Utrechtse gemeenten werken samen aan de toekomst van mobiliteit

Publicatie
16 juni 2023
Laatst geupdate
18 januari 2024

Het eerste Werkatelier quick-wins Gebiedsontwikkeling & Deelmobiliteit vond 7 juni plaats bij de gemeente Woerden. Beleidsadviseurs uit gemeenten en de provincie Utrecht kwamen samen om ideeën te delen over hoe ze deelmobiliteit kunnen gaan toepassen in de regio.

Terugblik Werkatelier Quickwins Gebiedsontwikkeling & Deelmobiliteit

Deelmobiliteit als reisoptie is nu nog lang niet overal beschikbaar. De wens is echter wel bij veel gemeenten om bijvoorbeeld een elektrische deelauto, of fiets, als keuze aan te bieden aan reizigers. Maar hoe organiseer je dat? Er zijn wel opties en ideeën maar deelmobiliteit als concept, staat in veel gemeenten nog wel in de kinderschoenen. Dit werkatelier is georganiseerd door Goedopweg  samen met de gemeente Woerden om bij te dragen aan de regionale groei van deelmobiliteit, hubs en Mobility as a Service (MaaS) voor de Regio Utrecht.

Ervaringen en uitdagingen delen

Tijdens het werkatelier stond centraal het uitwisselen van ervaringen en kennis. Gemeenten deelden ook hun vragen en uitdagingen op dit vlak, zowel van lopende projecten als van toekomstplannen. Er werd besproken hoe overheid en projectontwikkelaars kunnen samenwerken en hoe de behoeften van bewoners en gebruikers van mobiliteitsdiensten kunnen worden geïntegreerd.

Goedopweg deelde enkele quick-wins over deelmobiliteit bij gebiedsontwikkeling en Bram Veldhuis (OnzeAuto) gaf een inspirerende presentatie over een voorbeeld project over deelauto’s in Leeuwarden. Afsluitend ging men nog lopend op expeditie naar het stationsgebied van Woerden om de theorie naast de praktijk te leggen. In dit gebied worden veel nieuwe woningen gebouwd de komende jaren. De vraag is dan hoe richt je de infrastructuur en mobiliteit zo goed mogelijk in. En zo is er na een informatieve ochtend, een eerste stukje van het lege vel rondom deelmobiliteit ingekleurd.

Komende twee jaar samen stappen zetten in de regio Utrecht

Het werkatelier Quick-Wins voor Gebiedsontwikkeling & Deelmobiliteit is pas het begin van een reeks van bijeenkomsten. In de komende twee jaar zullen er nog meer bijeenkomsten, workshops en samenwerkingen plaatsvinden om de regionale groei van deelmobiliteit, hubs en MaaS verder vorm te geven. Samen wordt er zo gewerkt aan een duurzame toekomst van mobiliteit en maken we de drukke regio Utrecht beter bereikbaar én beter leefbaar.

De data van de volgende werkateliers:

  • 13 of 20 September 2023: Expeditie Antwerpen
  • 11 Oktober: Meetup met de markt
  • 29 November: Juridische en bestuurlijke kant van deelmobiliteit (Amersfoort)

Ken je de kosteloze kennisvideo's deelmobiliteit al?

Hoe werkt dat met die deelfietsen en auto's? Meer basiskennis over deelmobiliteit, maar beperkte tijd in je agenda? Dan hebben wij voor jou en je collega’s de oplossing! In 6 online video’s van ongeveer 10 minuten wordt alles uitgelegd wat je moet weten.
Interesse?

Portretfoto Menno Bloem
Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen of meer weten over de werkateliers? Schrijf je dan in voor onze deelmobiliteit nieuwsbrief. Als je andere vragen hebt, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen

Schrijf je in voor onze deelmobiliteit nieuwsbrief