In Utrecht Oost hebben we de reisbewegingen van 35.162 medewerkers in beeld door middel van de gebiedsscan
Utrecht Oost
- samenwerken aan duurzame bereikbaarheid
- ambitie: CO2-neutraal in 2030
Organisaties in Utrecht Oost werken samen aan slimme en duurzame bereikbaarheid. Door het stimuleren van openbaar vervoer en de fiets, en het verminderen van drukte in de spits en over de week verlagen ze de CO2 uitstoot, bevorderen ze vitaliteit en verlagen ze reiskosten voor medewerkers. In 2022 tekenden 17 organisaties in Utrecht Oost een pledge waarmee zij deze ambities onderstrepen. Daarmee werd de onderlinge samenwerking nogmaals bekrachtigd. Heb jij interesse om hieraan deel te nemen? De gebiedsregisseur helpt je graag op weg.
Contact
Dit gebeurt er in Utrecht Oost
Samen met organisaties in Utrecht Oost werken we aan duurzame bereikbaarheid.
Utrecht Science Park en Rijnsweerd
Utrecht Oost bestaat uit twee gebieden. Utrecht Science Park en Rijnsweerd vormen samen een toplocatie van grootstedelijk Utrecht. Dagelijks reizen 70.000 studenten en medewerkers naar dit gebied. Met Utrecht Centraal als belangrijkste ov-knooppunt om deze mensen te bedienen. Rijnsweerd is vooral een kantoorlocatie en Utrecht Science Park kenmerkt zich onder andere door de universiteit, hogeschool, het UMCU, de Kromhout Kazerne, de provincie Utrecht en verschillende andere ziekenhuizen.
Uitdagingen, doelen en ambities in Utrecht Oost
Bereikbaarheid van Utrecht Oost per auto is vaak een uitdaging. Zowel de snelwegen rond het gebied als de doorgangswegen door het gebied ervaren veel drukte tijdens de spits. Er zijn piekmomenten waarop de reizigersstroom te groot is voor de beschikbare wegen, bussen en trams. Om te zorgen dat nu en in de toekomst het gebied op een slimme en duurzame manier bereikbaar blijft, wordt er continu hard gewerkt aan slimme oplossingen en structurele maatregelen.
Teken ook de pledge!Slim samenwerken aan duurzame bereikbaarheid in Utrecht-Oost
Op 20 december 2022 tekenden de eerste 17 organisaties een pledge om samen te werken aan de bereikbaarheid van hun gebied. De organisaties verleiden hun medewerkers, studenten en bezoekers actief om slimmer en duurzamer te reizen. Samen willen ze zorgen dat iedereen zonder vertraging van en naar Utrecht Oost kan reizen. Zo blijft het gebied economisch aantrekkelijk. Concrete doelen die ze met de gemeente Utrecht en de provincie Utrecht voor eind 2025 hebben gesteld:
- Fietsen stimuleren en ervoor zorgen dat het grote aantal fietsers blijft fietsen;
- Meer mensen stimuleren om vaker met het ov te reizen;
- Piekmomenten in het reisverkeer af te vlakken, zowel op wekelijkse als dagelijkse basis;
- Medewerkers aanmoedigen om thuis te werken tijdens spitstijden en op dinsdag/donderdag.
Voortgang meten
Elk jaar kijken samenwerkende organisaties naar de voortgang in het realiseren van de collectieve doelen. Eens per kwartaal komen ze bestuurlijk samen om hierbij stil te staan. Hierbij telt het gezamenlijke resultaat. Elke organisatie draagt individueel bij aan het verwezenlijken van de gebiedsambitie, hierbij gaat het uiteindelijk om de opgetelde resultaten van elke individuele organisatie én alle andere organisaties samen. Uit de analyse over de afgelopen 2 jaar blijkt dat de organisaties samen voorlopen op hun fietsambitie en op schema liggen qua autogebruik-reductie. Het OV-gebruik heeft nog iets meer aandacht nodig.
Partners in het gebied
In Utrecht Oost werken wij samen met de volgende partners:
Kom in actie
Je werkt als organisatie individueel of gezamenlijk aan duurzame mobiliteit in het gebied. Belangrijke oplossingen in Utrecht Oost vind je hieronder.
Teken de pledge
Sluit je aan bij de gebiedspartners en werk samen aan een bereikbaar Utrecht Oost!
Wat vragen we?
- commitment om gezamenlijk impact te maken;
- met jouw mobiliteitsbeleid bijdragen aan doelstellingen uit de pledge: méér medewerkers op de fiets en met ov, reizen buiten de spits stimuleren;
- elk kwartaal samenkomen.
Wat levert het op?
- Toegang tot een waardevol netwerk met buurtorganisaties;
- Betere bereikbaarheid van je organisatie;
- Makkelijk deelnemen aan gezamenlijke acties en campagnes;
- Leren van elkaars kennis en ervaringen, inzicht in elkaars voortgang;
- Makkelijker samenwerken met buurtorganisaties;
- Uitnodigingen voor bijeenkomsten;
- Toegang tot actuele informatie over ontwikkelingen in Utrecht-Oost en omgeving.
Format werk-aan-de-wegkalender
Zijn er binnenkort werkzaamheden rondom Utrecht Science Park of Rijnsweerd waar jouw medewerkers of bezoekers mee te maken krijgen? Met de werk-aan-de-wegkalender kondig je beknopt en overzichtelijk aan wat de werkzaamheden zijn, wanneer reizigers er last van hebben en welke alternatieven er zijn. Het format kun je downloaden, zelf invullen en delen binnen je organisatie. Bijvoorbeeld via digi-schermen, het intranet of via een interne nieuwsbrief.
Vragen
Goedopweg staat voor je klaar.
Nieuws uit het gebied
Op de hoogte blijven van duurzame mobiliteit?
- Ontvang kennis, inzicht en inspiratie
- Maandelijkse nieuwsbrief
Alle gebieden
- Amersfoort
- Bunnik
- Bunschoten - Spakenburg
- De Liesbosch
- De Ronde Venen (Mijdrecht)
- Het Klooster (Nieuwegein)
- Houten
- IJsselstein
- Leusden
- Lopik
- Papendorp
- Stadseiland Zuid
- Stationsgebied Utrecht CS
- Utrecht Oost
- Utrecht West (Lage Weide & De Wetering-Haarrijn)
- Vianen
- Westelijke Stadsboulevard (WSB)
- Wijk bij Duurstede
- Woerden