Schwung en Buurauto+ winnen Smart Mobility Challenge 2017
Schwung en Buurauto+ hebben vandaag de finale van de Smart Mobility Challenge gewonnen. Schwung, dat fiets- en fietsparkeergedrag structureel inzichtelijk maakt voor de gemeente Hilversum, werd door de jury positief beoordeeld op innovativiteit en tegelijkertijd uitvoerbaarheid. De maatschappelijke relevantie van Buurauto+, dat de overcapaciteit van elektrische deelauto’s benut voor ouderen maakte dat deze winnaar hoog scoorde.
Met de Smart Mobility Challenge 2017 daagden Economic Board Utrecht (EBU), het Ministerie van Economische Zaken en Goedopweg de afgelopen maanden bedrijven uit om met slimme oplossingen te komen op het gebied van mobiliteit en open data. Het doel is om andere organisaties te inspireren om zelf innovatieve projecten uit te voeren, die de regio Utrecht op een groene, gezonde en slimme manier bereikbaar houden.
26 aanmeldingen, 5 finalisten en 2 winnaars
Uit de 26 aanmeldingen heeft een vakjury in september vijf finalisten gekozen. Vandaag streden zij tijdens het Get Connected Jaarcongres in Amersfoort om de winst. Schwung en Buurauto+ gaan samen met hun opdrachtgevers Gemeente Hilversum en Centraal Beheer met €40.000 aan de slag. Zij zullen hun oplossing voor 1 juli 2018 in een pilot in de praktijk brengen.
De jury loofde de winnaars om maatschappelijke impact en inovativiteit. “Innovatief, maar wel realiseerbaar”, noemde de jury de oplossingen, “goed doordacht en schaalbaar”. Voor Schwung geldt volgens de jury: “Als je weet hoe het algoritme werkt, is het overal toepasbaar en ook op andere modaliteiten”.
Buurauto+ - Buurauto BV
Centraal Beheer wilde een dienst waarmee ouderen zich op een veilige, efficiënte, prettige een eenvoudige manier kunnen verplaatsen, op elk moment van de dag. Buurauto+ benut de ongebruikte uren van de gedeelde elektrische Buurauto’s, die al in 3 gemeentes in gebruik zijn. Vrijwilligers uit de wijk kunnen hulpbehoevende wijkbewoners overal naar toe brengen in de deelauto, zonder dat zij zelf een eigen auto nodig hebben of hun eigen auto hoeven te gebruiken. De oplossing is volgens de jury sterk, omdat:
- Het innovatief is; het zet een bestaande oplossing in een andere context
- Gericht is op het oplossen van een maatschappelijk probleem (mobiliteit van ouderen)
- Daarnaast ook gericht is op de andere kant, namelijk: wat zit erin voor de vrijwilligers?
- Het data combineert met een doelgroep, die je niet direct met data associeert
- Het een simpel concept is
Fietsparkeerdetectie met Schwung - Vialis
De gemeente Hilversum heeft beperkt inzicht in hoe fietsers zich door de gemeente bewegen. Hetzelfde geldt voor inzicht in de bezetting van parkeergelegenheden in de gemeente. Door middel van de floating cycle data (FCD) die Schwung genereert wordt inzicht verkregen in de fietsstromen in de gemeente Hilversum. Ook de data over parkeerbezetting kan worden gepresenteerd waardoor er op een eenvoudige manier informatie wordt verkregen over het gebruik van de diverse parkeerlocaties binnen de gemeente. Positieve punten volgens de jury:
- De open data component is erg sterk
- Het vergt weinig investeringen
- Het is slim, technisch innovatief
- Het is goed doordacht
- Het thema fietsen is belangrijk, wat ook blijkt uit het kabinetsbeleid. Het draagt bij aan gezondheid en duurzaamheid