Volgens de wereldberoemde psycholoog Robert Cialdini zijn er zeven principes die sterk bepalen hoe mensen reageren. Dat zegt ook wat over hoe je (reis)gedrag kan beïnvloeden. En nu de praktijk: hoe werkt zoiets dan voor jouw bedrijf? Hoe informeer je medewerkers over een nieuw mobiliteitsplan, hoe neem je ze mee?
In dit artikel lees meer over de 7 beïnvloedingsprincipes van Cialdini. Je kunt er veel uithalen als het gaat over reisgedrag beïnvloeden, mensen motiveren en daarover effectief communiceren. Maar gedrag verander je niet zomaar ineens. Ga maar na: waarom staan we nog steeds zoveel in de file terwijl er slimmere reisalternatieven zijn? Een stapsgewijze aanpak geeft wel houvast. En voorbeelden erbij inspireren altijd. Dus kom, we gaan!
Stap 1. Geef een goed gevoel
Iemand een goed gevoel geven, motiveert. We hebben het hier over Cialdini’s principes van wederkerigheid en sympathie. “Ik doe iets voor jou, dan doe jij iets voor mij. En dat doe ik omdat ik je aardig vind.” Iemand is eerder geneigd iets voor je te doen als je eerst iets geeft. Iets onverwachts. Iets persoonlijk. Dat hoeft niet altijd wat te kosten. Je zal zien dat geven je zelfs meer brengt dan je kost.
Voorbeelden
- Maak medewerkers blij
Met een mooie ov-reiskostenvergoeding, een ov-proefabonnement of een eersteklas treinkaartje. Een leuke attentie. Zo wordt reizen met het openbaar vervoer al snel aangenamer dan je dacht. Of geef medewerkers de mogelijkheid om buiten de spits te reizen. Dan hoeven ze helemaal niet met een overvolle trein of bus. - Maak het makkelijk
Betaal het onderhoud van de fiets voor je medewerker. Of wat dacht je van een fietsenmaker op het werk die even de band voor je plakt? En wil je elektrisch rijden stimuleren? Kijk dan eens of medewerkers hun leaseauto zonder veel gedoe kunnen omruilen voor een elektrisch model. - Beloon goed gedrag
Geef complimenten. Verkies een medewerker die het vaakst de auto laat staan tot ‘de meest milieubewuste reiziger van de maand’. Laat medewerkers per gereden kilometer op de fiets sparen voor korting op de aanschaf van een e-bike. Een beloning is een belangrijke trigger om reisgedrag te veranderen.
Stap 2. Neem onzekerheden weg
Veranderen gaat in essentie over oude gewoontes loslaten. Bedenk maar eens hoe lastig dat is. Alleen een goed gevoel geven is daarom niet genoeg om iemand warm te laten lopen. Veranderingen leiden linksom of rechtsom altijd tot gedoe. Het brengt bij veel mensen angst en onzekerheden met zich mee. Die neem je liever weg. Omdat je snapt dat je medewerkers willen weten dat een verandering positief uitpakt. Cialdini’s principes van sociale bewijslast en autoriteit kunnen daarbij helpen.
Voorbeelden
- We doen het samen
Betrek je medewerkers bij het bedenken van nieuwe ideeën en oplossingen. Laat ze hun zorgen uiten. Vraag er eens naar in een enquête of organiseer een mobiliteitsworkshop. Zo krijg je niet alleen feedback van mensen die het dichtst bij de uitdagingen zitten. De kans is groot dat je medewerkers best begrijpen dat verandering nodig is. - We weten waarom we het doen
Organiseer een bijeenkomst met een mobiliteitsexpert. Inzichten van iemand die weet waar duurzame mobiliteit over gaat, maakt veel helder voor je medewerkers. En geef ook zelf het goede voorbeeld. Laat zien dat je zeker bent van het belang van verandering. En vertel open en eerlijk over wat minder goed gaat. Als jij het al niet doet, kun je het ook niet van anderen verwachten. - Zij doen het ook
Spoor influencers in je bedrijf op. De ambassadeurs. Dat zijn gewoon collega’s die graag met het ov reizen of de fiets naar ’t werk pakken en verhalen willen delen. Geef ze een podium, op je intranet, social media of posters, en laat ze ook eerlijk vertellen over de hobbels die ze tegenkomen.