Utrechtse onderwijsinstellingen overleggen met OV-sector
In september mogen instellingen voor middelbaar en hoger onderwijs weer volledig open. Om die herstart in goede banen te leiden, gingen onderwijsbestuurders in de regio Utrecht met de provincie en vertegenwoordigers van het openbaar vervoer om tafel.
Het onderwijs kampt door de langdurige schoolsluiting en de anderhalve-meter-regel met flinke achterstanden. De OV-sector is financieel hard geraakt door de coronacrisis.
Het streekvervoer in Utrecht zal de rest van dit kalenderjaar tot zo'n 10 procent minder capaciteit kunnen leveren dan voor corona. Scholen willen juist graag hun leerlingen weer zoveel mogelijk op locatie lesgeven. Onder deze uitdagende omstandigheden willen beide branches samen zorgdragen voor veilig vervoer en bereikbaarheid van de onderwijslocaties.
Start- en eindtijden spreiden
De wens van de ov-bedrijven is vooral om de hyperspits (tussen 7.30 en 8.30 uur, op maandag, dinsdag en donderdag) af te vlakken, zodat de financiële middelen efficiënt ingezet kunnen worden. De onderwijsbestuurders willen het liefst samen met nabij gelegen instellingen naar maatwerkoplossingen zoeken, door bijvoorbeeld start- en eindtijden te spreiden.
De gesprekspartners spraken af om in de periode tot de zomervakantie nog een paar keer online bij elkaar te komen om concrete afspraken per knelpunt te maken. Deze knelpunten kunnen in kaart gebracht worden met behulp van de onderwijsradar die Goedopweg ontwikkeld heeft. De onderwijsradar is gevoed met postcodes van medewerkers en studenten en laat per tijdbestek van vijf minuten heel precies zien waar het te druk wordt en hoe dat opgelost kan worden.
Meer weten over de geplande gesprekken of over de onderwijsradar? Neem dan contact op via onderwijs@goedopweg.nl.