Uitgelicht: Snelfietsroutes
Regio Utrecht
Toon alle locaties
De provincie wil zeven nieuwe snelfietsroutes in de regio Utrecht maken. Op een snelfietsroute kun je veilig, comfortabel en snel doorfietsen. Hierdoor wordt het aantrekkelijker om ook voor langere afstanden je fiets te pakken!
Wat is een snelfietsroute?
Op de zeven snelfietsroutes die worden ontwikkeld krijgen fietsers vaker voorrang op auto’s, en krijgen zij eerder groen bij verkeerslichten. Fietspaden en -stroken worden breder en waar dat nog niet zo is van asfalt of beton. Zo kunnen fietsers snel, comfortabel en veilig doortrappen en zijn scholen, woonwijken, werklocaties en knooppunten ook per fiets goed bereikbaar.
Actuele status van de snelfietsroutes
Ben je geïnteresseerd in de ontwikkeling van de snelfietsroutes? Bekijk dan de snelfietsroute-website van de provincie Utrecht. Blijf Goedopweg volgen voor het belangrijkste nieuws, van bewonersavonden tot de eerste ritjes over de kersverse routes.
Snelfietsroutes in Utrecht
De provincie Utrecht heeft zeven snelfietsroutes bepaald. De exacte routes moeten nog worden bepaald. Dit wordt de komende periode met de betrokken gemeenten en met inbreng van omwonenden en belanghebbenden bepaald.
Snelfietsroutes:
- Utrecht – Amersfoort
Van Utrecht (Singel bij Griftpark) via Bilthoven, Den Dolder en Soestduinen naar Amersfoort - Utrecht – Woerden
Van Utrecht (Westplein) via Leidsche Rijn en Harmelen naar Woerden - Utrecht – IJsselstein
Van Utrecht (Ledig Erf) via Nieuwegein naar IJsselstein - Utrecht – Veenendaal
Van Utrecht (Uithof/Utrecht Science Park) via Driebergen, Doorn, Leersum en Amerongen naar Veenendaal - Amersfoort – Baarn – Hilversum
Van Amersfoort via Soest en Baarn naar Hilversum - Amersfoort – Bunschoten-Spakenburg
Van Amersfoort via Bunschoten naar Spakenburg - Amersfoort – Veenendaal
Van Amersfoort via Leusden naar Woudenberg

Afbeelding: zeven nieuwe snelfietsroutes in regio utrecht
Planning van de snelfietsroutes
De eerste stap in het realiseren van de nieuwe snelfietsroutes is het tekenen van intentieovereenkomsten. Dit doet de provincie met de gemeenten waar de routes doorheen zullen lopen. Als die getekend zijn kunnen we aan de slag! Er worden dan onderzoeken uitgevoerd naar bijvoorbeeld de flora en fauna in het gebied waar de routes doorheen gaan. En per gemeente worden er bewonersavonden of ‘ontwerpateliers’ georganiseerd, waarin de wensen en behoeften van de omgeving worden verzameld. Daarmee kunnen er voorlopige ontwerpen gemaakt worden (schetsen van de routes) die dan weer gepresenteerd en goedgekeurd moeten worden. Het maken van de snelfietsroutes zal in totaal 2 tot 3 jaar in beslag nemen. Een hoop werk dus, maar het zal dorpen, werkgevers, scholen en verenigingen beter per fiets bereikbaar maken. En dat is waar we het allemaal voor doen.
Meer weten over snelfietsroutes
Wil je nog meer weten over snelfietsroutes in regio Utrecht? Bekijk de website van de provincie Utrecht of de veelgestelde vragen hieronder. Je kunt ook mailen naar Paul via: paul.van.weenen@provincie-utrecht.nl. Wil jij e-mails ontvangen met updates over de snelfietsroutes? Laat dan hier jouw gegevens achter.
Meer over fietsen

Proef verbeterde wegwijsborden voor fietsers tussen Utrecht en Bilthoven
Heb jij vorige week deze bakfiets met camera gespot op de snelfietsroute Utrecht-Amersfoort tussen Utrecht en Bilthoven? De provincie Utrecht doet mee aan een…

Podcast-tip: Het perfecte fietspad
“Treuzelende pubers daargelaten, fietsers willen doorfietsen. Alleen dan krijg je dat verrukkelijke gevoel van zoeven en zweven...” Hoe ontwerp je het perfecte…

Veilig op de fiets met de beste wegmarkering
Fietsen is populairder dan ooit! Steeds meer mensen pakken de fiets en ook elektrische fietsen zijn niet meer uit het straatbeeld weg te denken. Heel goed en…