Aan de slag met groene arbeidsvoorwaarden

  • medewerkerstevredenheid
  • voldoen aan wet- en regelgeving
  • kostenbesparing
Publicatie
25 maart 2024
Laatst geupdate
4 april 2024

Groene arbeidsvoorwaarden zijn arbeidsvoorwaarden die een positieve impact hebben op de planeet. Bijvoorbeeld doordat ze de CO2-uitstoot van je organisatie verlagen of energie besparen. Met groene arbeidsvoorwaarden voldoe je tijdig aan toekomstige wet- en regelgeving. Én ze maken je een aantrekkelijke werkgever voor aankomend talent. Overtuigd van de voordelen? Aan de slag! In deze blog helpen we je op weg met voorbeelden en een stappenplan.

Man staat met een fiets in het park.

Welke arbeidsvoorwaarden zijn er?

Een arbeidscontract bestaat uit verschillende soorten arbeidsvoorwaarden. Primaire arbeidsvoorwaarden zijn afspraken over zaken als salaris, functie en werktijden. Secundaire arbeidsvoorwaarden gaan onder andere over reiskostenvergoeding, opleidingsmogelijkheden of een dertiende maand. Tenslotte heb je de tertiaire arbeidsvoorwaarden over bijvoorbeeld kerstpakketten en bedrijfsuitjes.

Groene arbeidsvoorwaarden stimuleren duurzame keuzes van je medewerkers en je organisatie. Duurzame kantoorinrichting, een vegetarische kantine, een groen pensioenfonds of een bijdrage aan medewerkers voor het vergroenen van hun huis zijn allemaal voorbeelden van groene arbeidsvoorwaarden. Hieronder hebben we een aantal voorbeelden op het gebied van duurzame mobiliteit uitgewerkt. Hiermee breng je de CO2-uitstoot van je organisatie een heel stuk omlaag!

Voorbeelden van groene arbeidsvoorwaarden (thema: mobiliteit)

Stimuleer fietsen

Een voornemen kan zijn om het fietsen onder je medewerkers te stimuleren. Dat kun je doen door (elektrische) fietsen beschikbaar te stellen en goede faciliteiten voor fietsers te bieden. Zorg bijvoorbeeld voor een mooie, overdekte fietsenstalling dicht bij de ingang. Een douchegelegenheid is fijn voor de medewerkers die van ver komen fietsen. Bied standaard een reparatieservice aan. Sommige werkgevers belonen fietsers zelfs met een hogere kilometervergoeding dan autorijders.

Bied een OV-pas aan

Maak medewerkers warm voor het OV door ze een proefabonnement te geven. Of bedenk een spaarprogramma voor medewerkers die met de bus of de trein reizen. Een drempel om met het OV te reizen is dat het zo druk is in de spits. Maak afspraken zodat je medewerkers makkelijker buiten de spits kunnen reizen.

Ga over op elektrisch rijden

Werk je met leaseauto’s? Ga het gesprek aan met je leasemaatschappij over het aanbieden van elektrische auto’s. Ook voor bestelbusjes zijn er inmiddels goede elektrische varianten. Voorzie je parkeerplaats van laadpalen, het liefst gekoppeld aan zonnepanelen op het dak van je bedrijf. Komen je medewerkers met hun eigen auto naar het werk? Help ze dan met de overstap naar elektrisch door bijvoorbeeld een laadpaal aan huis te financieren. Bedenk een prijs voor medewerkers die met de elektrische auto op vakantie gaan.

Zet in op het gebruik van deelvervoer

In je groene arbeidsvoorwaarden kun je ook inzetten op deelmobiliteit. Bijvoorbeeld door elektrische fietsen of scooters beschikbaar te stellen voor zakelijke ritten. Of elektrische bakfietsen als er vaak spullen moeten worden vervoerd. Binnen Utrecht zijn er veel aanbieders van deelmobiliteit. Hier lees je er meer over.

Wees flexibel in hybride werken

Maak goede afspraken per medewerker over hybride werken. De een heeft meer behoefte aan thuiswerken dan de andere. Door bepaalde meetings online in te plannen voelen mensen zich vrijer om thuis te werken. En meer thuiswerken betekent minder reisbewegingen.

Stappenplan invoeren groene arbeidsvoorwaarden

Stap 1: Zet op een rij welke arbeidsvoorwaarden je nu biedt en bedenk waar de meeste winst valt te behalen voor het milieu. Ga ook na wat je medewerkers belangrijk vinden. Misschien rijden ze op dit moment in een leaseauto, of zijn ze gewend aan een bepaalde kilometervergoeding. Om te voorkomen dat ze het gevoel krijgen dat hun iets wordt afgenomen op het moment dat je met groene arbeidsvoorwaarden gaat beginnen, is het belangrijk je medewerkers vanaf het begin te betrekken bij je plannen. Laat ze meedenken over wat er duurzamer kan in het bedrijf. Veel medewerkers vinden het leuk om hierover te brainstormen.

Stap 2: Maak een financieel plan. Met de juiste keuzes zijn groene arbeidsvoorwaarden zelfs kostenbesparend. Bijvoorbeeld als het je lukt om je medewerkers uit de auto te krijgen. Dat scheelt je kilometervergoeding, parkeerkosten en dure leasecontracten. Duurzame keuzes stimuleren kun je doen vanuit het keuzebudget van je medewerkers, via de werkkostenregeling (WKR) of als lening.

Stap 3: Bedenk hoe je de nieuwe arbeidsvoorwaarden gaat implementeren. Ga je de arbeidsovereenkomst wijzigen, of misschien de cao? Of ga je aan de slag met een arbeidsvoorwaardenregeling? Let er wel op dat je niet eenzijdig de spelregels kunt veranderen. Informeer je goed over met welke wetten en regels je rekening moet houden.  

Stap 4: Breng naar buiten welke groene arbeidsvoorwaarden je organisatie biedt. Zo laat je zien dat je bijdraagt aan de groene transitie. Dat is aantrekkelijk voor werkzoekenden en heeft een positief effect op je imago.

Ben je een ondernemer in de regio Utrecht en wil je hulp bij het invoeren van groene arbeidsvoorwaarden? Onze mobiliteitscoaches helpen je kosteloos op weg!

Hulp nodig bij het invoeren van groene arbeidsvoorwaarden? Onze mobiliteitscoaches helpen je kosteloos op weg!

of
Vrouw die op een laptop aan het werk is in de trein
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van duurzame mobiliteit?

  • Ontvang kennis, inzicht en inspiratie
  • Maandelijkse nieuwsbrief