Van fileleed naar duurzaam reisplezier: wat we van ‘zwarte zaterdag’ kunnen leren

Publicatie
2 augustus 2023
Laatst geupdate
2 juli 2024

De vakantie staat weer voor de deur en daarmee ook topdrukte op de grote wegen in België, Duitsland, Frankrijk en Spanje. De 'Zwarte zaterdagen' staan weer voor de deur, die beruchte dagen waarop we massaal richting onze zuidelijke vakantiebestemmingen trekken en terechtkomen in eindeloze files.

Je kunt je afvragen waarom we elk jaar traditioneel ons geduld op de proef stellen en toch wéér voor de auto kiezen. Is het niet hoog tijd om na te denken over hoe we duurzamer en bovendien stressvrij kunnen reizen? In dit artikel laten we de files achter ons en gaan we op zoek naar andere mogelijkheden om op ons vakantieadres te komen. Bijvoorbeeld door te kiezen voor alternatief vervoer en onze reisdagen te spreiden. Ook kijken we wat we van zwarte zaterdag kunnen leren wat betreft ons dagelijkse woon-werkverkeer.

Van fileleed naar duurzaam reisplezier

Zwarte zaterdag als les

Op zwarte zaterdag lijkt het wel alsof heel Nederland onderweg is naar dezelfde bestemming. Dat moet toch anders kunnen? Laten we zwarte zaterdag als startpunt nemen van een duurzame reisrevolutie, door te kijken naar duurzamere, milieuvriendelijkere vervoersmiddelen.

Waarom zou je bijvoorbeeld niet kiezen voor een fietsvakantie dicht bij huis? Fietsen is bij uitstek een duurzame manier van reizen en fietsend langs idyllische landschappen en pittoreske dorpjes ervaar je een ultieme vrijheid en verbondenheid met je omgeving.

En wat te denken van de trein? Dan kun je de hele reis ontspannen en van het uitzicht genieten, omdat je niet op de weg hoeft te letten. Bovendien is de trein een van de milieuvriendelijkste en comfortabelste manieren om te reizen. Wie weet leer je op je reis ook nog nieuwe mensen kennen. Probeer dat maar eens in de file.

De sleutel tot stressvrij reizen

Waarom vertrekken we eigenlijk elk jaar weer op dezelfde zwarte zaterdag (of vrijdag ervoor)? Door reisdagen te spreiden, vermijden we overvolle wegen en ellenlange files. De maandag, dinsdag en woensdag na zwarte zaterdag zijn traditioneel een stuk minder druk. Door op een van deze dagen te vertrekken, begin je je vakantie stressvrij en kom je ontspannen op je bestemming aan.

Traditioneel verhuren accommodaties alleen van zaterdag tot en met zaterdag, maar er zijn steeds meer alternatieven die flexibeler zijn. Het kan dus lonen om contact op te nemen met de accommodatie om te vragen naar de mogelijkheden.

We vertrekken niet alleen collectief op dezelfde drukke tot extreem drukke zaterdagen, we reizen ook nog ‘s allemaal naar dezelfde populaire bestemmingen. In plaats van een vakantie te boeken naar deze toeristische oorden, kun je ook kiezen voor een minder bekende, maar even mooie vakantiebestemming. Dat vermindert niet alleen het fileleed, maar geeft je ook de mogelijkheid om nieuwe plekken te ontdekken.

Duurzaam reizen in het dagelijks leven

Zwarte zaterdag is eigenlijk een afspiegeling van hoe we in ons dagelijks leven reizen. Elke ochtend en avond zitten we weer vast in de spits, op weg naar ons werk of naar huis. Welke lering kunnen we uit zwarte zaterdag trekken en hoe kunnen we die lessen toepassen op ons woon-werkverkeer?

Ook op weg naar en van ons werk kunnen we kiezen voor alternatieve vervoersmiddelen, zoals de fiets of het openbaar vervoer. Veel werknemers die op een acceptabele fietsafstand of OV-reistijd van het werk wonen, pakken toch ‘gewoon’ de auto. Dat terwijl Nederland het land is waar, relatief gezien, het meest wordt gefietst en we misschien wel de beste fietsinfrastructuur ter wereld hebben. Behalve milieuvriendelijk is fietsen ook nog ‘s goed voor lichaam en geest. Wedden dat je met de fiets een stuk relaxter aankomt op je werk?

Ook carpoolen vermindert drukte op de wegen, files en zo de totale CO2-uitstoot. Behalve goed voor het milieu is carpoolen ook goed voor je sociale contacten. Door een rit te delen met buurtgenoten of collega’s, ontstaan interessante gesprekken en mogelijk waardevolle vriendschappen. Daarnaast kan carpoolen ook een mooie manier zijn voor werkoverleg en kan de tijd in de auto worden gebruikt om te werken.

Hybride werken is een andere manier om de CO2-uitstoot terug te brengen. Tijdens de coronapandemie hebben zowel werkgevers als werknemers kennisgemaakt met de vele voordelen van thuiswerken. Binnen een aantal bedrijven is thuiswerken zelfs de nieuwe norm en komt men nog slechts één dag samen op kantoor. Dat is lang niet altijd mogelijk, maar collectief één extra dag per week thuiswerken zou al een enorme positieve impact op het klimaat en milieu hebben.

Als je de file wilt vermijden, is het ook een optie om reistijden te spreiden. Bijvoorbeeld door meetings zoveel mogelijk online in de ochtend te laten plaatsvinden, waardoor je een uurtje later naar je werk kunt vertrekken en de ochtendspits mijdt. Op dezelfde manier kun je natuurlijk ook de avondspits omzeilen.

De rol van werkgevers

Steeds meer werkgevers stellen geld beschikbaar om hun werknemers te stimuleren om duurzame keuzes te maken. Denk hierbij aan een fietsplan, leaseregeling voor elektrische voertuigen, hogere reiskostenvergoeding voor werknemers die kiezen voor een duurzame vervoersoptie, een hogere thuiswerkvergoeding, het beschikbaar stellen van een klimaatbudget voor het verduurzamen van de eigen woning of door werknemers die op een fiets- of treinvakantie gaan extra vakantiedagen te bieden bijvoorbeeld.

Met deze groene arbeidsvoorwaarden − dat zijn in principe alle arbeidsvoorwaarden met een positieve impact op het klimaat en milieu − leveren werkgevers niet alleen een bijdrage aan een duurzamere toekomst, maar ook aan het welzijn en de betrokkenheid en tevredenheid van hun werknemers. Bovendien zijn groene arbeidsvoorwaarden een prima manier voor werkgevers om de klimaatdoelen te halen. Denk aan de wettelijke verplichting van werkgevers om de CO2-uitstoot van woon-werkverkeer en zakelijke reizen terug te dringen.

Een groene reisrevolutie?

Met zwarte zaterdag voor de deur, kunnen we misschien een groene reisrevolutie ontketenen. Sta je binnenkort (weer) in een eindeloze file op weg naar je vakantiebestemming? Sta dan even stil bij de duurzame alternatieven die je hebt. Niet alleen voor je volgende (zomer)vakantie, maar ook wat betreft je woon-werkverkeer bijvoorbeeld. Zo geef je 365 dagen per jaar meer kleur aan de manier waarop je reist.

Aan de slag met groene arbeidsvoorwaarden?

Wil je als werkgever in de regio Utrecht aan de slag met groene arbeidsvoorwaarden? Wij helpen je op verschillende manieren op weg! Sta je vaak in de file? Wijs je werkgever dan eens op groene arbeidsvoorwaarden. Zo’n tweederde van alle werkgevers maakt hier al werk van.

Vragen?

Goedopweg staat voor je klaar. Kosteloos.