Aan de slag met elektrisch vervoer in je bedrijf

Publicatie
16 december 2022
Laatst geupdate
4 april 2024

Hier moet je aan denken om op tijd klaar te zijn voor 2030

Elektrisch rijden heeft de toekomst. Een toekomst zonder CO2-uitstoot. Dat is zeker. Steeds meer bedrijven stappen over naar een elektrisch wagenpark. En dat gaat over meer dan alleen een laadpaal gebruiken. Je hebt er al snel vijf tot tien jaar voor nodig om een wagenpark in te richten. Waar moet je allemaal aan denken bij investeringen in elektrisch rijden? Hoe regel je zo’n overstap en wat doen andere ondernemers in de regio Utrecht?

We kunnen niet wachten

De voors en tegens van elektrisch rijden kennen we inmiddels. Je leest er meer over dit in dit artikel. [hier moet nog een link] Ondertussen komt de deadline van de klimaatdoelen voor 2030 steeds dichterbij. Ambitieus? Jazeker. Maar het moet en het kan. We kunnen niet wachten. Er wordt hard gewerkt aan de laadinfrastructuur in ons land, er komen steeds meer elektrische bestelauto’s en bestelbussen op de markt, ook steeds goedkoper.

Is nu het moment om over te stappen op elektrisch rijden?

Elektrisch rijden wordt voor veel bedrijven steeds meer noodzaak. Vanaf 2025 kom je veel grote steden niet meer in met een benzine- of dieselwagen. Vanaf 2030 moet zelfs iedere auto die in Nederland verkocht wordt volledig uitstootvrij zijn. In 2050 is wegtransport compleet uitstootvrij. Dat lijkt allemaal ver weg, maar reken even mee. Bestel je in 2023 een bestelbus of meer? Dan moet je met een afschrijftijd van tien jaar nu al denken aan investeringen in een elektrisch wagenpark. Anders ben je te laat.

Stap 1: Kiezen of je elektrisch gaat rijden

Elektrisch rijden is beter voor het milieu, past bij duurzaam ondernemen en kan je helpen om een aantrekkelijke werkgever te blijven. Je hebt ook geen last van zero-emissiezones in en rond grote steden en bespaart brandstof- en onderhoudskosten.

Maar is de aanschaf van een elektrische bestelbus ook goed voor jouw portemonnee? Of kies je voor elektrisch rijden omdat opdrachtgevers van je verwachten dat je werk duurzaam uitvoert? Hoeveel kilometer rijdt je bedrijf bij elkaar en hoe ver kom je op een volle accu? Ga je kopen of leasen? Misschien is elektrisch rijden nog niet voor al je bestelauto’s een goed idee en kan je het beter nog even uit te stellen.

Mobiliteitsindex

Met de Mobiliteitsindex zie je direct wat je bespaart aan uitstoot en wat daarvoor nodig is.

In een persoonlijk rapport vol adviezen en tips. Je kan er morgen al mee aan de slag!

Vraag de Mobiliteitsindex aan

Stap 2: Kijk welke elektrische voertuigen bij je bedrijf passen

Kan jouw klus al met een elektrische bus? We hebben een handige tool voor je om te ontdekken welke e-bestelbus voor jouw bedrijf een alternatief is. Dan weet je ook meteen hoe het zit met subsidies en je maandlasten. Vul hier je kenteken in.

Wil je dit weten voor meer bestelauto’s of -bussen uit je wagenpark? Uit welke elektrische alternatieven je kan kiezen, wat dat dan kost en welke subsidies er zijn? We zetten alles voor je op een rijtje. Neem gerust contact met ons op. Dan krijg je een persoonlijk rapport met advies van ons terug. Daar vragen we trouwens geen geld voor. We helpen je graag keuzes maken. Nu of later.

"Verduurzamen maakt ons aantrekkelijker voor nieuw talent én klanten." Telindus in Utrecht kiest voor elektrische leaseauto’s en andere duurzame keuzes

Stap 3: Kijk welke belastingvoordelen en subsidies er voor je zijn

De overheid stimuleert elektrisch rijden met regelingen en subsidies. Dat kan je financieel voordeel opleveren. Deze regelingen zijn er allemaal:

  • Met de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA) krijg je maximaal € 5.000 korting op een emissieloze bedrijfsauto. Lees meer over deze regeling.
  • MIA/Vamil investeringsaftrekken geven ondernemers belastingvoordeel bij investeringen in elektrische bestelbussen of oplaadpunten. Lees meer over investeren met belastingvoordeel.
  • Volledig elektrische bedrijfswagens zijn tot 2025 vrijgesteld van motorrijtuigenbelasting (BMR) en BPM.
  • Tot 2026 geldt nog een lagere bijtelling voor volledig elektrische bedrijfswagens.

Stap 4: Hoe zit het met laadcapaciteit op of bij de zaak?

Laat je informeren over de opties voor jouw organisatie. Zo kunnen ondernemers die gebruik willen maken van publieke laadpalen ‘langs de straat’ terecht bij de gemeente. Een andere optie is het inhuren van een bedrijf die de beheer en onderhoud verzorgt. De laadpalen zijn dan eigendom van de leverancier.

Overstappen hoeft echt niet ineens

De transitie naar volledig uitstootvrij vervoer klinkt ingewikkeld. Maar overstappen naar een compleet elektrisch wagenpark hoeft niet ineens. Begin met kijken wat allemaal al wel kan en wat daarbij komt kijken. Goedopweg geeft je graag tips, laat zien hoe je iets kan aanpakken en vertel wat het je oplevert. Daar vragen we geen geld voor. Want we zijn er om de drukke regio Utrecht beter bereikbaar én leefbaarder te maken. Dat doen we het liefst samen. Ook met jou. Voor jouw bedrijf en jouw medewerkers.

Beleidsteksten Elektrische Lease Auto

Om direct een praktische oplossing te bieden hebben we een document opgesteld met daarin een beleidstekst voor het aanbieden van een elektrische lease auto. De tekst kan, na aanpassing en juridische check worden ingezet als aanvulling op de arbeidsvoorwaarden of in een mobiliteitsplan.

-> Download de beleidstekst hier

Wil je verder met elektrisch rijden? Vragen mag altijd

Ben je benieuwd hoe elektrisch rijden voor jouw bedrijf uitpakt?

Eerste Hulp bij Mobiliteit

Wil jij de mobiliteit binnen jouw organisatie aanpakken? Dan zijn er zes belangrijke thema's op weg naar duurzaamheid en succes. Wij hebben voor jou de belangrijkste informatie per thema op een rijtje gezet. Als je je aanmeldt voor Eerste Hulp bij Mobiliteit, ontvang je precies de informatie waar jij geïnteresseerd in bent.

Vrouw die op een laptop aan het werk is in de trein
nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen?

  • Maandelijkse nieuwsbrief
  • Ontvang kennis, inzicht en inspiratie