigheden op hun route naar de hogeschool te hebben.
De studenten waren erg geïnteresseerd in de gedragsverandering die we als organisatie teweeg willen brengen. Veel vragen gingen over de werkgeversaanpak van Goedopweg: hoe zorgen we ervoor dat we alternatieve vervoersmethoden populair maken voor werkgevers? Waar halen werkgevers de winst uit? Hoe kijken werknemers ertegenaan?
Ook het onderwijs werd bevraagd. Anno 2021 heeft vrijwel iedere student ervaring met digitaal onderwijs: dit is iets wat in de toekomst zeker niet gaat verdwijnen.
Voor zowel de studenten als Goedopweg waren het erg leerzame dagen, die zeker voor herhaling vatbaar zijn. Het brengt studenten in aanraking met het onderwerp mobiliteit, en geeft Goedopweg een kijkje in het perspectief vanuit de jongeren.