Staatssecretaris Heijnen enthousiast na bezoek MaaS-pilot Utrecht

Publicatie
18 oktober 2022
Laatst geupdate
18 januari 2024

Staatssecretaris Vivianne Heijnen was maandag 17 oktober te gast bij Goedopweg en de gemeente Utrecht om meer te horen welke ervaringen zij hebben opgedaan met de Mobility as a Service (MaaS)-pilot in de regio Utrecht. De MaaS-pilot in de Utrechtse vinexwijk Leidsche Rijn is samen met dienstverlener Gaiyo gestart in 2018 en bedoeld om deelvervoer te stimuleren onder inwoners en ervaringen op te doen: wat werkt, en wat niet. Een mooi resultaat: in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn zijn hierdoor een paar duizend inwoners gebruik gaan maken van deelvervoer. De goede samenwerking tussen Gemeente Utrecht, Goedopweg en de app leverancier Gaiyo heeft hier zeker aan bijgedragen.

Na het uitwisselen van ervaringen ging het gezelschap naar NS-station Vaartsche Rijn om daar de eerste officiële deelmobiliteitshub met landelijke identiteit te openen. Vanaf nu een plek waar bewoners en bezoekers makkelijk en snel op een elektrische deel(bak)fiets of deelauto kunnen op- en overstappen. 

Wethouder Lot van Hooijdonk van de gemeente Utrecht en staatssecretaris Vivianne Heijnen verrichtten samen de openingshandeling.

"Maak duurzaam vervoer toegankelijk voor iedereen"

Vivianne Heijnen - Staatssecretaris

Staatssecretaris Vivianne Heijnen gaf aan blij te zijn veel te horen over de ervaringen in de praktijk met MaaS. Ze vond deze nieuwe hub een mooi voorbeeld van samenwerking met overheden en private partijen. En een voorbeeld van hoe duurzaam vervoer toegankelijker gemaakt kan worden voor iedereen. 

Ze gaf aan dat het goed is dat overheden en marktpartijen toewerken naar één app waar alle vervoersaanbod in verzameld is: ‘Versnippering helpt reizigers niet!’ Verder vond ze het belangrijk om best practices te delen met andere steden en gebieden, zodat we niet het wiel steeds opnieuw gaan uitvinden. ‘We moeten het samen verder brengen en kennis beter verspreiden”. Ook is ze enthousiast over de deelhub:

"Door deze deelhub kunnen mensen makkelijk gebruik maken van verschillende vervoersmiddelen. Zo maken we steden beter toegankelijk en bereikbaar. Ik hoop dat er veel meer van dit soort hubs komen in Nederland, want zowel de reiziger als het milieu gaan er hiermee op vooruit."

Vivianne Heijnen - Staatssecretaris

Eind 2022 loopt de Utrechtse MaaS-pilot af. De vraag is hoe verder?

Programmamanager van Goedopweg, Esther de Lange, vroeg aandacht voor het stimuleren van regionale samenwerking tussen gemeenten en goede afspraken met hen over het gebruik van deelvervoer.

Wethouder Lot van Hooijdonk heeft haar visie gedeeld met de staatssecretaris en ziet veel kansen in deelvervoer om de stad Utrecht te verduurzamen. Aldus Van Hooijdonk:

"We staan als Utrecht voor een grote mobiliteitsopgave de komende jaren. De ervaringen van de MaaS-pilot en de ontwikkeling van deelhubs, zoals bij station Vaartsche Rijn, leren ons veel over de mogelijkheden voor het slimmer en duurzamer organiseren van mobiliteit in onze stad. En dat is randvoorwaardelijk voor het realiseren van de forse woningbouwopgave in de stad."

Lot van Hooijdonk - Wethouder gemeente Utrecht

Begin 2023 volgt er nog een officiële evaluatie van de MaaS-pilot Utrecht.

Opening deelhub Vaartsche Rijn met landelijke identiteit

Bij de kersverse deelhub Vaartsche Rijn staan deelauto's en elektrische (bak)fietsen. De deelhub is vormgegeven conform de nieuwe landelijke identiteit voor deelhubs (genaamd “HUB”) en dus naast een herkenbaar logo voorzien van de uniforme bewegwijzering, vakmarkering en bebording. Elke reiziger in Nederland weet daarmee wat ze minimaal kunnen verwachten op deze hubs als het gaat om de kwaliteit van het aanbod deelvervoer en eventuele aanvullende diensten. Het sluit daarbij aan op bestaande concepten, zoals het stationsconcept van NS. De komende jaren gaat de gemeente Utrecht meerdere deelhubs realiseren in Utrecht.

Werken aan duurzame bereikbaarheid

Weten welke duurzame oplossing past bij jouw organisatie? Bekijk een van onze oplossingen of neem direct contact op.

Vrouw die op een laptop aan het werk is in de trein
nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen?

  • Maandelijkse nieuwsbrief
  • Ontvang kennis, inzicht en inspiratie