Hier vind je alle veelgestelde vragen van Goedopweg, bijvoorbeeld over de P+R's, onze projecten en acties.
In Goedopweg werken de provincie Utrecht, de gemeenten Utrecht en Amersfoort, Rijkswaterstaat en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat samen aan een goede bereikbaarheid en leefbaarheid van de regio Utrecht. Meer informatie vind je op de pagina: Over ons.
Ontzettend veel! Goedopweg werkt aan campagnes die bijdragen aan een bereikbare en leefbare regio Utrecht. Hiervoor werken we aan een mix van innovatieve verbeteringen en projecten gericht op het vergroten van de keuzevrijheid van reizigers. Kijk voor een overzicht van onze projecten op de pagina: Portfolio.
Goedopweg realiseert op dit moment een welgetelde 9.900 spitsmijdingen per dag! Laat je inspireren en bekijk de resultaten pagina voor het meest recente overzicht van al onze behaalde resultaten.
Goedopweg is gehuisvest in het provinciehuis van Utrecht. En dat is te vinden aan de Archimedeslaan 6 in Utrecht.
Geweldige ideeën horen we graag! Stuur even een mailtje naar info@goedopweg.nl en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.
Leuk! Ontzettend fijn om te horen. Je kan om te beginnen natuurlijk deelnemen aan één van onze campagnes (zie onze actiepagina). Maar wil jij je nou op een andere manier inzetten voor de bereikbaarheid en leefbaarheid van jouw stad? Stuur dan even een mailtje naar info@goedopweg.nl en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.
Stuur voor alle brandende vragen over Goedopweg, onze projecten of andere info op de website een mail naar info@goedopweg.nl.
Dit kan door contact op te nemen met de servicedesk van de campagne waar je aan deelneemt.
Nee, je kan helaas niet tegelijkertijd aan meerdere acties van Goedopweg deelnemen.
De provinciale staten hebben zeven prioritaire doorfietsroutes gekozen op basis van verwacht gebruik, kosten en draagvlak bij de gemeenten. Deze routes worden nu als eerst aangelegd.Maar suggesties horen we graag via: info@goedopweg.nl.
De exacte inpassing ter plekke wordt altijd besproken met betrokkenen en belanghebbenden. De betrokken gemeenten informeren hun inwoners ruim van te voren om hen op de hoogte te brengen van de ontwerpenplannen en de uit te voeren werkzaamheden. Omwonenden worden dan uitgenodigd om te reageren op de ontwerpen en mee te denken over de beste inpassing en aanpak van de werkzaamheden in hun buurt.
De regio Utrecht is één van de drukste regio’s van Nederland. Dagelijks reizen er meer dan een miljoen mensen in, door of naar de regio Utrecht. Onder deze reizigers behoren ook steeds meer fietsers die voor woon-werkverkeer of recreatieve doeleinden de fiets pakken. De zeven doorfietsroutes moeten bijdragen aan de bereikbaarheid en aantrekkelijkheid van de regio Utrecht.
De locaties zijn gekozen omdat fietsers het meest gebruik zullen maken van deze routes. Het zijn directe verbindingen tussen woon-werklocaties, scholen, knooppunten. Er is draagvlak bij de gemeenten (de medewegbeheerders) en deze routes zijn relatief makkelijk en zonder heel hoge kosten (bijv. vanwege bruggen, tunnels etc.) zijn aan te passen.
Een doorfietsroute is een fietsroute vaker voorrang op autoverkeer en eerder groen bij verkeerslichten krijgen. Hiervoor worden bestaande fietsverbindingen verbeterd en aan elkaar verbonden. Zo wordt bijvoorbeeld het wegdek voorzien van comfortabel asfalt en waar nodig verbreed, zodat fietsers voldoende ruimte hebben. Ook wordt er veilige, duidelijke en herkenbare belijning/markering, bewegwijzering en verlichting aangebracht. De stoepranden zijn veilig en de doorfietsroute kent geen paaltjes en/of andere obstakels. De doorfietsroutes zijn voor alle fietsers bedoeld, ook de wat langzamere fietsers. “Snel” wil zeggen dat het een zo rechtstreeks mogelijke verbinding is, waarop je met zo min mogelijk oponthoud door kunt fietsen. Je hoeft niet per se hard te fietsen. Maar dat is hier wel mogelijk: de ontwerpen voor de doorfietsroutes houden rekening met een snelheid van 30 km per uur.
De gekozen route door/nabij kernen van De Bilt, Den Dolder Soest etc. verbindt meer woon- en werklocaties met elkaar en draagt in dat opzicht bij aan een betere bereikbaarheid van de regio Utrecht. Daarom is er voor deze route gekozen.
Dat zal niet veel anders worden dan nu. Het verschil is dat er meer fietsers langs komen. Naar verwachting circa 10% meer. De inrichting van de weg wordt per locatie goed bekeken op veiligheidsaspecten. De fietsers krijgen meer ruimte ten opzichte van de auto, er blijft voldoende ruimte voor voetgangers. De grens met private terrein verandert in principe niet.
Hierin wordt de landelijke richtlijn gehanteerd. Dat betekent dat speed pedelecs binnen de bebouwde kom op de autorijbaan fietsen en buiten de bebouwde kom over de doorfietsroute fietsen.
Ja, want: de paden worden verbreed, zodat er voldoende ruimte is om elkaar veilig te passeren. Hobbels, kuilen, scherpe randen en obstakels als paaltjes hekken en andere hindernissen worden weggehaald, voorrangsregels worden aangepast, evenals de belijning en markering. Deze nieuwe belijning is getest en wordt door weggebruikers als veiliger beoordeeld dan de situatie zoals die voorheen was.
De provincie draagt 65% bij in de kosten, de overige wegbeheerders (de gemeenten) 35%. In totaal investeert de provincie tot 2023 circa 40 miljoen. In totaal is de overheidsinvestering dus circa €55 miljoen.
Utrecht - Amersfoort (De Stijl), Utrecht - Veenendaal (Fietspad van de toekomst), Utrecht - Woerden, Utrecht - IJsselstein, Amersfoort – Baarn - Hilversum, Amersfoort - Veenendaal, Amersfoort - Bunschoten-Spakenburg
Een doorfietsroute is een fietsroute waarop fietsers vaker voorrang op autoverkeer en eerder groen bij verkeerslichten krijgen. Fietspaden en -stroken zijn breed genoeg en in asfalt of beton uitgevoerd. Zo kunnen fietsers snel, comfortabel en veilig doortrappen en zijn scholen, woonwijken, werklocaties en knooppunten per fiets nog beter bereikbaar.
Voor de doorfietsroutes worden bestaande fietsverbindingen verbeterd en aan elkaar verbonden, zodat fietsers ongehinderd kunnen doorfietsen.
Per aanbieder verschilt het testen. Sommige testcentra bieden alleen hun eigen merk aan, anderen bieden verschillende merken. Check de website van de aanbieder bij jou in de buurt voor meer informatie.
Ook dit verschilt per aanbieder. Bij sommige testcentra kan je een week de e-bike mee naar huis nemen tegen een bepaald bedrag. Dit bedrag wordt dan later verrekend als je besluit om de fiets te kopen. Bij andere mag je de fiets een dag proberen en is dit kosteloos. Vraag naar de voorwaarden bij de aanbieder van jouw keuze.
Jazeker, dit overzicht is niet uitputtend. Mis je een testcentrum waar je e-bikes en/of speed pedelecs in de regio Utrecht kan uitproberen? Dan voegen we deze graag toe. Geef de naam, het adres en de website aan ons door via info@goedopweg.nl.
We kennen verschillende 'smaken' in aanbod. Dit varieert van een kortlopend abonnement, leaseabonnement, tot een deelfiets. Elke kan interessant zijn voor een specifiek bedrijf, maar ook een combinatie en maatwerk zijn vaak mogelijk. Denk hierbij aan een fietsvloot of poulefietsen bij de werkgever. Dit zijn de verschillende 'smaken' van fietsaanbieders in de regio Utrecht:
Bedrijven kunnen gebruik maken van de fiscale regeling 'fiets van de zaak'. Per 1 januari 2020 is de regeling veranderd en is het voor werkgevers makkelijker geworden om hun medewerkers te laten profiteren van een fiets van de zaak.
Meer weten? Ga naar de informatie op rijksoverheid.nl.
Of download de hand-out 'fiscale regels voor het stimuleren van de fiets'.
Ja, dat is zeker mogelijk!
Via Ik fiets kun je een week lang gratis een e-bike of speed pedelec uitproberen. Je kunt die fiets ophalen bij een fietsenwinkel bij jou in de buurt.
Meld je aan via info@goedopweg.nl. Zet de naam van je bedrijf, soort aanbieder, je contactgegevens en website in de mail.
Goedopweg gaat onderzoek doen naar het verkeer op de Westelijke Stadsboulevard (WSB) en op de Noordelijke Randweg Utrecht (NRU).
We zetten ongeveer 120 camera’s neer. Die staan op verschillende plekken op en bij de trajecten, maar ook elders in de stad. De camera’s registreren de kentekens van de auto’s die voorbijkomen en veranderen dat kenteken meteen in een anonieme code.
Het onderzoek loopt van 1 tot en met 28 april 2021. De camera’s zijn op 1 maart al opgehangen.
De camera's staan op de volgende plekken:
We onderzoeken welke routes mensen rijden. En welke deeltrajecten zij kiezen. En ook hoe laat dat gebeurt. Uit deze informatie kunnen we meestal ook afleiden waarom er gereisd wordt.
Vanaf 2022 gaan we het hele traject van de WSB opnieuw inrichten. In de toekomst komen er veel nieuwe woningen in het gebied. Ook de NRU gaat op termijn veranderen. We willen niet dat u te veel last heeft van deze werkzaamheden. Daarom gaat Goedopweg het verkeer op die plekken aanpakken. Het doel is dat er minder auto’s rijden. In elk geval niet méér. En dat het verkeer beter wordt verdeeld over de dag. Om de beste maatregelen te kunnen nemen, willen we van tevoren zo veel mogelijk weten over het verkeer op deze trajecten.
Camera’s zien de kentekens die voorbij komen en zetten die direct om in een code. Zo zorgen we ervoor dat het onderzoek helemaal anoniem is. Daarna leggen we de gegevens van de camera’s naast elkaar. Zo kunnen we zien op welke trajecten dezelfde code voorbij is gekomen (zie afbeelding). Hieruit kunnen we afleiden waar de auto’s vandaan komen en waar ze naartoe gaan.
Alle kentekens worden direct omgezet in een code. Deze code wordt opgeslagen. Het kenteken zelf dus niet. Goedopweg kan dus ook niet achterhalen wie de eigenaar is van een bepaald voertuig.
Ja, die zijn er. Eén van de mogelijkheden is een enquête houden. Dan registreren we kentekens en vragen we bij de RDW op wie de eigenaar is van het voertuig. Die krijgt dan een enquête met vragen over welke route hij of zij heeft genomen, en met welk doel.
Deze methode is wettelijk toegestaan, maar we hebben er niet voor gekozen. Bij een enquête moet je juist wel de kentekens bewaren en er de eigenaar bij zoeken. Wij vinden dat in dit geval een te grote inbreuk op de privacy van automobilisten.
Een andere methode is het tellen van het verkeer met tellussen onder het wegdek. Maar daarmee krijgen we geen informatie over waar het verkeer vandaan komt en naartoe gaat, en welke route mensen nemen. Vandaar dat we ook daar niet voor kiezen.
Uit landelijke en lokale verkeerscijfers weten we dat meer dan driekwart van het verkeer hetzelfde is als voor corona, met twee grote uitzonderingen: de avondklok en het thuiswerken. Met die wetenschap in ons achterhoofd kunnen we goed analyseren voor welke trajecten en op welke tijdstippen de WSB gebruikt wordt en welke alternatieven we dan kunnen gaan bieden. We hebben het meten een hele tijd uitgesteld. Als we nog langer wachten kunnen we de resultaten niet meer verwerken in het beperken van de hinder. De werkzaamheden aan de WSB beginnen namelijk al in het eerste kwartaal van 2022.
Omdat we dan een nog beter beeld krijgen. We willen graag nagaan voor welke routes bestuurders de WSB en NRU gebruiken. Daarvoor is het nodig om op sommige plekken ‘uit te zoomen’.
Bijvoorbeeld: met de informatie van de camera’s op het Westplein, kunnen we zien hoe groot de groep is die (een stukje) over de WSB rijdt, en dan naar het Centrum gaat. En met de camera’s op de snelwegen aan de zuidkant van Utrecht (A12) en de noordwestkant (A2), kunnen we zien hoe vaak verkeer dat een langere afstand reist de WSB gebruikt.
Ja. In dit geval is een kenteken geen persoonsgegeven. De camera's zetten de kentekens direct om in een anonieme code. Het kenteken kan dus niet aan een persoon worden gekoppeld.
De Provincie Utrecht heeft de privacy van dit onderzoek laten beoordelen. We hebben een ‘Data & Privacy Impact Assessment (DPIA)’ opgesteld. Dat hebben we samen met de leverancier van de camera’s, Connection System, en de Gemeente Utrecht gedaan.
Ook hebben we een zogeheten ‘Verwerkersovereenkomst’ gesloten met Connection Systems. Daarin staan bijvoorbeeld afspraken over de beveiliging van de gegevens.
In beide documenten is bepaald hoe groot de risico’s zijn op ‘datalekken’ en op schending van privacy. Deze risico’s zijn beoordeeld als laag. Ook is vastgesteld dat we op een verantwoorde manier met de risico’s wordt omgaan. Dat komt door de methode die we in het onderzoek gebruiken, en door de goede digitale beveiliging.
In dit onderzoek is het niet mogelijk om aan te geven dat u niet mee wil doen. Daarvoor zouden we u namelijk juist wél moeten registreren.