Grootste werkgevers in Utrechts stationsgebied gaan aan de slag met aanpak tegen hyperspits
In 2022 hebben de Belastingdienst, Gemeente Utrecht, Movares, Nederlandse Spoorwegen, ProRail, Rabobank, VodafoneZiggo en de Volksbank afspraken gemaakt om hun CO2 uitstoot in 2025 te halveren. Ze wilden jaarlijks 11.000 ton CO2 besparen en zo ook helpen om het gebied rond het drukste station van Nederland bereikbaar te houden. Op 20 juni staken de grootste werkgevers in het stationsgebied de koppen bij elkaar en kijken ze waar ze nu staan.
Extra inzetten op fietsforenzen
De afgelopen twee jaar hebben de grote werkgevers nauw samengewerkt met ondersteuning van Goedopweg. En zijn ze ieder aan de slag gegaan met hun eigen mobiliteitsbeleid. De meerderheid van de werkgevers stimuleert inmiddels ov-gebruik boven de auto. Ook groeit het aantal fietsende forenzen. Er komen nu 200 extra mensen op hun fiets naar het werk. De komende jaren zetten de werkgevers in op fietsstimulering om het beoogde aantal van 2600 extra fietsers te halen.
Hyperspits op dinsdag en donderdag
Bijna alle werkgevers omarmen flexibel werken, waarbij werknemers niet verplicht naar kantoor hoeven te reizen. Gemiddeld werken werknemers de helft van hun werktijd thuis en de andere helft op kantoor. Het blijft een uitdaging om kantoorbezoek te spreiden. Er zijn pieken op dinsdag en donderdag en de vrijdagen zijn rustig. De werkgevers werken daarom verder aan een spreiden en mijden-aanpak tegen de hyperspits.
Irma Winkenius, regiodirecteur NS: ‘’Ook NS merkt dat de dinsdag en donderdag populaire kantoordagen zijn. Naast de populaire dagen, zien wij ook dat reizigers vaak op hetzelfde tijdstip de trein nemen. Hierdoor kan het erg druk zijn in de trein. Daarom is NS een groot voorstander van spreiden: gedurende de dag, maar ook gedurende de week. Door te spreiden kunnen alle reizigers comfortabel met ons reizen en zijn ze verzekerd van een zitplaats.’’
Collectieve beweging richting een duurzame toekomst
Goedopweg faciliteert en helpt om onderlinge verbindingen tussen bedrijven te versterken. Aansluitend op het bestuurlijke meetmoment organiseert Goedopweg een kennissessie over duurzame mobiliteit voor alle organisaties in het stationsgebied. Om organisaties inzicht te geven in de huidige ambitie en mee te nemen in de uitdagingen en kansen die voor ons liggen. En om te inspireren door van elkaar te leren en zo de collectieve beweging richting een duurzame toekomst te versterken.
Marco te Brömmelstroet inspireerde de werkgevers tijdens de sessie:
Wonen, werken, reizen en recreëren: het Stationsgebied Utrecht is het toneel van miljoenen reisbewegingen. Veilige en duurzame mobiliteit staat op nummer 1 als ambitie voor de gebiedsaanpak.
Samenwerken aan een duurzaam bereikbaar Stationsgebied