Zo maak je medewerkers enthousiast voor je nieuwe mobiliteitsbeleid!

  • Goede interne communicatie
  • Geen weerstand maar draagvlak
  • Van beleid naar praktijk

Je wilt je nieuwe mobiliteitsbeleid in praktijk brengen. Maar medewerkers vragen om anders te reizen betekent nogal wat. Hoe krijg je je mensen mee in de veranderingen? Wat is je verhaal? En hoe ga je ermee om als er weerstand is?

Een vrouw zit thuis op de bank achter de laptop. Op de bank zitten ook twee kinderen.

Neem je medewerkers in drie stappen mee 

Verandering stuit vaak op weerstand uit angst voor het onbekende. Neem communicatie daarom altijd mee als je nog aan de tekentafel zit en je je mobiliteitsplan opstelt. Op basis van de beïnvloedingsprincipes van Cialdini (wereldberoemde psycholoog en onderzoeker) geven we je onze drie beste stappen: 1) Geef een goed gevoel. Positief belonen motiveert. 2) Geef zoveel mogelijk zekerheid. Denk in kleine stappen en neem de tijd. 3) Zet aan tot actie. Veel collega’s hebben een extra zetje nodig.  

Drie stappen

Stap 1. Geef een goed gevoel

Iemand een goed gevoel geven, motiveert. Maak medewerkers daarom blij – geef een vergoeding, een proefabonnement, een eersteklas treinkaartje. Maak het ze makkelijk. En beloon goed gedrag.  

Stap 2. Neem onzekerheden weg  

Veranderen gaat over het loslaten van oude gewoontes. Dat is voor iedereen lastig en kan mensen onzeker maken. Ga daar goed mee om. Betrek je medewerkers bijvoorbeeld bij het bedenken van nieuwe ideeën en oplossingen. Laat ze hun zorgen uiten. Stel gerust en geef inzicht; organiseer een bijeenkomst met een mobiliteitsexpert. En vind de influencers of ambassadeurs binnen je bedrijf en zet die op het podium.

Stap 3. Aanzetten tot actie

Maak handig gebruik van schaarste. “Dit wil je niet missen!” Of creëer een groepsgevoel met bijvoorbeeld een fiets-challenge. Zorg er in ieder geval dat je mensen stap voor stap meeneemt. Probeer nieuwe ideeën en maatregelen gewoon uit. En kijk wat het effect is. Zo leer je wat wel en niet werkt in de praktijk.

We zijn er voor je

Neem contact met ons op of plan direct een digitale afspraak in de agenda van een van onze mobiliteitscoaches.

Nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen en kansen voor mobiliteit en communicatie?

  • Nieuws, kennis en inzichten
  • Maandelijkse nieuwsbrief