“Hybride werken is de toekomst, maar hoe zorg je voor de onderlinge verbintenis tussen werknemers?”

Thuiswerken afwisselen met werken op kantoor, dat vraagt om een goede samenwerking tussen werkgever en werknemer. Bij CNV weten ze dat als geen ander en wordt er intensief samengewerkt om van hybride werken een succes te maken. CNV is dé vakbeweging van en voor werkend Nederland. Een beweging die relevant wil zijn voor alle werkenden en wil aansluiten met datgene wat er nodig is op de werkvloer. Verbinding staat voorop. Samen met collega’s wordt er voortdurend gewerkt aan vernieuwing en worden er nieuwe vormen van producten en diensten ontwikkeld. . Deze manier van werken heeft geleid tot nieuwe inzichten met betrekking tot het mobiliteitsbeleid. Bij detransitie naar hybride werken komen verschillende vraagstukken kijken. Hoe kunnen we het beste gaan samenwerken? Hoe verdelen we onze tijd tussen thuis en kantoor? En welke vaardigheden en technologie hebben we daarvoor nodig?

Hybride werken is geen doel op zich

Hybride werken vraagt om nieuwe manieren om met elkaar in contact te komen. CNV wil de verschillende manieren van samenwerking zo goed mogelijk benutten. . Als werkgever kiezen zij voor een structureel andere manier van werken. Werk, overleg en locatie staan daarbij centraal, maar er wordt vooral doel- en taakgericht gewerkt. Hoe ga je de prestaties van mensen op een objectieve manier evalueren, als een deel van hen op kantoor is en een deel vaker thuis zal blijven? Hoe zorg je ervoor dat iedereen zich onderdeel voelt van het team, als maar een deel van het team doordeweeks samen is. En hoe gaan mensen groeien en van elkaar leren in een hybride setting?

CNV

Efficiënter samenwerken in multidisciplinaire teams

CNV faciliteert het zelforganiserend vermogen om in (multidisciplinaire) teams, gemakkelijker resultaten te bereiken. En laat zien hoe de voordelen van hybride werken succesvol te realiseren zijn, met primaire focus op werknemers.

Doordat de werknemers voornamelijk hybride werken, kan er snel onderling afgestemd worden met elkaar. Geen eindeloze lange (offline)meetings, maar doelgericht online overleg, wat de samenwerking over alle afdelingsgrenzen stimuleert.

Door hybride te werken bereik je ook meer klanten en werknemers. Denk aan: webinars, trainingen, online meetings en events. Mensen hoeven niet meer ver te reizen en sluiten gemakkelijker aan. We raken steeds meer gewend aan online informatie ophalen en te delen.

Betere werk-privé balans

Dit verhoogt het werkplezier van zowel de medewerkers als werknemers. Er is meer autonomie, flexibiliteit en productiviteit en er hoeft minder gereisd te worden. Naast het verhogen van het werkplezier, verhoogt het ook de vitaliteit van werknemers. CNV creëert daardoor een betere balans tussen werk en privé.

Door te experimenteren krijg je de beste inzichten en is het noodzaak om voortdurend te blijven ontwikkelen. CNV is niet bang om te experimenteren en te falen, want zo krijgen zij de beste inzichten in wat het beste werkt voor hun organisatie.

Hybride werken plan

Waar moet je rekening mee houden bij het doorvoeren van een hybride werkplan? In onderstaande infographic wordt hier dieper op in gegaan.