Aantrekkelijker én duurzamer werkgeverschap met hybride werken
Misschien wel de gemakkelijkste manier om CO2 te besparen is om medewerkers minder naar kantoor te laten reizen door ze hybride te laten werken – deels vanuit huis en deels op de zaak. Thuiswerken heeft de laatste jaren enorm gewonnen aan populariteit. Er blijkt veel meer op afstand te kunnen dan gedacht. De voordelen van hybride werken voor medewerkers, klanten, de maatschappij en je bedrijf zijn te groot om te laten liggen. We zetten ze voor je op een rij en laten zien hoe we je kunnen helpen om hybride werken te verankeren in je organisatie.
Je bespaart CO2 door minder te reizen
Een kilometer die je niet maakt is de meest duurzame die er is. Niet alleen stoot je zelf geen CO2 uit als je niet reist, maar een vermindering van het aantal reisbewegingen zorgt ook voor minder files. Bovendien heb je minder vierkante meters op kantoor nodig die je op temperatuur moet houden als niet iedereen er dagelijks is. Deze besparingen wegen ruimschoots op tegen uitstoot van de thuiswerkdag van medewerkers. Welke voordelen levert hybride werken op voor jouw organisatie? Vraag kosteloos een mobiliteitsscan aan en krijg inzicht in wat (extra) thuiswerken oplevert.
Je bent aantrekkelijker als werkgever in een moeilijke arbeidsmarkt
Onderzoek wijst uit dat medewerkers hybride werken heel belangrijk vinden. Na de ervaringen in coronatijd wil maar een heel klein percentage volledig terug naar kantoor. Sterker nog, medewerkers willen gemiddeld 50% van hun tijd thuiswerken. In de huidige (en toekomstige) krappe arbeidsmarkt is hybride werken dus een belangrijk instrument om medewerkers te vinden én te binden. Bovendien biedt hybride werken mogelijkheden om in een grotere geografische vijver te vissen, parttimers meer uren te laten maken en oudere medewerkers langer in het arbeidsproces te houden.
Je medewerkers zijn en blijven duurzaam inzetbaar
De voorkeur van werknemers voor (deels) thuiswerken rust op vier pijlers. Met stip op nummer één staat de vermindering van reistijd. Ten tweede biedt het mogelijkheden om werk en privé flexibeler te combineren. Ook geven veel mensen aan dat ze thuis met meer focus en concentratie werken, waardoor ze betere kwaliteit kunnen leveren. Ten slotte ervaren medewerkers meer autonomie, een diepgevoelde basisbehoefte van mensen. Al deze aspecten dragen positief bij aan de vitaliteit en gezondheid van het overgrote deel van de werknemers.
Hybride werken biedt ruimte voor mensen om eigen keuzes te maken.
Niet iedereen vaart wel bij (veel) thuiswerken. Ongeveer 1 op de 5 medewerkers ervaart extra belasting. Sommige mensen hebben een voorkeur om werk en privé strikt te scheiden en vinden dat thuis lastig. Bovendien heeft niet iedereen een woonsituatie waarin ze gezond en prettig kunnen werken. Niet iedere starter op de arbeidsmarkt heeft bijvoorbeeld zelfstandige woonruimte die geschikt is om thuis te werken. Ook is voor sommigen het sociale contact in de organisatie een belangrijke drijfveer om naar kantoor te komen. Jongeren zijn bijvoorbeeld nog bezig om hun netwerk op te bouwen en alleenstaanden prefereren soms de dynamiek van kantoor boven de stilte in hun eigen huis. Hybride werken biedt ruimte voor mensen om eigen keuzes te maken. Het is nooit een one-size-fits-all-oplossing.
Wil je meer weten over het Hybride Werken Plan?
Je klanten beter van dienst zijn
Naast voordelen voor medewerkers, je bedrijf en de maatschappij, zijn er ook pluspunten voor je klanten. Dat wordt nog wel eens vergeten in organisaties. Hybride werken biedt namelijk mogelijkheden om je dienstverlening flexibeler in te richten. Op afstand kun je mensen sneller bijschakelen. Je kunt bijvoorbeeld op zeer korte termijn je capaciteit om telefoontjes te beantwoorden bij een plotselinge piek vergroten als mensen vanuit huis kunnen inloggen. Ze hoeven immers niet te reizen en zijn direct online. Ook kun je gemakkelijker een specialist op afstand betrekken bijvoorbeeld bij een klantgesprek. Iemand kan zonder reistijd snel meedenken en meteen actie ondernemen indien nodig.
Hybride werken biedt dus niet alleen mogelijkheden om je CO2-uitstoot te reduceren. Je kunt het ook inzetten ten bate van je medewerkers en klanten. Alle reden om de mogelijkheden voor thuiswerken bewust aandacht te geven in je organisatie. Want alleen roepen dat thuiswerken mag, is in de meeste bedrijven niet voldoende om te komen tot een nieuwe manier van (samen)werken.
Opzoek naar meer informatie over dit onderwerp?
Kom in contact met een van onze medewerkers of bekijk een van deze oplossingen!
Eerste Hulp bij Mobiliteit
Wil jij de mobiliteit binnen jouw organisatie aanpakken? Dan zijn er zes belangrijke thema's op weg naar duurzaamheid en succes. Wij hebben voor jou de belangrijkste informatie per thema op een rijtje gezet. Als je je aanmeldt voor Eerste Hulp bij Mobiliteit, ontvang je precies de informatie waar jij geïnteresseerd in bent.
Lees hier alle artikelen in de serie Eerste Hulp bij Mobiliteit
- Hoe krijg je medewerkers mee in je mobiliteitsbeleid?
- Mobiliteit en gedrag in de praktijk. Drie manieren om medewerkers mee te nemen in verandering
- Vijf redenen om deelmobiliteit aan te bieden vanuit jouw bedrijf
- Is het tijd voor een stekker in je bestelauto’s?
- Aan de slag met elektrisch vervoer in je bedrijf
- Fietsen stimuleren is ook voor werkgever voordelig
- Aan de slag met een fietsplan
- Groene arbeidsvoorwaarden: dit zijn de voordelen
- Aan de slag met groene arbeidsvoorwaarden
- Aantrekkelijker én duurzamer werkgeverschap met hybride werken
- Vier stappen om hybride werken te verankeren in jouw organisatie
- Reizen met ov: goed voor jouw bedrijf én medewerkers
- Nu aan de slag met ov in je mobiliteitsbeleid
- Dit is waarom jouw bedrijf niet zonder parkeerbeleid kan
- Parkeren met beleid: 6 ideeën om zelf je parkeerbeleid te sturen
Altijd op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen?
- Maandelijkse nieuwsbrief
- Ontvang kennis, inzicht en inspiratie