Groene arbeidsvoorwaarden: goed voor iedereen

  • Kleinere ecologische voetafdruk
  • Kostenbesparingen op lange termijn
  • Tevreden en betrokken werknemers
  • Positief imago
  • Concurrentievoordeel

Steeds meer bedrijven bieden hun werknemers groene arbeidsvoorwaarden aan. Logisch, want groene arbeidsvoorwaarden zijn goed voor het klimaat en milieu, kunnen bedrijven helpen om kosten te besparen en tegelijkertijd de werknemerstevredenheid te vergroten én hebben een positief effect op je imago.

Wat zijn groene arbeidsvoorwaarden?

Ongeveer twee op de drie werkgevers heeft al groene arbeidsvoorwaarden en maar liefst 81% van de werknemers heeft hier behoefte aan, blijkt uit onderzoek. Groene arbeidsvoorwaarden zijn in het kort alle arbeidsvoorwaarden waarmee je als bedrijf een positieve impact op het klimaat en milieu kunt hebben. Steeds meer werkgevers hanteren groene arbeidsvoorwaarden en helpen hun werknemers zo om duurzame keuzes te maken. Bijvoorbeeld met elektrische leaseauto’s of een fietsplan, een hogere thuiswerkvergoeding of een klimaatbudget voor het verduurzamen van de eigen woning.

Tevreden en betrokken medewerkers

Waarom groene arbeidsvoorwaarden?

Het invoeren van groene arbeidsvoorwaarden is een goede manier voor bedrijven om te voldoen aan hun wettelijke verplichting om klimaatvriendelijker te worden en hun CO2-uitstoot te verminderen. Bovendien kan het aanbieden van groene arbeidsvoorwaarden de tevredenheid en betrokkenheid van medewerkers vergroten en helpt het bedrijven zich in een krappe arbeidsmarkt te profileren als aantrekkelijke werkgever. Dat positieve imago levert ook een concurrentievoordeel op. Andere bedrijven en consumenten gaan liever in zee met een bedrijf dat duurzaamheid serieus neemt.

81% medewerkers wil groene arbeidsvoorwaarden

Aandachtspunten bij het invoeren van groene arbeidsvoorwaarden

Heb je besloten groene arbeidsvoorwaarden te gaan invoeren in je bedrijf? Dan is het goed om rekening te houden met een aantal zaken. Zo staan de meeste werknemers positief tegenover groene arbeidsvoorwaarden, maar willen ze niet dat dit ten koste gaat van hun huidige arbeidsvoorwaarden. En als werkgever mag je arbeidsvoorwaarden niet eenzijdig wijzigen. Ook het financieren van groene arbeidsvoorwaarden is een aandachtspunt. De werkkostenregeling (WKR) en het keuzebudget van een medewerker bieden mogelijkheden, maar veel werkgevers betalen een deel uit eigen zak.

Vragen?

Goedopweg staat voor je klaar. Kosteloos.

Lees verder over groene arbeidsvoorwaarden

Vrouw loopt met haar fiets aan de hand door een park.
Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

  • Nieuws, kennis en inzichten
  • Maandelijkse nieuwsbrief