Thuiswerken als draaiknop voor mobiliteit.
Van openstaande vacatures, de invoering van hybride werken tot hoe je als bedrijf duurzamer wordt. Thuiswerken en mobiliteit stonden centraal op de P&O Netwerk bijeenkomst op Lage Weide van 23 november. De twee hebben veel met elkaar te maken, zo werd wel duidelijk.
Vier keer per jaar komen de P&O-managers en HR-directeuren van zo’n zestig bedrijven op Lage Weide bij elkaar op deze bijeenkomsten om ervaringen en kennis te delen met elkaar. Roeland Tameling van het Parkmanagement Lage Weide opende de bijeenkomst door eerst even stil te staan het fatale ongeluk dat anderhalve week geleden plaatsvond op de Niels Bohrweg, waarbij een fietser werd geschept door een bestelbus.
"Het laat zien hoe we samen de schouders eronder moeten zetten voor de vitalisering en verbetering van ons bedrijventerrein. Vandaag op deze bijeenkomst gaat het over het verleiden van mensen om op te fiets te komen. Daarover zijn wij tot op het bot gemotiveerd. Maar om onze ambities waar te maken, is er wel een goede infrastructuur nodig. We moeten ervoor zorgen dat de wegen van Lage Weide geen racebanen zijn. De urgentie daarvan is nu op pijnlijk wijze vastgesteld. We zijn daarover in gesprek met gemeente, provincie en Rijkswaterstaat."
Roeland Tameling van het Parkmanagement Lage Weide.
Matchtafel voor werkgevers
Een andere uitdaging op de agenda, waar veel werkgevers op het industrieterrein mee kampen, is het vinden van geschikt personeel. Daarom organiseren het UWV/Mobiliteit Utrecht en het WerkgeversServicepunt (WSP) Midden-Utrecht samen op 2 december een P&O Matchtafel, een interactieve bijeenkomst van P&O’ers op Lage Weide. Hier kun je terecht met al je personeelsvragen, lichtte Inge Perez van UWV/Mobiliteit Utrecht toe. “De Matchtafel is opgezet vanuit de vraag van de werkgevers. Vaak weten we niet welke behoefte er speelt bij de buurman. Soms komen functietitels niet altijd overeen, maar blijken er raakvlakken te zijn in taken of skills. Door bij elkaar te komen en kandidaten, vacatures te delen en te vertellen over de eigen organisatie ontstaat er een waardevol netwerk waar werkgevers én werknemers voordeel van hebben. Kom langs en bespreek wat er in jouw organisatie speelt.”
Ook voor het WSP zit daar een belang in. De tijden zijn veranderd voor het ‘werving en selectiebureau van de gemeente en UWV’. Had het Utrechtse WSP ooit de grootste kandidatenportefeuille van heel Nederland, nu wordt het steeds moeilijker, vertelde Bernadette Leeuwenberg op de bijeenkomst.
"Matchen en adviseren is nu heel anders geworden: in plaats van tientallen kandidaten voor een functie gaat het nu om enkelingen. We trekken niet zomaar meer een kaart uit de bak. We kijken nu vooral naar de personeelsvraag van bedrijven of we een oplossing hebben. We willen samen met jullie bedenken hoe we toch de mensen kunnen vinden, die jullie nodig hebben. We hebben elkaar hard nodig. Daarvoor is creativiteit nodig."
Bernadette Leeuwenberg
Hybride werken
Een manier om een aantrekkelijker werkgever te worden, is door mogelijkheden te bieden voor thuis- en hybride werken. Corona heeft laten zien hoe goed het werkt. Daarom biedt Moneypenny in opdracht van Goedopweg organisaties in de regio Utrecht gratis advies aan bij het beter inrichten van het thuis- en hybride werken, vertelde Susan Smulders van Moneypenny de P&O’ers van Lage Weide.
→ Meld je hier aan voor een kosteloos steuntje in de rug bij een praktisch thuiswerkplan.
"We mogen 30 organisaties kosteloos helpen om het beter in te richten. Er zijn er nu zeven actief mee bezig, dus we hebben nog ruimte om 23 andere werkgevers aan de slag te gaan."
Susan Smulders van Moneypenny.
Er zijn volgens Smulders allerlei vragen waar organisaties nog tegenaanlopen. Zeker op Lage Weide. “Welke toekomst is er met werken? Welke rol speelt de werkgever? Wat betekent dat voor mijn kantoor? Op Lage Weide zijn veel bedrijven die behoorlijk locatie gebonden werken, zoals logistiek. Hoe ga je daarmee om? Wat betekent dat voor leidinggevenden?”
Moneypenny helpt eerst met het maken van een overzichtelijk visiedocument, waarin vragen worden beantwoord over hoe thuiswerken er in de toekomst van de organisatie eruitziet, en welke rol er voor plaats- en tijdonafhankelijk is weggelegd. De volgende stap is een Plan van Aanpak, waarin allerlei stappen en afspraken worden vastgelegd, van thuiswerkvergoeding, thuiswerkovereenkomsten, gezond thuiswerken, tot ICT. Ook bij de laatste stap, de implementatie, helpt Moneypenny, onder meer door het geven van trainingen voor leidinggevenden. De voorwaarden om mee te doen is dat er iemand op MT-niveau meedoet, en mensen bereid zijn een paar uur per week eraan mee te werken. Vooral organisaties met minimaal vijftig medewerkers zijn welkom, legde Smulders uit. “We willen zo groot mogelijke positieve impact maken op de mobiliteit in de regio Utrecht.”
Meer thuiswerken heeft ook een positieve invloed op de arbeidsmarkt, voegde Perez toe. “Je wordt een aantrekkelijke werkgever door de juiste opties daarvoor te bieden. We gaan elkaar namelijk heel anders ontmoeten op kantoor, dat moet veel creatiever worden ingericht.“ Smulders is het ermee eens. Volgens haar heeft het kantoor vier rollen: werk, overleg, ontmoeten en clubhuis. “Wat we zien is dat straks die laatste twee rollen belangrijker worden. Het kantoor wordt de thuisplek van je organisatie. De pure werkplek en het overleg wordt veel meer thuis en hybride ingericht.”
Een van de draaiknoppen
Maar meer thuiswerken is niet alleen maar goed voor aantrekkelijk werkgeverschap en de arbeidsmarkt, het is ook een van de draaiknoppen die je kunt gebruiken om minder verkeer op de weg te krijgen, vertelt Wouter de Valk van Goedopweg. Daar heeft Goedopweg de Mobiliteitsscan voor. Met deze tool zie je in één keer hoe jouw organisatie ervoor staat als het gaat om duurzame mobiliteit.
"Het is een gratis dienstverlening”, vertelde De Valk. “Het enige wat we nodig hebben is tijd en data over waar de werknemers vandaan komen. Met die gegevens richten we een dynamisch dashboard in, die het woon-werkverkeer laat zien en wat de impact ervan is als je aan verschillende knoppen draait. Zet je in op deelfietsen, of op thuiswerken bijvoorbeeld? Welk impact heeft elke verandering. Ook de CO2-impact van je aanpassingen worden inzichtelijk. Ook laat de Mobiliteitsscan de vitaliteit zien van je medewerkers. Hoe meer ze fietsen hoe minder het ziekteverzuim. Je kunt als bedrijf eindeloos spelen met de data."
Wouter de Valk van Goedopweg
En als meerdere bedrijven dat op Lage Weide doen, kunnen ze er samen voor zorgen dat er minder verkeer is op het industrieterrein. En meer veiligheid voor fietsers.