WPM: bereid je goed voor

  • Leer alles over de rapportageverplichting WPM
  • Bedrijven verplicht woon-werkverkeer te registreren
  • Zorg dat je er klaar voor bent
  • Goedopweg geeft je kosteloos advies

Op 1 juli 2024 gaat de Rapportageverplichting Werkgebonden Personenmobiliteit (WPM) officieel van start. Maar wat houdt deze nieuwe regeling eigenlijk in en hoe bereid je jouw organisatie voor?

Wat houdt de WPM in?

De Rapportageverplichting Werkgebonden Personenmobiliteit (WPM) houdt in dat bedrijven met 100 of meer medewerkers verplicht zijn om gegevens over de mobiliteit van hun werknemers te registreren en te rapporteren aan de overheid. Want als we daar beter inzicht in hebben, kunnen we bewuste keuzes maken over verduurzaming van mobiliteit.

bereid je als organisatie goed voor

Ben jij al registratieklaar?

Als je organisatie 100 of meer werknemers heeft, ben je vanaf 1 juli 2024 verplicht om te rapporteren over het zakelijke verkeer en woon-werkverkeer van je medewerkers. Uiterlijk 30 juni 2025 stuur je de gevraagde gegevens over 2024 in. Ben jij al registratieklaar? Doe de test!

Doe de test en ontdek hoe georganiseerd jullie zijn

Waarom is de WPM ingevoerd?

De Rapportageverplichting Werkgebonden Personenmobiliteit komt voort uit de wens om de mobiliteit van werknemers in Nederland op een duurzamere manier te organiseren. Het doel is om de CO2-uitstoot te verminderen en de bereikbaarheid te verbeteren. De mobiliteit van werknemers speelt een cruciale rol in het behalen van deze doelstellingen. Door inzicht te krijgen in hoe werknemers zich verplaatsen en hoe vaak, kunnen beleidsmakers betere beslissingen nemen en gerichter investeren in mobiliteitsoplossingen.

Daarnaast draagt de WPM bij aan het verminderen van filedruk en het bevorderen van een gezondere levensstijl door werknemers te stimuleren om vaker de fiets te pakken of gebruik te maken van het openbaar vervoer. Het is een stap in de richting van een duurzamere toekomst voor Nederland.

Zo helpt Goedopweg je verder

Waar moet je als werkgever rekening mee houden? Dat staat in het stappenplan dat we hebben opgesteld. Na het lezen van dit stappenplan weet je wat de rapportageverplichting WPM inhoudt, waarom we dit doen én hoe je er stap voor stap voor zorgt dat je er als organisatie klaar voor bent. Registreren kan eenvoudig met onze mobiliteitsscan. Wil je meer weten over rapportageverplichting WPM? Meld je dan aan voor een van onze events. Even overleggen met één van onze mobiliteitscoaches kan natuurlijk ook. Maak hiervoor een online afspraak.

Onze mobiliteitscoaches voorzien je kosteloos met advies op maat.

of

Webinar oktober 2023 terugkijken

Op 24 oktober 2023 gaven wij een webinar over de WPM. Tijdens dit webinar sprak Marco Martens, senior beleidsadviseur van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, over de registratieplicht. Hij lichtte ook toe wat de WPM kan opleveren voor Nederland. Irene Straatsburg, Programmamanager Verduurzaming bij Careyn, vertelde hoe zij zich als zorgorganisatie voorbereiden op de registratieverplichting. Je kijkt het webinar hieronder terug.

Vrouw loopt met haar fiets aan de hand door een park.
Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

  • Nieuws, kennis en inzichten
  • Maandelijkse nieuwsbrief