Wat verandert er in 2024: ov

Publicatie
2 januari 2024
Laatst geupdate
18 januari 2024

Vanaf 2024 worden ov-abonnementen voor werkgevers aantrekkelijker om aan te bieden, dankzij vereenvoudigde fiscale regels. Dit is jouw kans om bij te dragen aan duurzame mobiliteit en het reisgemak van je medewerkers te vergroten.

Vrouw die in de trein op haar laptop werkt

Wat verandert er?

  • Eenvoudigere regels: vanaf 2024 wordt de administratie voor ov-abonnementen eenvoudiger. Dankzij de gerichte vrijstelling hoef je je geen zorgen te maken over loonheffingen op deze abonnementen, zolang ze maar ook voor het werk gebruikt worden. Dit betekent dat je als werkgever niet langer hoeft na te gaan of een abonnement meer voor privé- of werkdoeleinden wordt gebruikt.
  • Minder papierwerk: de nieuwe regelgeving schrapt de vereiste om de kosten van ov-abonnementen te vergelijken met losse reiskosten. Dit bespaart je als werkgever veel tijd en moeite, aangezien je niet langer complexe berekeningen hoeft te maken of uitgebreide administratie hoeft bij te houden.

In de praktijk

Stel, je werknemer reist dagelijks voor het werk van Amersfoort naar Utrecht. Met een maandelijks trajectabonnement van €127 wordt reizen voordeliger dan het kopen van losse kaartjes, die al snel €10,60 per reis kosten. Dit abonnement is al snel kosteneffectief, zelfs bij enkele keren reizen per week. Met de nieuwe regeling wordt het aanbieden van zo'n abonnement als arbeidsvoorwaarde niet alleen voordeliger maar ook administratief eenvoudiger voor jou als werkgever.

Wat kan jij doen?

  • Overweeg het aanbieden van ov-abonnementen als onderdeel van het arbeidsvoorwaardenpakket.
  • Stimuleer het gebruik van het openbaar vervoer onder je werknemers als onderdeel van een duurzaam mobiliteitsbeleid.

Voordelen voor jouw bedrijf

  • Profiteer van de verminderde administratieve last.
  • Bied een extra voordeel dat het dagelijks leven van je werknemers verbetert.
  • Versterk het imago van jouw bedrijf op het gebied van duurzaamheid.

Wil je meer weten over de hoe je deze regeling kunt implementeren binnen jouw bedrijf? Plan kosteloos een digitaal half uurtje in met een van onze mobiliteitscoaches! Zelf aan de slag? Meld je aan voor Eerste Hulp bij Mobiliteit!

Vrouw die op een laptop aan het werk is in de trein
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van duurzame mobiliteit?

  • Ontvang kennis, inzicht en inspiratie
  • Maandelijkse nieuwsbrief