Thuiswerken bewijst zich tijdens eerste coronagolf
Thuiswerken kan. Zeker wanneer we samen de schouders eronder zetten. Dat is wel duidelijk geworden door de coronapandemie. Hoe gaan we verder als we weer ‘gewoon’ naar kantoor kunnen? Goedopweg vroeg het zowel na de eerste als de tweede coronagolf aan een aantal Utrechtse werkgevers. We delen hieronder een aantal bevindingen uit de interviews na de eerste coronagolf.
Sinds de lockdowns hebben veel werkgevers veel aandacht voor het persoonlijke en tonen empathie. Bedrijven zien en erkennen dat medewerkers verschillend zijn. Sommige medewerkers zijn mantelzorger, ze hebben kleine kinderen thuis of juist heel weinig ruimte om thuis te kunnen werken. Als bedrijf speel je daarop in. De meeste bedrijven bieden hun medewerkers een thuiswerkvergoeding aan voor bureau en stoelen, zodat het thuiswerken ook daadwerkelijk prettig is.
"Het heeft ons wel heel veel gebracht om onze medewerkers regelvrijheid te geven. Dat we wellicht tijdens andere dagdelen gaan werken bijvoorbeeld. Geen 9 tot 5, maar meer flexibel."
Gedragsverandering
De gedragsverandering die we zo snel en onder druk moesten doormaken is een ongekende verandering. Maar hoe hou je het sociale contact vast onder de medewerkers, als iedereen alleen maar vanaf huis werkt? Iedere werkgever geeft daar weer op een andere manier invulling aan. Door bijvoorbeeld elke week een Q&A te houden met de directie, pub quizzen te organiseren of lunchwandelingen te promoten. Vrijwel alle werkgevers zijn bezig met het opstellen of aanpassen van structureel thuiswerkbeleid.
De rol van het kantoor
Nu thuiswerken best goed blijkt te werken, zien werkgevers ook de rol van het kantoor veranderen. In plaats van dé plek waar je je werk doet, wordt het meer een plek voor sociale cohesie. Het krijgt meer een clubhuisgedachte. Een deel van de vergaderingen en werkzaamheden zal digitaal blijven, en medewerkers hoeven niet voor iedere meeting de weg op. Met name bedrijven die voor Covid veel (vlieg)reizen maakten naar klanten in Europa of daarbuiten zien de tijdswinst.
"In de toekomst gaan we nog 1 of 2 keer per jaar naar de klant. De rest kan digitaal."