Dubbel ruimtegebruik met Solar Carports

Publicatie
29 april 2021
Laatst geupdate
18 januari 2024

Parkeren en tegelijk zonne-energie opwekken en zo optimaal gebruik maken van de ruimte. Dat kan met Solar Carports, overkappingen met zonnepanelen. Provincie Utrecht stelt hiervoor een online applicatie beschikbaar waarmee eigenaren van parkeerterreinen snel kunnen zien of het plaatsen van Solar Carports interessant voor hen is.

Analyse

Via de applicatie Park the sun kunnen eigenaren van parkeerterreinen snel een analyse maken om te zien hoeveel energie ze hiermee duurzaam kunnen opwekken en wat de investeringskosten zijn. Ook kunnen zij uitzoeken op welke manier of met welke subsidies zij de business case interessant kunnen maken. Zij kunnen hierbij ook andere mogelijkheden meenemen, zoals bijvoorbeeld het plaatsen van laadpalen voor elektrische auto's.

Voor iedereen

De applicatie is voor iedereen toegankelijk. Zo kunnen naast gemeenten ook inwoners, energiecoöperaties en projectontwikkelaars kijken welke locaties interessant zijn om met Solar Carports meer duurzame zonne-energie op te wekken.

Dubbel ruimtegebruik

Het overkappen van parkeerterreinen met zonnepanelen is een interessante optie in de zoektocht naar geschikte locaties voor duurzame energie. Naast zonnepanelen op daken, en bijvoorbeeld zonnevelden, zoekt provincie Utrecht naar andere mogelijkheden om voldoende energie duurzaam op te wekken en slimme combinaties te maken. Overkappingen met zonnepanelen zorgen voor dubbel ruimtegebruik. Bijkomend voordeel is dat auto's beschut staan tegen regen en hagel en op een zonnige dag zorgt de overkapping voor schaduw.