Veilig op de fiets met je kleintje
Er is niets zo fijn als een fietstochtje met je kind. Een goed fietszitje is dan belangrijk. Wij zetten de mogelijkheden én waar je op moet letten voor je op een rij. Want je kunt pas echt van een fietstocht genieten als je veilig met je kind op de fiets zit!
In de Maxi-Cosi achterop je fiets
Als je baby nog heel klein is, kan hij al mee op de fiets. Vanaf ongeveer drie tot vier maanden oud kan hij in een Maxi-Cosi achterop de fiets (op een Maxi-Cosidrager). Of in een fietskar achter je fiets. Het is misschien verleidelijk om je baby in een draagzak mee te nemen op de fiets, maar dat wordt vanwege de veiligheid niet geadviseerd. Bij een noodstop loop je het risico dat je kind bekneld raakt tussen jou en het stuur.

"“Ik ben geboren en getogen in Amersfoort. Vanuit huis ben ik besmet het fietsvirus. Tot groep 4 hadden wij niet eens een auto en deden we alles met de fiets. Ik vind het heerlijk om in de buitenlucht mijn hoofd leeg te maken en hoop dat Noam dezelfde voorkeur ontwikkelt. Daarin wil ik een goed voorbeeld zijn, want bewegen is belangrijk.”"
Meike over fietsen met haar zoontje Noam
Fietsstoeltje voorop
Zodra je kind goed zelfstandig rechtop kan zitten, dat is vanaf ongeveer negen maanden, is het veilig om hem mee voorop te nemen in een fietszitje. Dit is leuk voor jullie allebei. Je kind kan zo lekker om zich heen kijken en je kan samen kletsen en wijzen. Tot maximaal 15 kilo kan hij in het voorzitje. Daarna tot 25 kilo, kan hij bij je achterop in het achterzitje.
Windscherm tegen wind en regen
Zit je kind voor het eerst voorop de fiets? Gebruik dan een windscherm. Erg fijn tegen de wind, kou en regen. En je kunt er zelf ook een beetje achter schuilen.
Waar moet je op letten?
Een zitje voor voorop moet stevig zijn. Verder moet het steun geven aan de rug, handen en voeten van je kind. Neem bij het kopen van een fietsstoeltje altijd je fiets én je kind mee. Zet je kind er even in om te kijken of hij stabiel zit. De voetsteuntjes, liefst in hoogte verstelbaar, moeten voorzien zijn van spaakafscherming en riempjes. Test ook de gordels van het zitje en let erop dat je kind deze niet zelf kan openmaken!
En verder
De rugleuning van een stoeltje achterop je fiets moet hoog en stevig zijn, zodat je kind voldoende steun heeft. Kijk ook naar veiligheid, zoals gordels, voetensteunen, voetbescherming tegen spaken en beschermers om de zadelvering zijn een must. Als je kind in slaapt valt, kan stuurbescherming een (beetje) bescherming geven. Of ondersteun het hoofd van je kind met je hand. Maar nog beter is het om te stoppen met fietsen of je kind wakker te maken.
Alternatieven voor fietsstoeltje
Wil je kind niet (meer) in een fietsstoeltje, dan kun je denken aan een kinderzadel op je stang. Dit kan als je kind drie of vier jaar oud is tot en met zes of zeven jaar oud. Houd er rekening mee dat dit minder veilig is, want je kind zit dan niet meer vast. Ook kun je je kind meenemen in een aanhangfiets of in een bakfiets. En daarna, vanaf ongeveer 5 jaar oud, kan je kind zelf gaan fietsen.
Zet je fiets veilig en droog weg in de stad
Ga je op de fiets met je kind naar de stad? Zet je fiets dan droog, veilig en gratis in één van de stallingen in bijvoorbeeld Utrecht en Amersfoort. In Utrecht kun je zelfs een gratis buggy lenen bij de fietsenstallingen Vredenburg, Zadelstraat en Stadhuis. Ideaal als je wilt winkelen en je kind nog niet zo lang kan lopen.