Groene arbeidsvoorwaarden: waar en hoe kun jij verduurzamen?

Publicatie
1 augustus 2023
Laatst geupdate
18 januari 2024

In ons vorig blogartikel schreven we over waarom groene arbeidsvoorwaarden belangrijk zijn voor werkgevers. Mogelijk heb je al inspiratie geput uit de praktijkvoorbeelden die we gaven. In dit artikel helpen we je verder op weg met het ‘vergroenen’ van je arbeidsvoorwaarden.

Vrouw loopt weg bij een kantoorgebouw.

Groene arbeidsvoorwaarden gaan praktisch altijd over de secundaire arbeidsvoorwaarden in een organisatie. Denk aan:

  • reiskostenvergoeding
  • werktijden (niet te verwarren met contracturen)
  • bovenwettelijke (extra) vakantiedagen
  • auto van de zaak

Breng arbeidsvoorwaarden in kaart

Wil je aan de slag met groene arbeidsvoorwaarden? Breng dan eerst de huidige arbeidsvoorwaarden in kaart: welke gevolgen hebben ze? Vraag je af welke de grootste impact hebben op milieu, mens en klimaat. Dan weet je waar het grootste potentieel ligt.

Misschien is de manier waarop medewerkers naar hun werk reizen wel de belangrijkste bron van CO2-uitstoot. Of zit dat bij jouw organisatie al goed en maak je impact door medewerkers aan te moedigen om met de trein op vakantie te gaan?

Wil je weten hoe jouw organisatie ervoor staat op het gebied van duurzame mobiliteit?. Vraag dan onze mobiliteitsscan aan of bekijk eerst de demo. De uitkomsten helpen je bij het formuleren van groene ambities en doelen.

Hieronder wat voorbeelden om je een idee te geven van mogelijke uitkomsten.

Uit de auto en in het zadel

Het merendeel van de werknemers die op fietsafstand wonen, komt met de auto naar het werk. Krijg je hen eenvoudig in het zadel met de maximale onbelaste kilometervergoeding? Of is het geven, vergoeden of beschikbaar stellen van een e-bike de juiste stimulans?

Een doel kan zijn om 75% van de medewerkers die binnen 5 km van het werk wonen, binnen een jaar met de fiets te laten komen.

Op het goede spoor

Misschien kom je erachter dat werknemers voor veel van hun zakelijke ritten best de auto kunnen laten staan en de trein kunnen nemen, omdat de reistijd nauwelijks langer is. Mits je de reis naar en vanaf het station maar goed faciliteert.

Een doel kan zijn om medewerkers voor zakelijke reizen alleen nog maar met het ov te laten reizen als de reistijd maximaal anderhalve keer langer is dan met de auto.

Thuiswerken

Is het niet mogelijk om je werknemers vaker thuis te laten werken, wat de nodige reisbewegingen scheelt? Of kan die meeting waarvoor medewerkers collectief in de ochtendspits staan niet een uurtje later gepland worden − of online plaatsvinden?

Een doel kan zijn om je medewerkers binnen een jaar gemiddeld één dag extra thuis te laten werken.

Kijk verder dan duurzame mobiliteit alleen

Groene arbeidsvoorwaarden gaan verder dan duurzame mobiliteit. Al liggen verbeteringen op dit vlak voor de hand en hebben deze vaak ook de grootste impact. Er zijn echter genoeg andere secundaire arbeidsvoorwaarden die je, met wat creativiteit, kunt vergroenen.

Een groene bedrijfskantine

Steeds meer bedrijven bieden gezondere en duurzame alternatieven aan in hun bedrijfskantine. Bedrijfsrestaurants van de overheid zijn dat zelfs verplicht.

Een frikandel- of saucijzenbroodje? Lekker misschien. Maar niet bepaald goed voor de gezondheid − en het milieu. Kijk dan ook eens kritisch naar het aanbod in je bedrijfskantine en de snack- en drankautomaten op de werkplek.

Vergoed gezonde maaltijden volledig en laat medewerkers het volle pond betalen voor ongezonde opties. Zo lever je met je maaltijdvergoeding een bijdrage aan het verduurzamen van de voedselketen.

Groene vingers

Geef je medewerkers een aantal dagen per jaar betaald verlof om vrijwilligerswerk te doen, zoals deelname aan een boomplantdag. Of stuur je medewerkers tijdens World Cleanup Day op pad met een afvalknijper en vuilniszak om zwerfafval op te ruimen, in ruil voor een extra verlofdag.

Je kunt ook zelf een duurzaamheidsproject op touw zetten dat klimaatverandering tegengaat en bijdraagt aan een duurzamere wereld.

Wat te denken van een eigen biologische moestuin waar medewerkers zelf groenten en fruit kweken? De oogst kan bijvoorbeeld gebruikt worden in de bedrijfskeuken of door medewerkers mee naar huis worden genomen. De lokale voedselbank is waarschijnlijk blij met het eventuele overschot aan groente en fruit. De tijd die medewerkers aan het spitten zijn, kun je compenseren met extra verlofuren.

Het is ook mogelijk om bedrijfsgebouwen en -terreinen letterlijk en figuurlijk te vergroenen, door het aanleggen van groene daken, gevels en bodembedekking. Veel gemeenten verstrekken subsidie op een groendak of groene gevel.

Tot slot

De invoering van groene arbeidsvoorwaarden is een kwestie van geven en nemen. Zolang je medewerkers puur iets geeft, zoals extra verlofuren, heeft dat weinig gevolgen. Pak je medewerkers in hun beleving iets af? Dan kan dat vaak niet zomaar. Je kunt bestaande arbeidsvoorwaarden namelijk niet eenzijdig wijzigen als werkgever.

Betrek je medewerkers dan ook vanaf de start bij het ontwikkelen van groene arbeidsvoorwaarden, want maar liefst 81 procent van hen heeft hier behoefte aan. Bovendien zijn werkgevers door veranderende wet- en regelgeving verplicht om klimaatvriendelijker te worden.

Juridische en fiscale aspecten

Op de juridische en fiscale aspecten van het invoeren van groene arbeidsvoorwaarden gaan we in ons volgend blogartikel in.