Reisstijlen bewoners Utrecht West en Noordwest onderzocht

Publicatie
31 januari 2019
Laatst geupdate
18 januari 2024

Maar liefst 7.000 inwoners van Utrecht West en Utrecht Noordwest deden de afgelopen periode een reisstijltest. Ze ontdekten hun eigen reisstijl: pak je uit gewoonte eigenlijk altijd de auto? Of ben je die sportieve fietser die alle weersomstandigheden trotseert? De reisstijltest is onderdeel van de ontwikkeling van de Westelijke Stadsboulevard, waar samen met bewoners wordt gewerkt aan een goed bereikbare en aantrekkelijke wijk om te wonen.

Veel gemotiveerde en praktische reizigers

Het merendeel van de 7.000 deelnemers (37,8%) blijkt van het type ‘gemotiveerde reiziger’. Deze reiziger staat open voor informatie over klimaatverandering en is gemotiveerd de auto wat vaker te laten staan. Hoewel de bus uit praktische overwegingen meestal geen oplossing is, heeft de gemotiveerde reiziger wel de intentie vaker te lopen of te fietsen. De tweede plaatst is toegewezen aan de Praktische reiziger (26%), welke zijn keuze laat afhangen van de omstandigheden. Lopen en fietsen heeft veelal de voorkeur, omdat het net zo praktisch is en omdat het qua snelheid, kosten en gemak wint van de auto. De keuzes die de Praktische reiziger maakt, passen binnen zijn of haar verplichtingen en mogelijkheden.

Bewuste autoloze reizigers

15% van de deelnemers kreeg de uitkomst 'bewuste autoloze geëindigd'. Deze reiziger heeft het niet zo op auto’s en ziet het autoverkeer liever afnemen. Reizen met bus en tram vinden ze relaxed, maar liever nog fietsen of lopen ze. Het is niet alleen gezond, het geeft ook een gevoel van vrijheid. Andere reisstijlen die naar voren kwamen waren de 'imago reiziger' (10%), de 'ontevreden reiziger' (4%), de 'autoverlanger', de 'fanatieke autogebruiker' (beiden 3%), en tot slot de OV-gebruiker (1%).

Ik ben dolblij! Wie had dat gedacht, normaal win ik nooit wat!

Alternatief vervoer testen

De reisstijl test vormt de basis voor de mobilliteitsaanpak in dit gebied. Binnenkort worden de bewoners uitgenodigd om zich aan te melden voor het testen van alternatief vervoer. Vier gelukkige bewoners mogen in april een maand lang een voor hen ander vervoermiddel testen.

Iemand die nu al over een nieuw vervoermiddel beschikt is Ramola. Zij won de Gazelle fiets die werd verloot onder de deelnemers aan de reisstijltest!