‘Vrachthub’ aan rand van Amersfoort moet binnenstad ontlasten
Amersfoort krijgt mogelijk een centraal punt waar dieselvrachtauto’s hun goederen moeten overslaan op elektrische wagens of -fietsen. Zo’n hub moet helpen om met name de binnenstad te ontdoen van geluids- en stankoverlast.
Haalbaarheidsonderzoek
De gemeente begint, samen met een aantal ondernemers, in de eerste helft van 2020 een onderzoek naar de haalbaarheid van een overslagpunt aan de rand van de stad. Dan moet duidelijk worden waar in de stad zo’n hub het beste kan komen, hoe groot hij moet worden en welke partij hem gaat bouwen en onderhouden.
Exploitatie door markt
De gemeente is namelijk niet van plan dat te doen, aldus verantwoordelijk wethouder Hans Buijtelaar (VVD, Verkeer), maar wil wel de aanjager van het plan zijn. ,,Het daadwerkelijk exploiteren van een hub is aan de markt”, zegt de bestuurder. Het overslagpunt zal zich in ieder geval in eerste instantie alleen de binnenstad bedienen. ,,Een stadshub biedt daar kansen om de bevoorrading schoner en efficiënter te organiseren.”
Minder overlast
Het effect, aldus Buijtelaar: ,,Er is minder geluids- en verkeersoverlast voor de omgeving en het is milieuvriendelijker om voor het vervoer vanaf de hub naar de plek van bestemming fietskoeriers of kleinere elektrische voertuigen in te zetten.” Dat Amersfoort haar pijlen op de binnenstad richt, lag al in de lijn der verwachting omdat de gemeenteraad naar verwachting komende dinsdag een klap geeft op het omvangrijke plan om het historisch hart autoluw te maken.
Deel van dit plan is het streven om in 2025 geen enkele vervuilende vrachtwagen meer toe te staan in de binnenstad. Dat voornemen laat zich volgend jaar al gelden: ‘groene’ wagens krijgen dan in de middag één uur het alleenrecht om de winkels in het centrum te bevoorraden.
Autoluw
In de jaren die volgen wordt het voor diesels steeds lastiger om de stad nog in te komen. ,,Aangezien het autoluw maken van de binnenstad voor een groot deel een duurzaamheidsopgave is, is het voor ons belangrijk dit ook door te laten klinken in het bevoorraden van de winkels”, zei Buijtelaar hier eerder over.
Het onderzoek naar de haalbaarheid van een hub wordt overigens niet door ondernemers betaald. Daar is een subsidie voor verleend door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Daarna moeten de ondernemers dus wél de portemonnee trekken. Wanneer een uitkomst wordt verwacht, is nog onbekend.
Bron: AD Amersfoort (27-11-2019)