Leidraad Gebiedsontwikkeling & Smart Mobility vernieuwd

Publicatie
14 november 2023
Laatst geupdate
18 januari 2024

De wijk van de toekomst is leefbaar, duurzaam en bereikbaar. Een prachtig streven, maar in de praktijk blijkt dit vaak een uitdaging. Hoe integreer je (slimme) mobiliteit vroegtijdig en integraal in de gebiedsontwikkeling van je gemeente? MRA-platform Smart Mobility heeft hiervoor een handige gids uitgebracht: Gebiedsontwikkeling & Smart Mobility.

Een hand die het portier van een deelauto opent.

Inhoud

In deze tweede editie staan veel ‘Lessons Learned’ die gebruikt kunnen worden in de planvorming.

De richtlijn behandelt de mogelijkheden die smart mobility biedt bij het ontwerpen van nieuwe wijken en voorziet in praktische richtlijnen voor diverse onderwerpen die worden behandeld.

Het eerste deel geeft een overzicht van de context en de fundamenten van gebiedsontwikkeling en smart mobility. Daarna worden de definities van smart mobility, mobiliteit in bredere zin en het proces van gebiedsontwikkeling besproken. Dit geeft inzicht in onze benadering van deze onderwerpen.

Ten slotte wordt de rol van data bij het integreren van smart mobility in gebiedsontwikkeling besproken.

De leidraad is vooral gericht op projectmanagers en mobiliteitsadviseurs van gemeenten. Tegelijkertijd biedt het ook waardevolle inzichten voor vastgoedorganisaties en mobiliteitsaanbieders waar gemeenten mee samenwerken in gebiedsontwikkelingen.

Samenwerking

Goedopweg heeft samen met U-Ned namens de regio Utrecht bijgedragen aan deze herziene richtlijn. Hierin worden ook de casestudies over de Merwedekanaalzone en de geplande nieuwbouw Bunnik Kersenweide behandeld.

Wij vinden het belangrijk om samen na te denken over buurten die niet alleen fijn zijn om in te wonen en duurzaam zijn, maar ook makkelijk bereikbaar dankzij slimme mobiliteitsoplossingen.

We bevelen het lezen van de leidraad dan ook van harte aan!

Vrouw die op een laptop aan het werk is in de trein
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van duurzame mobiliteit?

  • Ontvang kennis, inzicht en inspiratie
  • Maandelijkse nieuwsbrief