Groene arbeidsvoorwaarden: dit zijn de voordelen

  • medewerkerstevredenheid
  • voldoen aan wet- en regelgeving
  • kostenbesparing
Publicatie
8 maart 2024
Laatst geupdate
11 juli 2024

Duurzaam ondernemen staat inmiddels bij bijna elke werkgever op de agenda. Misschien ben je het productieproces aan het verduurzamen, kijk je naar verantwoorde leveranciers of heb je zonnepanelen op het dak van je bedrijf. Goed bezig! Maar heb je ook weleens gedacht aan het aanbieden van groene arbeidsvoorwaarden? Die bieden veel voordelen: voor jou, voor je medewerkers én voor de planeet. Hieronder lees je hoe dat zit.

Man zit op een bankje in het park. Hij praat met een vrouw die tegen haar fiets aan leunt.

Wat zijn groene arbeidsvoorwaarden?

Met groene arbeidsvoorwaarden stimuleer je duurzaam gedrag onder je medewerkers. Denk hierbij aan het aanbieden van OV-abonnementen, een fietsplan, elektrische (deel)auto’s en gunstige voorwaarden voor hybride werken. En dit gaat dan alleen nog maar over duurzame mobiliteit. Daarbuiten kun je nog veel meer arbeidsvoorwaarden vergroenen. Bijvoorbeeld door medewerkers tijd en geld te geven voor groene projecten binnen werktijd. Of ze te belonen als ze hun salaris op een duurzame bank ontvangen. Of door bomen te planten wanneer jullie een groot project hebben afgerond. Zo is er heel veel te bedenken waardoor jullie gezamenlijk een substantiële bijdrage leveren aan een gezondere planeet.

Twee derde van alle bedrijven in Nederland biedt al groene arbeidsvoorwaarden aan. En maar liefst 81% van de medewerkers wil graag groene arbeidsvoorwaarden. Alleen dat al is het invoeren waard! Er zijn nog meer voordelen:

1. Je trekt er nieuwe medewerkers mee aan én houdt bestaand personeel tevreden

Met groene arbeidsvoorwaarden laat je zien dat je organisatie toegewijd is aan de groene transitie. Zoals je hierboven al las, vindt een overgrote meerderheid van de medewerkers dit belangrijk. Veel potentiële werknemers kijken naar wat een bedrijf doet om de ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden. Zeker voor jongere werknemers kan het doorslaggevend zijn om te solliciteren bij je organisatie. Ook bestaande medewerkers hou je makkelijker aan boord als je groene arbeidsvoorwaarden aanbiedt.

2. Je voldoet op tijd aan wet- en regelgeving

Er komt steeds meer regelgeving om de CO2-uitstoot van bedrijven te verminderen. Halverwege 2024 moet je als werkgever bijvoorbeeld rapporteren aan de overheid hoeveel CO2 je bedrijf uitstoot met woon-werkverkeer en zakelijke ritten. Daarnaast gaan steeds meer gemeentes over op milieuzones. Dat betekent dat je medewerkers niet zomaar overal kunnen komen met een dieselauto of zware benzineauto. De regels vanuit de EU worden steeds strenger, dus je kunt maar beter op tijd beginnen. Daarmee geef je jezelf de ruimte om de groene arbeidsvoorwaarden zodanig voor te bereiden dat ze goed passen bij je bedrijf. En om draagvlak te vinden onder je medewerkers. Ook het implementeren ervan heeft tijd nodig. Wacht dus niet te lang en ga nu al aan de slag om voorbereid te zijn voor de toekomst.

3. Je bespaart er kosten mee

Groene arbeidsvoorwaarden kunnen ook financieel voordelig zijn. Bijvoorbeeld: Met het aanbieden van gunstige fietsregelingen, OV-passen en deelvervoer haal je je medewerkers uit de auto. Zakelijke ritten en ritten van en naar huis worden duurzamer. Niet alleen scheelt je dat als bedrijf een boel parkeerkosten, maar ook stap je af van de kostbare kilometervergoeding. Verder zijn leaseauto’s inmiddels relatief duurder geworden, omdat mensen sinds de lockdowns veel meer thuis werken. Daardoor staan veel leaseauto’s een groot deel van de week werkeloos voor de deur. Tijd om daar verandering in te brengen!

Beginnen met groene arbeidsvoorwaarden? Onze mobiliteitscoaches helpen je graag kosteloos op weg.

of
Vrouw die op een laptop aan het werk is in de trein
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van duurzame mobiliteit?

  • Ontvang kennis, inzicht en inspiratie
  • Maandelijkse nieuwsbrief