Vijf logistieke tips voor de Utrechtse ondernemer

Publicatie
2 maart 2020
Laatst geupdate
18 januari 2024

In 2025 gaat een groot deel van de binnenstad van Utrecht op slot voor fossiele vrachtvoertuigen. Met de toenemende verkeersdrukte houdt dat de stad leefbaar en vitaal. Deze verandering heeft natuurlijk effect op u als Utrechtse ondernemer. Want hoe vervoert u nou als wijnhandelaar, apotheker, of bijvoorbeeld cateraar uw goederen in en/of uit Utrecht? In dit artikel geven we vijf mogelijke oplossingen.

Aanschaffen

De meest voor de hand liggende oplossing is om een elektrisch vrachtvoertuig aan te schaffen en je fossiele voertuig van de hand te doen. Daar is subsidie voor, maar er kleven ook nadelen aan. Zo hangt daar een aanzienlijk prijskaartje aan en de technologie van de voertuigen is nog volop in ontwikkeling. Daarnaast wordt hiermee het doel van Utrecht - schone voertuigen én minder vervoersbewegingen - niet opgelost.

Uitbesteden

Een tweede optie is om (een deel van) je bezorgrondes uit te besteden. Bijvoorbeeld aan De Fietskoerier Utrecht. Met behulp van transportfietsen is vervoer van een flinke lading geen probleem. Op pure beenkracht trappen fietskoeriers makkelijk tot 80 kilo weg. Los van vaste bezorgrondes zijn fietskoeriers ook flexibel in te zetten voor spoedopdrachten. Het voordeel van een dergelijke service is dat je geheel ontzorgd wordt. Je hebt geen eigen bezorgers meer nodig en hebt daarmee ook geen last van ziekte of vakantie van medewerkers. Daarnaast heb je geen of minder eigen voertuigen nodig. Het nadeel is dat voor echt grote volumes, bijvoorbeeld meer dan een rolcontainer, de huidige reguliere transportfietsen niet afdoende zijn.

De derde optie biedt een oplossing voor de ‘grotere’ goederen. Zo rijdt Cityhub dagelijks door Utrecht met elektrische voertuigen. Zij kunnen uw grote volume bij u ophalen en vervolgens bezorgen. Ook bieden zij de mogelijkheid om een deel van uw voorraad op te slaan. Zo besteedt u de orderpicking en bezorging uit en kunt u als ondernemer focussen op uw eigen zaak.

Huren

Een vierde optie is om een Licht Elektrisch VrachtVoertuig (LEVV) via DOCKR te huren. Dat scheelt een forse investering. DOCKR biedt elektrische voertuigen aan met verschillende laadvermogens, van een bezorgfiets tot elektrische busjes. Bijkomend voordeel is dat een DOCKR-abonnement per maand opzegbaar is. Dus heb je in de drukke maand december meer laadruimte nodig, dan schakel je snel op met een extra voertuig.

Leasen

Een vrachtvoertuig leasen kan natuurlijk ook. Ook dan hoeft u niet in één keer een groot bedrag neer te leggen, wat het een aantrekkelijke optie maakt. Wel zit u vaak vast aan een meerjarencontract, wat nadelig kan zijn omdat de markt van licht elektrische vrachtvoertuigen nog volop in beweging is. Ook het delen van een voertuig (kosten besparen), mag doorgaans niet bij een leasecontract.

Samen aanschaffen

Dat brengt ons bij de laatste tip: de mooiste oplossing voor de stad en voor u als ondernemer is om schone vrachtvoertuigen te delen met collega-ondernemers. Het scheelt in de portemonnee, de stad wordt schoner en het wordt minder druk op de weg. U kunt eens vragen bij de ondernemersverenging bij u in de buurt of daar interesse voor zou zijn.

Hulp nodig? Onze coaches helpen je graag verder.

Vrouw die in de trein een boek leest en naar buiten staart
nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen?

  • Maandelijkse nieuwsbrief
  • Ontvang kennis, inzicht en inspiratie