Reizen met ov: goed voor jouw bedrijf én medewerkers

Publicatie
25 november 2022
Laatst geupdate
4 april 2024

Wil jouw bedrijf minder CO2 uitstoten, medewerkers blij maken en ook nog eens slim kosten besparen? Laat medewerkers dan met de bus of trein naar het werk komen, in plaats van in de auto stappen. Dat levert meer op dan je denkt. We zetten zeven voordelen van reizen met openbaar vervoer voor je op een rij. Dan weet je meteen waarom ov onmisbaar is in jouw mobiliteitsbeleid en hoe Goedopweg je verder helpt!

Studenten die naast de tram lopen

1. Je reist duurzamer met het ov dan met de auto

Openbaar vervoer draagt stevig bij aan het duurzaamheidspakket van je bedrijf. Treinen, bussen en trams belasten ons milieu tenslotte veel minder dan auto’s. Ze vervoeren veel mensen tegelijk, gaan lang mee en stoten veel minder CO2 uit. Sinds 2017 is reizen met de trein in Nederland CO2-neutraal. Alle elektrische treinen rijden 100% op windstroom. En veel bussen gaan al vooruit zonder schadelijke stoffen achter te laten.

CO₂-effect van Anders Reizen

Een treinreis stoot maar 2 gram CO2 per kilometer per reiziger uit. Een auto 195 gram.

Bekijk het rapport

2. Reizen met het ov is goed voor de portemonnee

Met het ov reizen medewerkers goedkoper dan met de auto. Reken even mee. Een reis met het ov kost gemiddeld € 0,14 per kilometer. Daar staat nu een vergoeding van € 0,19 tegenover voor een privéauto, € 0,49 voor een leaseauto. En de kilometervergoeding gaat in 2023 en 2024 voor privéauto’s omhoog (naar € 0,21 en € 0,23). Reizen je medewerkers met het ov in plaats van met de auto? Dan is een parkeerplek ook niet nodig. Zo bespaar je ook op schaarse en kostbare parkeerplekken.

3. Reizen met het ov scheelt een berg administratie(kosten)

In januari 2022 veranderden de belastingregels voor reiskosten en thuiswerkvergoedingen. Er is alleen nog een vaste reiskostenvergoeding voor medewerkers die minimaal 60% van de werkdagen naar werk reizen. Halen jouw medewerkers dat niet? Dan mag je alleen de gemaakte kilometers vergoeden. Dat betekent dat je voor iedereen apart administratie moet bijhouden. Komen je medewerkers met het ov naar het werk? Dan hoeven ze hun reiskilometers niet zelf bij te houden en te declareren. Vervoerders houden precies voor je bij wie wanneer reist en sturen je elke maand een verzamelfactuur. Dat scheelt je enorm veel administratie, tijd én dus kosten.

4. Je reistijd waardevol benutten

Reizen met het ov is efficiënt.Want zeker als medewerkers slim buiten de spits reizen, is de kans op een zitplek met gratis Wifi groot. Dan klap je makkelijk even je laptop open om wat te werken. Maar reistijd is natuurlijk ook voor jezelf. Een momentje onthaasten. Juist even niets. Uit het raam staren, muziek in de oortjes of wegdromen bij een goed boek.

5. Het ov geeft veel gemak en vooral minder stress

Voor veel mensen is nuttig reizen dus een pluspunt van het ov. Uit onderzoek blijkt ook dat mensen graag met de bus of trein gaan om verkeersstress en parkeerproblemen te vermijden. En even boodschappen doen na het werk? Dat kan meteen op of in de buurt van het station. Ook prettig!

6. Openbaar vervoer is beter voor je gezondheid

Reizen met het ov is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor je gezondheid. Over minder stress onderweg, hadden we het al. En stilzitten in de auto is niet best voor je gezondheid. Met een stukje lopen of fietsen naar het station of de bushalte pak je al snel wat meters beweging mee. En je weet het: vitale medewerkers die lekker in hun vel zitten, presteren beter.

7. Je laat zien dat je een aantrekkelijke werkgever bent

Sta en ga je voor een duurzaam mobiliteitsbeleid? Dan laat je zien dat je maatschappelijk verantwoord ondernemen serieus neemt. Dat maakt je voor veel mensen een aantrekkelijke werkgever. Helemaal voor starters op de arbeidsmarkt. Studenten kennen het ov-netwerk als geen ander. Ze zijn het gewend om met de trein en bus te reizen en zich heel bewust van hun ecologische voetafdruk. Zo is bijvoorbeeld een mobiliteitskaart (één kaart voor alle zakelijke reizen met het ov) een aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarde. Medewerkers kunnen hier ook privé mee reizen.

"Op Utrecht CS staan elke dag pendelbussen. Wil je weten of zo’n collectieve haal- en brengservice bij jouw bedrijf past? Goedopweg onderzoekt het graag voor je. Dat advies kost je niets, maar je weet wel meteen wat dat jou brengt."

Slim geregeld, goed voor elkaar

Wat kies jij: auto of ov?

Openbaar vervoer is een aantrekkelijk woon-werkverkeeralternatief voor de auto. Maar overstappen naar ov is niet voor iedereen even simpel. Is jouw bedrijf goed bereikbaar? En hoe krijg je medewerkers zo ver om uit de auto in de bus te stappen? Goedopweg brengt dit graag voor je in kaart met een passend advies!

En nu jij: Goedopweg helpt je!

Brachten we je op ideeën? Wil je slim vooruit met openbaar vervoer in je mobiliteitsbeleid? Neem contact op met de Mobiliteitcoach! Bel Wouter op 06 – 25 38 96 61 of stuur een email naar wouter@goedopweg.nl. Wil je direct aan de slag? Klik dan op onderstaande button, en we helpen je in 5 stappen op weg.

Opzoek naar meer informatie over dit onderwerp?

Kom in contact met een van onze medewerkers of bekijk een van deze oplossingen!

Eerste Hulp bij Mobiliteit

Wil jij de mobiliteit binnen jouw organisatie aanpakken? Dan zijn er zes belangrijke thema's op weg naar duurzaamheid en succes. Wij hebben voor jou de belangrijkste informatie per thema op een rijtje gezet. Als je je aanmeldt voor Eerste Hulp bij Mobiliteit, ontvang je precies de informatie waar jij geïnteresseerd in bent.

Vrouw die in de trein op haar laptop werkt
nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen?

  • Maandelijkse nieuwsbrief
  • Ontvang kennis, inzicht en inspiratie