Parkeren met beleid: 6 ideeën om zelf je parkeerbeleid te sturen

Publicatie
21 december 2022
Laatst geupdate
4 april 2024

Iedereen gegarandeerd een parkeerplek voor de deur? Dat is tegenwoordig niet zo vanzelfsprekend. De ruimte is schaars en parkeren duur. Hoe zorg je dat vraag en aanbod weer bij elkaar komen? Hoe verlaag je de kosten en verminder je frustratie en stress bij je medewerkers en bezoekers? Goedopweg helpt mkb’ers graag vooruit met advies en praktische tips. Dus laten we snel beginnen met 6 ideeën om je parkeerbeleid te laten slagen!

Minder parkeerplekken een optie?

Extra parkeerplekken op je terrein realiseren of meer parkeerruimte huren. Dat is de makkelijkste manier om een tekort aan plekken aan te pakken. En ook meteen de duurste optie. Je bent dan van het gezeur af, maar voor hoelang? Je kunt je portemonnee niet blijven trekken. En meer parkeerplaatsen leidt ook tot meer autogebruik. De vraag is dus ook of je meer parkeerplekken wel móét willen. 

Vergeet ook de werkkostenregeling (WKR) niet. Zeker als je ergens anders parkeerruimte huurt. De belastingdienst ziet parkeerkosten als verkapt loon als medewerkers hun eigen auto op een plek parkeren waarvoor jouw bedrijf niet verantwoordelijk is. 

Grenzen stellen: wie parkeert wel en wie niet?

Je kunt heldere afspraken maken. Wie krijgt wel of geen parkeerplaats, en waarom? Geef je geen parkeerplaats meer aan iemand die de woon-werkafstand ook kan fietsen? Doe je hetzelfde voor medewerkers waarvoor openbaar vervoer een goed alternatief is? Of denk je andersom? Dat je kijkt naar wie de auto wél mag parkeren. Bijvoorbeeld alleen carpoolers, iemand die elektrisch rijdt of lichamelijke klachten heeft. Grenzen stellen is een optie in je parkeerbeleid. Dat vraagt om een duidelijke visie en een goede onderbouwing. Een mobiliteitscoach van Goedopweg kan hierbij helpen. 

Vraag de gratis mobiliteitsscan aan

Weten hoe iets beter kan, begint met inzicht. Vraag de Goedopweg mobiliteitsscan aan. Dat kost je niets, maar is een prima startpunt om aan de slag te gaan met je parkeerbeleid. Ontdek aan welke knoppen van je mobiliteitsbeleid je kan draaien en wat het effect is. 

Kiezen voor betaald parkeren

Parkeren is nooit gratis. Al denken je medewerkers dat misschien wel. Een parkeerplaats kost gemiddeld € 1.000 per jaar. En in de stad lopen die kosten nog verder op. Met betaald parkeren invoeren verdien je (een deel van) de parkeerkosten terug. Er zijn ook bedrijven die spelregels voor betaald parkeren invoeren. Medewerkers die dicht bij de zaak wonen betalen bijvoorbeeld meer voor een werkplek. Of alleen carpoolers of medewerkers die echt niet zonder auto kunnen, mogen gratis parkeren. 

Deel een rit en parkeerplek

Op een carpoolplek parkeren en samen met je collega verder rijden in één auto. Ook dat scheelt parkeerplekken.

Samen onderweg

Carpool-apps

Met deze drie handige apps is carpoolen zo geregeld!

Carpool-apps

Flexibel inspelen op parkeerbehoefte en geen parkeerplek onbenut laten

Je kan in je parkeerbeleid vraag en aanbod beter op elkaar laten aansluiten. Met superhandige parkeermanagementsystemen en apps speel je flexibel in op de parkeerbehoefte. Toogethr en Empaction geven je bijvoorbeeld slim inzicht in de bezetting en het optimaal beheer van parkeerplekken. Zo gebruik je een parkeerplek op één dag meerdere keren. Medewerkers reserveren hun parkeerplek in een online portaal en zien meteen wanneer er plekken vrij zijn. Met een QR-code, bedrijfspas of via kentekenherkenning rijden ze zó de parkeergarage in of je parkeerterrein op. En ken je de app Appjeplekje? Hiermee zijn medewerkers en bezoekers met één klik zeker van een parkeerplek. 

Wat verder weg parkeren is soms dichterbij dan je denkt

Stel, je zit met je bedrijf in het centrum van Utrecht. Op straat parkeren is duur en op de paar parkeerplaatsen die je hebt, staan auto’s van collega’s. Klanten klagen. Kijk dan eens of je medewerkers gratis of goedkoper wat verder weg kunnen parkeren. Bijvoorbeeld in een P+R. Dat staat voor Parkeren en Reizen en werkt heel simpel. Je parkeert de auto bij een P+R aan de rand van de stad en reist verder met het openbaar vervoer, een deelfiets of lopend. Dat scheelt kosten en je mensen zijn ook nog even lekker in beweging. Dubbele winst! 

Op deze kaart vind je alle P+R plekken in de regio Utrecht.

Kom met aantrekkelijke alternatieven voor reizen met de auto

Je kunt ook nadenken over alternatieven voor de auto. Reizen kan immers flexibeler, duurzamer en gezonder. Daar hebben medewerkers vast ook ideëen over. Wat hebben ze nodig om vaker te fietsen, met de trein of de bus te gaan? Geef ze de ruimte om mee te denken. Goed voor je medewerkers die meer vrijheid hebben om te kiezen hoe, waar en wanneer ze reizen. Goed voor je zakelijke portemonnee, omdat het reiskosten, parkeerkosten en zelfs ziektekosten scheelt. Goed voor het milieu, want zo laten we minder schadelijke stoffen achter. Goed geregeld, goed voor elkaar! 

Een frisse blik op je parkeerbeleid

Wil je aan de slag met een flexibeler en kostenefficiënter parkeerbeleid? Je medewerkers duurzamer laten reizen? Goedopweg helpt je vooruit. Vraag de gratis mobiliteitsscan aan. Of plan even een halfuurtje in de agenda van mobiliteitscoach Tobias. Stel alle vragen die je hebt. Dan komen jullie er samen vast wel uit!

Onze mobiliteitscoaches helpen je graag.

of

Eerste Hulp bij Mobiliteit

Wil jij de mobiliteit binnen jouw organisatie aanpakken? Dan zijn er zes belangrijke thema's op weg naar duurzaamheid en succes. Wij hebben voor jou de belangrijkste informatie per thema op een rijtje gezet. Als je je aanmeldt voor Eerste Hulp bij Mobiliteit, ontvang je precies de informatie waar jij geïnteresseerd in bent.

Een man zit thuis op de bank met een laptop op schoot.
nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen?

  • Maandelijkse nieuwsbrief
  • Ontvang kennis, inzicht en inspiratie