Nog dit jaar Registratieklaar. Op weg naar minder CO2-uitstoot bij zakelijk- en woon-werkverkeer.

Publicatie
24 mei 2023
Laatst geupdate
18 januari 2024

Veel organisaties willen bijdragen aan een schonere wereld. Vanuit een persoonlijke ambitie of vanuit de missie. De CO2-uitstoot van zakelijke kilometers én woon-werkverkeer zorgt voor bijna de helft van de totale uitstoot van personenauto’s. Reden genoeg om samen te kijken hoe we die uitstoot kunnen verminderen. Dat is goed voor ons allemaal en helpt jou als organisatie om duurzame ambities waar te maken.

Een perron bij zonsondergang met een voorbij razende trein

Begin op tijd. Registratie is verplicht vanaf 1 januari 2024

Registratie van de reisbewegingen is de eerste stap. Want pas als je weet hoeveel CO2 jouw medewerkers bij hun reizen produceren, weet je of en hoe je de uitstoot kan verminderen.

Daarom dienen alle organisaties met 100 of meer medewerkers vanaf 1 januari 2024 die reisbewegingen te registeren. Dit is de rapportageverplichting werkgebonden personenmobiliteit (WPM).

Die registratie is verplicht. Dat hebben werkgevers samen met de overheid besloten. Vanuit het idee dat de cijfers een mooie stok achter de deur zijn om met CO2-uitstoot aan de slag te gaan. Er komt (voorlopig) geen norm voor een maximale uitstoot per medewerker omdat veel organisaties uit zichzelf al maatregelen willen nemen.

44% van alle CO2-uitstoot personenmobiliteit is woon-werk-zakelijk, dus daar is op het gebied van duurzaamheid veel te winnen.

Marco Martens, Duurzame Mobiliteit, Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

Vrijwillig rapporteren

In 2023 geldt de verplichting om te rapporteren nog niet. Je kunt vanaf 16 mei 2023 wel vrijwillig gegevens indienen. Alle organisaties mogen dat doen, ook die met minder dan 100 medewerkers. Zo ontdek je wat de CO2-uitstoot is van de werkgebonden personenmobiliteit van jouw organisatie.

Gegevens die je indient worden geanonimiseerd gebruikt voor onderzoek als je daarvoor in het online formulier toestemming geeft.

Waar moet je als werkgever rekening mee houden?

We hebben hiervoor een stappenplan opgesteld. Na het lezen van dit stappenplan weet je wat de rapportageverplichting werkgebonden personenmobiliteit (WPM) inhoudt, waarom we dit doen én hoe je er stap voor stap voor zorgt dat je ‘registratieklaar’ bent ‘voor het einde van het jaar’.

Registreren? We helpen je

Welke gegevens je nodig hebt, staat in de handreiking die je hieronder kan downloaden. Daar staan ook tips in hoe je de gegevens verzamelt. Je hebt bijvoorbeeld deze gegevens nodig:

  1. Het totaal aantal gereisde kilometers van alle medewerkers samen.
  2. Het totaal aantal gereisde kilometers verdeeld over het soort vervoermiddel en het soort brandstof.

Je hoeft niet zelf de CO2-uitstoot te berekenen. De registratie is zo gemaakt dat je de meeste cijfers gemakkelijk uit je systemen kan halen. Het is dus niet nodig om een aparte administratie op te zetten.

Werknemer wacht bij de tram
Handreiking voor werkgevers

Het ministerie van IenW heeft een uitgebreide handreiking gemaakt die je helpt met de jaarlijkse rapportageverplichting. Je krijgt praktische tips en methodes aangereikt om binnen jouw organisatie aan de gevraagde gegevens te komen.

Download de handreiking

Nog dit jaar Registratieklaar, ingewikkeld?

Registeren is verplicht vanaf 1 januari 2024. Ingewikkeld? Dat hoeft niet. Als je maar op tijd begint. Voor vragen over hoe je de rapportage invult, en voor het doorgeven van de gegevens, kan je terecht bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland:

Wij staan klaar om je te adviseren. Bijvoorbeeld over hoe je de gegevens makkelijk verzamelt, maar ook welke waardevolle inzichten je eruit haalt.

Aan de slag met de vermindering van de CO2-uitstoot? We helpen je graag het verschil te maken.