De Reis van Rien Tilstra

Publicatie
12 februari 2024
Laatst geupdate
3 april 2024

Rien is mobiliteitsgids bij Goedopweg. Hij vertelt je meer over zichzelf en over zijn rol.

Portretfoto Rien Tilstra

Korte introductie: waar kom je vandaan, wie ben je, wat deed je hiervoor?

“Ik ben Rien Tilstra en ik kom uit Amersfoort. Jarenlang heb ik lang een eigen oldtimer verhuurbedrijf gehad. Ik verhuurde klassieke auto’s voor feesten, bijvoorbeeld bruiloften en bedrijfsuitjes. Dit is eigenlijk ook een vorm van autodelen, deze voertuigen zijn namelijk nooit weggegooid en elke oldtimer reed bijna dagelijks voor verschillende mensen.

Hierna heb ik voor MyWheels gewerkt, waar ik het netwerk van deelauto’s mede heb vormgegeven. Dit deed ik door het gesprek aan te gaan met gemeenten, met de vraag of wij deelauto’s bij hen in de openbare ruimte konden plaatsen. Hier is mijn affiniteit met duurzame mobiliteit begonnen. Een paar jaar later ben ik voor Goedopweg gaan werken, als mobiliteitsgids.”

Wat sprak je aan in Goedopweg en wat houdt je functie in?

“Ik heb mij bij MyWheels gerealiseerd hoe interessant ik duurzame mobiliteit vind en hoe belangrijk ik het vind om te werken aan alternatieve vormen van vervoer. De stempel die de auto drukt op onze samenleving vind ik te groot. Auto’s nemen ontzettend veel ruimte in. Er staan zoveel auto’s de hele dag stil, we hebben er helemaal niet zoveel nodig. Bij Goedopweg ben ik bezig met alternatieven voor autoverkeer. Je kunt ook op andere manieren reizen.

Ik ben mobiliteitsgids, dit houdt in dat ik werkgevers benader om samen te werken met Goedopweg. Wat speelt er? Waar loopt de werkgever tegenaan? Mijn team gaat daarna aan de slag om het mobiliteitsbeleid te verduurzamen of te werken aan voorzieningen die duurzaam reisgedrag stimuleren. Zelf doe ik bijna alles op de fiets, dus ga ik ook op de fiets naar de werkgevers met wie ik een afspraak heb. Daarmee probeer ik te inspireren en het goede voorbeeld te geven.

De uitdaging van mijn functie is het creëren van urgentie bij de werkgevers om aan de slag te gaan met duurzame mobiliteit. Het stimuleren van duurzaam reisgedrag is voor geen enkele werkgever echt urgent, maar dit betekent niet dat het niet belangrijk voor hen is. Voor veel werkgevers is het belangrijk om aan de slag te gaan met parkeerbeleid, de vitaliteit van de medewerkers, of over de Co2 uitstoot van het bedrijf.

We creëren ook urgentie met onze gebiedssamenwerking. Zo maken we door samen te werken een gebied toegankelijker, veiliger en beter bereikbaar. Het is een samenwerking tussen gemeente, Goedopweg en werkgevers. Hiermee creëren we een moment om mee te doen en geven we de bedrijven een grotere stem.”

Hoe ziet een werkdag eruit en wat geeft je energie?

“Op een doorsnee werkdag heb ik sowieso één of meerdere overleggen met werkgevers.  De rest van de werkdag ben ik zoveel mogelijk bezig met benaderen. Ik heb gemiddeld 250 bedrijven waar ik contact mee zoek, of heb. Ik ben zaadjes aan het planten. Soms groeit er direct iets, in andere gevallen moet ik eerst veel aandacht en liefde geven. Heel mooi als er dan iets begint te groeien en er een mooie samenwerking ontstaat."

Wat is jouw tip om duurzamer te reizen?

“Probeer eens een andere reismethode. Ervaar hoe het is om je woon-werkverkeer op de fiets of met het ov te doen. Misschien bevalt het je heel goed!“

Heb je nog een vraag aan onze volgers?

“Wanneer heb jij voor het laatst een andere reisoptie geprobeerd en wat vond je ervan?” Laat je reactie achter op LinkedIn.

Portretfoto Rien Tilstra
Vragen?

Heb je vragen over het werk van Rien? Stel je vragen door contact met hem op te nemen!

Neem contact op met Rien