Goedopweg deelt mooie resultaten MaaS-pilot tijdens landelijke Conferentie 'MaaS, hubs en deelmobiliteit’

Publicatie
27 februari 2023
Laatst geupdate
18 januari 2024

De afgelopen 5 jaar is er ervaring opgedaan met Mobility as a Service. MaaS gaat over het plannen, boeken en betalen van al het mogelijke vervoer via apps. De pilot in Utrecht was een van deze 7 landelijke pilots. Duizenden inwoners hebben gebruik gemaakt van de MaaS-dienst Gaiyo in Leidsche Rijn, Vleuten - De Meern en in het gebied van de Westelijke Stadsboulevard. Ook is geëxperimenteerd met een MaaS aanbod voor studenten. Het gebruik en aanbod van deelmobiliteit staat nog in de kinderschoenen. Er is nog veel te ontdekken en uit te proberen. Tijdens de conferentie op 16 februari was er aandacht voor een breed scala aan onderwerpen.

Een jonge man pakt een deelfiets uit de stalling.
Deelvervoer in het straatbeeld van Utrecht

Deelsessie; 'Voorbij aan de MaaS Pilot, hoe gaan we verder in de regio Utrecht?'

Goedopweg begeleidde tijdens de conferentie de deelsessie 'MaaS, hubs en deelmobiliteit - mobiliteitsvernieuwing in slimme, duurzame steden' op 16 februari: Voorbij aan de MaaS Pilot, hoe gaan we verder in de regio Utrecht?

Programmamanager Esther de Lange (Goedopweg), projectleider Mark Verbeet (Goedopweg) en Lucien Groenhuijzen, directeur van MaaS-app aanbieder Gaiyo, lieten de belangrijkste pilot-resultaten zien en deelden de aanpak.

Daarna was het tijd om ideeën uit te wisselen. Dit ging vooral over de marktwerking met als centrale vraag: Waar wringt het nu nog om als overheden en marktpartijen MaaS-diensten succesvol te kunnen laten groeien?

‘Ik ben heel erg dankbaar dat we dankzij de goede samenwerking met Gaiyo en de gemeente Utrecht tot deze mooie resultaten zijn gekomen en dat we echt een stap vooruit hebben gezet in het stimuleren van deelvervoer in de stad Utrecht. De eerste opening van de officiële deelhub met landelijke MaaS identiteit met het bezoek van de staatssecretaris Heijnen zie ik daarbij eveneens als hoogtepunt. Maar ook het feit dat we een pilot groep studenten zo enthousiast hebben gekregen om mee te doen met de deeltegoed actie. Het filmpje van de student die ook heeft meegedaan met de actie geeft hier een mooi beeld van. Ook al hebben we het in vergelijking met de andere pilots best goed gedaan, het ging zeker niet allemaal vanzelf. Zo hadden wij net als de andere pilotregio’s last van de lockdown-effecten, maar na de inzet van verschillende stimuleringscampagnes, ging het echt goed lopen in Leidsche Rijn. Mede dankzij de actieve inzet van Gaiyo. Nu de pilotfase ook landelijk is afgerond, kijk ik met een nieuwsgierige blik naar de vervolgstappen, waarbij we als Goedopweg hopelijk weer een mooie rol kunnen vervullen met de ervaringen die we hebben opgedaan.’

Esther de Lange

Programmamanager

Student Louana laat zien hoe ze met deelvervoer reist via de Gaiyo app

Hoe verder?

Op dit moment wordt er een evaluatie uitgevoerd, en wordt er een handelingsperspectief ontwikkeld voor de verdere groei van het MaaS ecosysteem en de rol van de markt en de overheden daarin. Beide rapporten zijn vanaf juni beschikbaar. Mede op basis hiervan zal binnen regio Utrecht en binnen Goedopweg een vervolg worden gegeven aan het versterken van MaaS.

Als eerste stap is Goedopweg begonnen met het helpen van de kleinere gemeenten in de provincie bij het gezamenlijk organiseren van meer deelmobiliteit op straat.

Ga direct aan de slag met

Vrouw die in de trein een boek leest
nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen?

  • Maandelijkse nieuwsbrief
  • Ontvang kennis, inzicht en inspiratie

Onze mobiliteitscoaches helpen je graag.

of